Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Rakottas ételeket hány fokon...

Rakottas ételeket hány fokon és meddig kell sütni?

Figyelt kérdés
Rakott kelkáposzta, savanyú káposzta, karfiol. Főleg ezeket szoktam készíteni. 180 fokon kb. 1 órát mennek, csak a légkeverősöm működik. Nekem ennyi idő alatt a tejföl már nagyon barnul, de belül olyan sületlen, vizes marad az egész. Kb. 4-5 cm vastag az egész étel a tepsiben.
jan. 10. 22:52
 1/5 anonim ***** válasza:
32%
Próbáld meg légkeverés nélkül.
tegnapelőtt 05:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
88%

Bő egy órát szoktam én is sütni 175-180 fokon alsó-felső módozatban. A vizesség nagyban függhet, hogy a hozzávalók mennyire vizesen kerülnek a tepsibe. Pl. a káposzta jól le legyen csepegtetve és a darálthúsos cuccról is jól el legyen párolva a víz.

A tejföl se mindegy, hogy milyen. Szoktam tojást keverni a tejfölbe, hogy jobban megkössön.

tegnapelőtt 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
90%
Én az idő nagy részében alufóliával letakarva sütöm légkeveréssel, aztán a végén anélkül, hogy kicsit megbarnuljon.
tegnapelőtt 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

1 óra alatt, 100%, hogy áthevül az egész, úgyhogy biztos nem a sületlenségtől vizes!!!

- Rendesen főzd meg az összetevőket, és akkor már csak összemelegíteni kell.

- Kelkáposztát, savanyú káposztát, de még óvatosan a karfiolt is, nyomkodd meg egy kicsit a kezedben, óvatosan préseld ki belőlük a fölösleges vizet.

A rizst, amivel kilazítod a húst, ne párold túl sok vízbe. Elég egy 1,7-szeres mennyiségű víz, hogy maradjon benne feltáratlan rost, olyan keményítő réteg, ami még nem dagadt meg, így az sütés közben, fog felvenni némi vizet.

-Gondolom ezzel a klasszikus darált húsos/rizses cuccal rétegezed.

Ezt a darált húst is megcsinálhatod úgy, hogy a végén kicsit rástauboltsz.

-Indulj ki a rakott krumpliból.

Azért nincs a felsorolásodban, mert a krumpliban sok a keményítő. Az még sütés után órákkal is dolgozik, ha kiveszed a sütőből, 2-3 óra múlva, úgy beáll, mint a gerely, rengeteg szaftot, kisült vizet felszív.

A staubolás ugyanezt csinálja.

Mikor puha a hús, és lepirult, liszttel picit megszórod a felületét, átpirítod vele, és így használod fel. Abban van annyi keményítő, hogy ha a zöldségekből túl sok víz folyik ki, akkor abból egy sűrűbb szaftot csinál, és nem egy híg lötty lesz a tepsi aljában.

-Ha nem tudod kikapcsolni a légkeverést, takard le a tepsit!

Alufóliával nem javaslom, mert beleragad a tejfölbe, de tehetsz a tepsire egy hasonló méretű másik tepsit.

-Ha nem megoldható a letakarás, tedd nagyon magasra a tepsit!

A légkeverés középen fúj, ha középre vagy lentre teszed a tepsit, az étel tetejét éri a forró levegő. Tedd olyan magasra, ahova nehezen fúj fel!

Természetesen alsó sütést kapcsolj!!!

-Tedd rá később a tejfölt!

Ha ennek a számtalan tippnek egyike se használ, (ami kb. lehetetlen) akkor a gordiuszi csomó átvágásának egyszerűségével oldd meg a dolgot. Ha túl hamar sül meg a tejföl, tedd rá később!


(De mivel 1 óra alatt egyébként bőven megsül, továbbra is esélyes, hogy alapból rengeteg víz van a zöldségekben, nincs rendesen kinyomkodva, illetve kevés a rizsben lévő nyers keményítő.)

tegnapelőtt 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ami a tejföl alatt van már minden főtt tehát nem lehet sületlen.

Próbald a rizst csak félpuhára főzni és felissza a maradék nedvességet.

tegnapelőtt 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!