Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Latinovits milyen fűszer...

Latinovits milyen fűszer folyadékot önt bele a levesébe a Színbádban?

Figyelt kérdés

31 - 35 másodperc között. Imádom ezt a számomra kultikus részt. Sűrűn elkészíttetem a nejemmel ezt a levest, és nagyon érdekel, hogy mi az amit bele önt.Mi lehet? Paradicsomlé? Az nem ilyen kis üvegben van...


https://www.youtube.com/watch?v=3PhmfAJ-xAM



2021. júl. 28. 13:30
 1/7 anonim ***** válasza:
84%

Maggi Würze:

[link]

Ez akkoriban divatos volt, ma már nem feltétlen tenne bárki is ilyet a levesbe.

2021. júl. 28. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg Yestor cseppeket.

Ez egy tömény, fűszeres húskivonat volt és az éttermek asztalain állt, mint a só vagy a bors.

[link]

2021. júl. 28. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A belinkelt fimrészlet alatt a kommentárokban szerepel a következö válasz:

(Barócsi Zoltán válasza)

Többen kérdezték, hogy Szindbád mit önt a levesbe. Nem kell találgatni (bár János Széky majdnem ráhibázott). El kell olvasni az eredeti novellát (Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek). Ott szó szerint ez áll: " - Nincs valami leves-erősítőjük? Maggi vagy ilyesféle? - kérdezte a vendég, amikor az első kanállal a tányérjába mért.

- Hogyne volna, uram! - felet a pincér és már hozta is a barnás folyadékkal az üvegecskét, amelyet szemügyre-vétel után a vendég jól megrázott, mintha az erejét akarná felszínre hozni és bőven csepegtetett a levesbe."

2021. júl. 28. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok

Tényleg nem vitatkozni akarok, csak beszélgetni, mivel végre egy érdekes téma.

Nem tudom, hogy ki tévedett, Barócsi Zoltán, vagy Krúdy, de a Szinbád idejében volt ugyan Maggi húsleves koncentrátum, de csak kapszulában és kockában, üvegben még nem.

"A cég Svájcból jött létre 1884-ben, amikor Julius Maggi átvette apja malmát. Gyorsan az ipari élelmiszer-gyártás úttörője lett , amelynek célja a munkáscsaládok táplálékbevitelének javítása. Maggi elsőként hozta piacra a fehérjében gazdag hüvelyes ételeket, majd 1886-ban egy kész levest követett hüvelyes ételeken alapulva. Ezt követően Julius Maggi bevezetett húsleves-koncentrátumokat, először kapszulákban, majd kockákban."


A Maggi fűszeres "szósz" nem volt soha húskivonat, hanem kezdetektől sötét, fűszerezett, szójaszósz típusú hidrolizált növényi fehérje alapú szósz.

[link]


Tehát, ha autentikusak akarunk lenni, akkor ha Szinbád élt volna, nem Maggi szószt öntött volna a marhahúslevesbe, hanem Yestort, ami marhahús erőkivonat volt és mint mondtam, kelléke volt az éttermi asztaloknak, marhahús felszolgálásakor.


Ettől még a filmben önthetett bele Maggit és Krúdy is írhatta Maggival, csak éppen az nem fedi a történelmi hűséget.

2021. júl. 28. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az egy maggi würze üveg, tele van vele a hűtőm, a mostani is kb ilyen és mondjuk pont nem húslevesbe teszem, de kb 20 éve használom, de kb 15 éve nem kapni nálunk
2021. júl. 29. 00:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!.....Valóban nem ismertem ezeket a fűszereket, de most már igen...Ahogy láttam, a neten itt - ott még lehet rendelni....
2021. júl. 29. 09:39
 7/7 anonim ***** válasza:
Kapni is lehet kb minden EU országban
2021. júl. 29. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!