Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lehet-e rövidebb időre, 4-5...

Lehet-e rövidebb időre, 4-5 napra vagy nagyon maximum 1 hétre -1 fokos "fagyasztóban" húsból készült ételt, vagy nyers húst tárolni anélkül, hogy megromolna? Lehet-e növelni néhány nappal az étel fogyaszthatóságát, vagy ez a -1 fok arra nem alkalmas?

Figyelt kérdés
Általában több napra előre elkészítem a kaját otthon, de 3 napnál tovább nem szívesen tárolok kész ételeket (vagy nyers húst) a hűtőben. (Albérletben lakom saját kis hűtőm van) A kis hűtőnek van egy mélyhűtő része ami leginkább jégkocka készítésre való, a kérdés hogy ezen a -1 fokon meg lehet-e hosszabbítani pár nappal az étel fogyaszthatóságát?

#mélyhűtő #-1 fok #fagyasztő #jégkockahűtő
2023. febr. 23. 03:48
 1/6 anonim ***** válasza:
87%
Persze :) fagypont alatt eleve meg fog fagyni, és ezen a szinten is tartja . Ilyen szinten én sem szoktam ételt több hétnél tovább tárolni, ( mert lassan, de romlik ) de 1-2 hetet simán kibír :) ( többet is, de nálam ez a határ ) max a mirelit zöldséget szoktam tovább bent tartani, azt akar több hónapig. De főtt ételt fagyasztva minél kevesebb ideig.
2023. febr. 23. 04:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
78%
Hát én nem tenném. A javasolt fogyasztási hőmérséklet -18 fok. A hűtőd jegkocka fagyasztója konkrétan arra való, hogy jegkockat készíts benne. A hús nem fagy meg -1 fokon.
2023. febr. 23. 06:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
75%
Hiába a mínusz egy fok, megromlik, mielőtt megfagyhatna.
2023. febr. 23. 06:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
54%

A friss hús 3-5 napig, az elkészített valamivel rövidebb ideig, 3-4 napig tárolható hűtőben.


Minél hidegebb van, annál lassabban romlik, de a baktériumok szaporodása csak -18 fok alatt áll le.

2023. febr. 23. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
74%

Igen!


Már a 0 fok körüli hőmérséklet is extrém módon megemeli az eltarthatóságot. Tesztelve lett, fantáziálgatok.

"A friss hús 3-5 napig"

Még 2-5 fok között tárolva is, a legkényesebb (csirkecomb) húsoknak is, gyárilag 1 hét a szavideje!


Ha frissen lett vásárolva, 1 hetet 0 fokon bármilyen hús kibír. Egy szárazabb marhahús, simán minimum 10 napig! (Lógatott eljárás, hetegig így tárolva, megvan?)

Nagyobb víztartalmú belsőség, máj, fejvelő, stb 3-4 nap.


A készétel szélesebb skálán mozog, elvileg ugye általánosságban 0-5 fok között 3 nap, de gyakorlatilag ez se igaz.

Mondjuk egy párolt káposzta ilyen hőmérsékleten is eláll 2 hétig, egy halászlé meg amibe a hal is belefőtt, a 3 napot se biztos, hogy kibírja.


Amik még jelentősen befolyásolják az eltarthatóságot:

Elkészítés után minél hamarabb, vízfürdőben legyen kihűtve az étel. Néhány óra késlekedés, napokat jelenthet! Tiszta edénybe legyen eltéve! Tiszta eszközzel nyúlj bele! Minél kevesebb levegő érje!

Lisztes, nagyobb víztartalmú, magasabb pH-jú dolgok hamarabb romlanak.

Összességében ha ezek be vannak tartva, egy átlag kaja kibír 1 hetet!

2023. febr. 23. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
83%

*NEM fantáziálok. Ki lett próbálva, úgyhogy nyugodtan csinálhatod.


De egyébként még a leggagyibb hűtők fagyasztójába is kevesebb, mint mínusz 1 fok van!

Hány csillagos? Nulla? :D Azért egy -5--10 fokot illene tudnia.

Ha esetleg tényleg 0 csillag, akkor is tud annyit, hogy kitolja az étel eltarthatóságát.


Csak nyilván nem úgy kell csinálni, hogy 3 nap után a maradékot beteszed a fagyasztóba, mert akkor már b-hatod.

Rögtön ahogy lehűlt, amit nem eszel meg belőle 3 nap alatt, azt azonnal a fagyasztóba kell tenni.

2023. febr. 23. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!