Rakottas ételeket hány fokon és meddig kell sütni?
Bő egy órát szoktam én is sütni 175-180 fokon alsó-felső módozatban. A vizesség nagyban függhet, hogy a hozzávalók mennyire vizesen kerülnek a tepsibe. Pl. a káposzta jól le legyen csepegtetve és a darálthúsos cuccról is jól el legyen párolva a víz.
A tejföl se mindegy, hogy milyen. Szoktam tojást keverni a tejfölbe, hogy jobban megkössön.
1 óra alatt, 100%, hogy áthevül az egész, úgyhogy biztos nem a sületlenségtől vizes!!!
- Rendesen főzd meg az összetevőket, és akkor már csak összemelegíteni kell.
- Kelkáposztát, savanyú káposztát, de még óvatosan a karfiolt is, nyomkodd meg egy kicsit a kezedben, óvatosan préseld ki belőlük a fölösleges vizet.
A rizst, amivel kilazítod a húst, ne párold túl sok vízbe. Elég egy 1,7-szeres mennyiségű víz, hogy maradjon benne feltáratlan rost, olyan keményítő réteg, ami még nem dagadt meg, így az sütés közben, fog felvenni némi vizet.
-Gondolom ezzel a klasszikus darált húsos/rizses cuccal rétegezed.
Ezt a darált húst is megcsinálhatod úgy, hogy a végén kicsit rástauboltsz.
-Indulj ki a rakott krumpliból.
Azért nincs a felsorolásodban, mert a krumpliban sok a keményítő. Az még sütés után órákkal is dolgozik, ha kiveszed a sütőből, 2-3 óra múlva, úgy beáll, mint a gerely, rengeteg szaftot, kisült vizet felszív.
A staubolás ugyanezt csinálja.
Mikor puha a hús, és lepirult, liszttel picit megszórod a felületét, átpirítod vele, és így használod fel. Abban van annyi keményítő, hogy ha a zöldségekből túl sok víz folyik ki, akkor abból egy sűrűbb szaftot csinál, és nem egy híg lötty lesz a tepsi aljában.
-Ha nem tudod kikapcsolni a légkeverést, takard le a tepsit!
Alufóliával nem javaslom, mert beleragad a tejfölbe, de tehetsz a tepsire egy hasonló méretű másik tepsit.
-Ha nem megoldható a letakarás, tedd nagyon magasra a tepsit!
A légkeverés középen fúj, ha középre vagy lentre teszed a tepsit, az étel tetejét éri a forró levegő. Tedd olyan magasra, ahova nehezen fúj fel!
Természetesen alsó sütést kapcsolj!!!
-Tedd rá később a tejfölt!
Ha ennek a számtalan tippnek egyike se használ, (ami kb. lehetetlen) akkor a gordiuszi csomó átvágásának egyszerűségével oldd meg a dolgot. Ha túl hamar sül meg a tejföl, tedd rá később!
(De mivel 1 óra alatt egyébként bőven megsül, továbbra is esélyes, hogy alapból rengeteg víz van a zöldségekben, nincs rendesen kinyomkodva, illetve kevés a rizsben lévő nyers keményítő.)
Ami a tejföl alatt van már minden főtt tehát nem lehet sületlen.
Próbald a rizst csak félpuhára főzni és felissza a maradék nedvességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!