Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Pörkölt szemesborsot hogyan...

Pörkölt szemesborsot hogyan tudnám megőrölni?

Figyelt kérdés
Boltban kapható szemes borsot vásároltam, és elhatároztam hogy kipróbálom a pörkölését. Pörkölt borssal lehet találkozni pl sült húsok alján, ha szemes borsot is tettünk a serpenyőbe, odasül a hús aljhoz, és jó íze van. Átönöttem tehát a tasak tartalmát egy lábosba, majd a kenyérpirító vas közbeiktatásával a legkisebb lángon óvatos hőkezelésnek tettem ki. Addig pörköltem, amíg a borsszemek elveszítették erősen csípős ízüket, de nem égtek meg. Olajat nem használtam. A borsszemeknek így kellemes aromája lett, csábítja az embert hogy elrágcsáljon párat, ám nem olyan ehetetlenül csípős már, mint a zacskóból kivett szemes bors. Ezután vizet önöttem rá, és főztem egy darabig. A lé barnás színű lett. Éppen rizset főztem, próbaképpen hozzáöntöttem, ezzel ízesítettem a a petrezselyemzöld mellett. Egész finom főtt rizst kaptam. Mostanra a borsom kiszáradt és jó volna megőrölni, így fel lehetne használni különféle ételek, levesek ízesítéséhez. Köménymag levesbe már tudom hogy jó, de máshoz is beválhat. Sajnos darálóm nincsen és mozsaram se, így az érdekelne, hogyan tudnám kézi erővel valamilyen okos módszerrel ("okosba") megőrölni? Olyan eszközeim vannak, mint egy átlagos vidéki konyhában.

2022. júl. 4. 01:19
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Berakod egy zacskóba, és a húsklopfoló lapos felével össze tudod törni.
2022. júl. 4. 04:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
értem, de nyilván nem paprzacskóba, és nem is műanyag, hanem vászon?
2022. júl. 4. 05:15
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk veszel egy borsőrlőt.
2022. júl. 4. 05:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

végül mazsola fehér műanyag zacskójába tettem, aminek az aljára még egy erős ragasztószalagot is ragasztottam, oda ahol verem a zacskót


egy nagy vágódeszkára helyeztem, és fa húsklopfolóval elkezdtem ütögetni, elég sokáig kellett ütni, jópár percig


közben a zacskót le is kellett fogni egy helyen, hogy az aljába menjen a töredék, oda ahol ütöm


egy kellemes illatú és aromájú fűszert kaptam, és a zacskó is ép maradt, meg se repedt, erős fehér zacskóban van tehát a mazsola


végezetül visszaöntöttem a bors eredeti, vélhetően aromazáró, kiürült tasakjába


remélem sokféle ételhez fel tudom majd használni, mint tükörtojás, krumplis tészta, túrós tészta, zöldbableves, esetleg sült hús vagy amibe még kell bors


érdemes kipróbálni a bors pörkölését, egészen más íze lesz

2022. júl. 4. 06:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát ja, a 3-asnak igaza van, nem egy nagy vaszisztdasz, ahogy felénk mondják.
2022. júl. 4. 06:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
88%

Remélem, vannak szomszédaid...

Reggel hatkor csapkodsz a konyhában.

2022. júl. 4. 06:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

Csomagold konyharuhába úgy csapkodd klopfolóval.

Vagy végső esetben késsel vágódeszkán is megvagdoshatod.

2022. júl. 4. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
88%
7, már megoldotta valamikor éjjel. Nyilván sürgős volt.
2022. júl. 4. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
79%

#4#

Megoldottad... a borsot sokan azért törik csak a felhasználás előtt, mert az az aromás, friss illat, amit a törés után te is éreztél, idővel gyengül, elillan.

A frissen tört borshoz pedig vannak borstörők, darálók, amelyekből a bennük lévő szemes borsból mindig csak a felhasznált mennyiséget "tekerik ki"

Nem haszontalan konyhai kiegészítő egy mozsár sem, abban is szépen lehet zúzni fűszereket, magvakat, ha arra van éppen szükség.

2022. júl. 4. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
ohh értem, valóban, az a tekerő volna akkor a legjobb megoldás, nem illanna el az aroma, bár fűszeres zacsiba tettem
2022. júl. 4. 21:40

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!