Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A brokkolit és a karfiolt...

A brokkolit és a karfiolt ugyanúgy kell sütőben sütni?

Figyelt kérdés

Én vszeg a világ leglustább szakácsa vagyok ;) :D , aki ráadásul nem fogyaszt egy csomó mindent, mint pl. tejtermékeket meg glutént meg semmi olyat, ami nem természetes, az egészség jegyében, úgyhogy olajból is minimált, úgyhogy csak bevágnám őket egy tepsibe vagy jénaiba - jól kijönnek egymással? Ugyanannyi idő kell nekik? Olíva olaj, só, bors és ennyi? Működhet?


Tepsi vagy jénai?


Hány fokon?


Lefedve vagy pont, hogy nem?


Melyiktől lesz ropogósabb és minél gyorsabban kész, pláne a tetvesen lassú, használt és vszeg alacsonyabb hőmérsékleten sütő kissütőmmel, mint amit beállítok rajta? :)


Lusta szakács inkább ideír, pláne, ha tutira vágyik és nem kísérletezik. :)


Előfőzni sincs kedvem, mert az is cécós a minimállakásomban. Ki segít? :D



2020. dec. 11. 17:49
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Oké, tudom, hogy van itt 22-es csapdája, mert a jénai lefedve párol, ugye (asszem...? Ugye...?) és végül is az is finom...


Én viszont a néhai nagymamám prézlis-tejfölös sült karfiolját utánoznám leginkább...


Ha lefedem, akkor párolás lesz belőle?


Fizika, kémia, főzés - egyikhez sem értek és háziasszonykodnom kéne... :(


Segítség!!! :)

2020. dec. 11. 17:51
 2/14 anonim ***** válasza:
27%

Először lobogó sós vízben kb. félig megfőzném, majd ha lecsorgott, akkor raknám bele a jénaiba úgy, mint a nagyid:

az edény alját-oldalát vastagon kend ki tejföllel, majd arra szórd a zsemlemorzsát, bele a zöldségeket (só, bors, egyéb fűszer, amit akarsz) és a tetejére is tejföl+zsemlemorzsa. Födő nélkül be a sütőbe, míg összepirul.


Hideg sütőbe tedd és lassan melegítsd, különben a jénai szétcsattan. Az asztalra készíts neki helyet: (amit én szoktam) vágódeszkára kb. 5-6 cm vastagon összehajtogatott konyharuhát, ez felfogja a jénai melegét. Ha a forró jénait hideg helyre teszed, akkor is szétcsattan.

Jó étvágyat!

2020. dec. 11. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy segíteni próbáltál, csak ez a válaszod sajnos nem volt hasznos számomra:

- írtam, h nem akarom megfőzni, mert bonyolultabb számomra jelenleg technikailag a főzés, mint a sütés

- írtam, h nem fogyasztok sem tejterméket, sem glutént


A jénairól szóló tanácsodat köszönöm, bár amúgy is aláraknék alátétet, hogy a viaszosvászon ne olvadjon szét, ezt mondjuk magamtól is, amúgy is így tettem volna, azt viszont tényleg nem tudtam, hogy a jénait mindig lassan kell melegíteni, köszi, így már bánom, hogy kapásból rányomtam a nem hasznosra, bocsánat, azért félig hasznosat írtál, köszönöm!

2020. dec. 11. 18:14
 4/14 anonim ***** válasza:
83%

A brokkolit lehet együtt készíteni karfiollal, és rengetegszer csinálom így.

Egy jó é egyszerü recept a követketö:

[link]

Ez csak brokkoli ugyan, de karfiollal is jó, meg vegyesen is.

Elvileg serpenyöben készül, és az egész jó 10 perc + a zöldségek elökészítése, de ha feltétlen sütöben akarod készíteni, akkor tepsiben csinálhatod, én sütöpapírt teszek a zöldségek alá, akkor nem ragad le még véletlen sem, és kevesebb olajjal is el lehet így készíteni.


De elvileg bármilyen zöldségfélét lehet úgy készíteni sütöben, hogy megtisztítod, összedarabolod, füszerezed, kevés olajat teszel rá és jól összekevered. Utána sütöpapírral bélet tepsibe teszed egymás mellé a darabokat és úgy sütöd meg.

Esetleg az elsö 10-15 percben alufóliával letakarhatod, de ha jó a sütö, akkor nem fontos.

Elöfözni semmi esetre sem szoktam, ha nagyon keménynek érzem, közbent teszek alá pár evökanál meleg vizet. Ha hideget teszel hozzá, akkor nagyon lehüti a zöldségeket és lassabban puhulnak meg.

