Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen spórolási technikákat...

Milyen spórolási technikákat ismertek a konyhában?

Figyelt kérdés

Egészen kicsi és durván nagy dolgok is szóba jöhetnek.

Mindenkinek van egy trükkje.

Osszuk meg az okosságokat. Lehet főzés közbeni, vagy a mosogatásnál, vagy ami eszetekbe jut. Negatívot most ne osztogass.



#konyha #energia spórolás
2019. dec. 19. 20:13
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:

- Gondolok itt olyanra, hogy a húsleves gőze fölé fedő helyett egy másik lábast teszek és abban a tojásos nokedlihez elkészítem a tojást.


- Vagy a hámozott burgonya főzővizéből levest készítesz. Ezt én még sosem próbáltam.


Szerintem nagyon sok trükk van. alapanyaggal való spórolásra is lehetnek jó ötletek.

2019. dec. 19. 20:17
 2/23 anonim ***** válasza:
92%
A főzővíz nem a spórolás miatt van, hanem más lesz az íz. Pl utálom a normál borsólevest. Egy rokonomnál pedig tök finom volt, meg is kérdeztem mit tett bele. Sonka főzővizét.
2019. dec. 19. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 anonim ***** válasza:
79%

"Gondolok itt olyanra, hogy a húsleves gőze fölé fedő helyett egy másik lábast teszek és abban a tojásos nokedlihez elkészítem a tojást."

Ez nem spórolás, hanem egy marhaság.

2019. dec. 19. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 A kérdező kommentje:
Miért marhaság 3-as ?
2019. dec. 19. 20:56
 5/23 anonim ***** válasza:
94%
A legjobb trükk az, hogy ne dobj ki ételt.
2019. dec. 19. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:
52%

a legjobb trükk a fényevés, tök sokat lehet spórolni :)


Ne menj éhesen bevásárolni.

2019. dec. 19. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 anonim ***** válasza:
76%

van direkt ilyen edényrendszer, hogy egymás fölé tesznek többet, szóval ez teljesen jó.

a ne dobj ki semmit a legjobb, de ésszel, ha megromlott, dobd ki, de ne vegyél sokat, ne főzz, ne olvassz ki sokat, ha sok van, tedd hűtőbe, fagyaszd le, stb.

amit ki akarsz olvasztani és nem sürgős, ne a konyhapultra tedd, hanem a sima hűtőbe, lassabban olvad ki, de a hideget a hűtőben lévő dolgoknak adja, így kevesebbet kapcsol be a hűtő.

héjában főtt krumpli: egészségesebb, hamarabb megfő, vékonyabb a héja amit kidobsz.

ha kész az étel nyisd ki a sütőajtót, fűtöd a konyhát.

mézeskalács sütésnél: víz helyett hideg teát tegyél bele, különleges íze lesz (karácsonyi teát, fahéjasat, stb)

sütőtök magját ne dobd ki, kevés vízzel turmixold össze és használd fel például fasirtba, nokedlihez, szószba.

2019. dec. 19. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 anonim ***** válasza:
93%

#4

Ugyan nem a 3-as vagyok, de a húslevest nem fedővel, vagy bármivel lefedve készítjük, hanem lassú lángon éppen csak gyöngyözve. Így a teóriád a zubogva forró húslevesről, aminek a gőzében még egy ételt elkészíthetsz, valóban butaság.

2019. dec. 20. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 A kérdező kommentje:

#8-as


Lássuk a tudományt és a számokat.


A tiszta víz 100 fokon forr 1 atmoszféra nyomáson.

A szennyezett víz ennél magasabb hőmérsékleten. (a húsleves szennyezett víznek számít)


A nyomás növelésével növekszik a víz forráspontja is. (Lásd alacsony nyomáson , például magas hegycsúcson nem lehet bizonyos ételeket főzni, mert 70 fokon forr a víz.)


Nyomást növelni már egy fedő, vagy újabb lábas ráhelyezésével is lehet legegyszerűbben, persze ez csak nagyon kicsi emelkedés.


Na de számoljunk a gyöngyöző húsleveseddel.

A gyöngy voltaképp az alulról feltörő gőzbuborék.

A gőz hőmérsékletét vegyünk mondjuk 120 fokosnak.


Ez a 120 fokos gőz eléri a felette elhelyezett lábast, amiben majd a tojást fogjuk elkészíteni. Lehűl 90-100 fokra miután átadta a hőjét a lábasnak.


A tojásos nokedlihez való tojás akkor jó, ha enyhén híg állapotú marad. Sosem szabad kiszárítani a tojást ehhez az ételhez.


A tojásban esetleg előforduló szalmonella baktérium 60 fokos hőmérsékleten 6 perc alatt pusztul el.

Ennél magasabb hőmérsékleten rövidebb idő alatt is elhalálozik szegény.

Miért nem emeljük a hőmérsékletet ?

És itt jön képbe a tojás , aminek a sárgája 65 fokon kezd szilárdulni.

Nem kell hozzá Einsteinnek lenni, hogy lassan kell a tojást "gőzölni", hogy szalmonella se legyen és száraz se legyen a tojás. Láttam egyszer , hogy Gordon Ramsay 3 Michelin csillagos séf is így készítette az omlettet.


Abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy van lézeres hőmérőm, amivel kitűnően lehet ellenőrizni az étel hőmérsékletét. Minden konyhába kellene egy ilyen, valamint egy magkőmérő a húsokhoz és egy sütőbe tehető hőmérő.


Ja és visszatérve a húslevesre.

Én csak akkor vacakolok vele többet, ha éppen vendégek jönnek. A hétköznapi főzéskor 30 perc főzéssel elintézem a csirkéből készülő levest. Gondolhatod, hogy nem gyöngyözöm, hanem adok neki amit tudok.

2019. dec. 20. 14:37
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

- Olyat már csináltam, hogy a pároló edénybe beraktam a párolandó zöldségeket, az alatta forrásban levő vízben közben megfőtt a tojás, vagy hajában a krumpli.

- A rántani való zöldséget ha sós vízben előtte megfuttatom, ugyanaz a víz utána még jó krumplit, céklát, hasonlót főzni.

- Pl. a fehér káposztát felszeled, megpárolod az összesen egy nekifutásból, és egyik fele jó lesz káposztás tésztához, a másik fele sültek mellé párolt káposztaként. Egy idő, egy gázfogyasztás, itt is spóroltál.

2019. dec. 20. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!