2020. dec. 11. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
69%

A 4-es vagyok, bocs, a sütöre nem figyeltem.

Ha lassan süt, akkor jobban megpárolódik, arra figyelj, hogy a zöldségek közt legyen kis távolság, ne túl sok legyen egyszerre a sütöben.

Érzésem szerint lefedni nem kell, de néha picit keverd át, hogy egyenletesebben süljenek a darabok.

2020. dec. 11. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
76%

2-es vagyok!


"Én viszont a néhai nagymamám prézlis-tejfölös sült karfiolját utánoznám leginkább..."


Tejföl nélkül még csak hasonlítani sem fog a csinálmányod a nagyid által készítetthez. Bocsi, hogy segíteni akartam.

2020. dec. 11. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:

4-5. köszi, praktikusnak tűnik, csak kérdés: miért ne érjenek egymáshoz?


Ha jénaiban sütném tepsi helyett, akkor olajozni kell?


A jénait mindig lefedve, ugye?


Amúgy idevág, h jénaiban szoktunk levest is melegíteni, és mindig téma, hogy hogy melegszik meg sütőben gyorsabban: lefedve vagy anélkül - ki mit gondol?


6. Tudom, hogy tejtermék és glutén nélkül köze sem lesz hozzá, max. a brokkoli maga :D , de azért írtam ezt példának, hogy viszonyítási alap legyen, hogy olyan állagút szeretnék, azaz nem kiszáradtat, nem is párolt-pancsosat, hanem inkább ropogósabb, inkább sültebbet, így értettem az olyat.


A segítségeteket pedig mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm, mind hasznosnak is jelöltem! Köszönöm szépen!

2020. dec. 11. 18:41
 8/14 anonim ***** válasza:
87%

A 4-5-ös vagyok:

Ha egymáshoz érnek, akkor kevésbé lesznek ropogósak, nem éri több oldarol a meleg öket. Mivel a sütöd eleve lassú, ezért ha összeérnek, akkor félig fött hatása lehet az egésznek.

Jénaiban is lehet, nyugodtan tehesz abba is sütöpapírt, ha olajat (meg mosogatóast) akarsz spórolni.

A jénait ugyanúgy lehet használni, mint a tepsit - ha lefeded, akkor inkább párolódik, ha nem, akkor jobban sül. Én rengetegszer használom fedö nélkül.

Ha bármit melegítesz, elvileg lefedve melegszik hamarébb, mátmint a tüzhelyen, kivéve, ha sütöbe teszed, ott elöször a fedöt is kell kell melegíteni a sütönek, szóval feltehetöen fedö nélkül lesz hamarébb meleg. De nagy különbség nem hiszem, hogy van. (Egy kérdés: levest sütöben melegítesz, vagy csak rosszul értettem?)

2020. dec. 11. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:

Fú, köszi a - remélem - tapasztalati bölcsességed és segítőkészséged!


Mondjuk bedobáltam mindet a jénaiba végül papír és olaj nélkül, bár lefedve, de akkor leszedem róla a fedőt inkább...


Jénaiba, kicsi kerek jénaiba nem zsúfolva egy brokkoli fér csak... Akkor ebből főzés lesz, most már mindegy...


Jól értetted, a sütőben szoktuk melegíteni a levest, tényleg furi, de sokszor foglalt az egy szem lábasom, ezért... Mi is így filóztunk amúgy, de nekem valahogy mindig fedőt rátehetnékem van a jénaira, hiszen azért van fedele, nem? :D Na jó, lehet, hogy amúgy ez tényleg hülyeség, bevállalom... :) (azaz óvodás szintű konyhai tevékenységeim, helló... :D )


Na de akkor most, hogy már így is végül is összeérnek a brokkoli és karfiol virágocskák egymással is és magukkal is, akkor már így is-úgy is főzés lesz belőle, nem sülés? Számít most még, ha leveszem a fedelét?


Bónuszkérdés úgy, hogy már megy a sütő, hogy olaj és papír nélkül bele fog ragadni? Locsoljam meg utólag olajjal?

2020. dec. 11. 19:56
 10/14 A kérdező kommentje:
...és a hőmérsékletről sem beszéltünk még: én lendületből maxra tettem, ami az én kis nyugdíjas kissütőmön 250 fok, de szerintem tuti alacsonyabb hőmérsékleten süt, mert bármit csinálok recept szerint, h mi mennyi idő, nekem minden 2-3-4-szer annyi idő, úgyhogy csak ezért... nem így kellett volna? Égés veszély van? Ááááá, nem értek hozzá... A fedőt viszont levettem...
2020. dec. 11. 20:02
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!