Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Olajjal vagy zsírral jobb főzni?

Olajjal vagy zsírral jobb főzni?

Figyelt kérdés
(sütésre is meg főzésre is gondoltam!!)mért "azt" használjátok?
2009. júl. 17. 03:36
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
68%

A disznózsír nagyon egészségtelen (hízlaló és növeli a koleszterin szintet)...


Én már több évtizede olajjal sütök és főzök, azóta nincs a háztartásomban disznózsír!

Sőt, az utóbbi években igyekszem extraszűz oliva olajjal főzni, ez még egészségesebb, mint a napraforgó olaj.


A disznózsír lerakódik az érfalakra és növeli a szívinfarktus és az érszűkület kockázatát!


Szerintem (és a családom szerint is!) egyáltalán nem érezni az ételekben, hogy olajjal készült, még a rántást is ezzel csinálom, nagyon finom!

2009. júl. 17. 04:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
78%
En csak olajat hasznalok, az epem miatt nem is tudnam a zsiros kajat megenni, meg hizlal is :))
2009. júl. 17. 05:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
96%
Régebben azt mondták,hogy az olaj és a margarin jobb,mint a zsír és a vaj.Az újabb kutatások szerint az olajban több a káros anyag,ezért újra a zsírt és a vajat ajánlják.A zsír emelheti a koleszterin szintet,de ez csak akkor veszélyes,ha valakinek amúgy is magas a koleszterinszintje,vagy ha nagyon sok zsírt használ.Én általában zsírral főzök,csak olyan ételekhez használok olajat,amit bő zsírban kell sütni.A családomban senkinek sem magas a koleszteinszintje,és az epéjének sincs semmi baja.Tapasztalatom szerint a trendek időről időre változnak,hol egészségesnek mondanak valamit,hol pedig az ellenkezőjét,nekünk kell megtalálni a helyes arányt.
2009. júl. 17. 06:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
77%

Attól függ, mit főzöl. Pl. egy pörkölt ízét a sertészsíron

pirított hagyma alapozza meg, olajjal más. Persze az "egészség" védelmében feláldozhatsz valamennyit az ételek

jó ízéből, de ezek az orvosi tanácsok évről-évre változnak

2009. júl. 17. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
94%

Csak egy megjegyzést akarok tenni, ugyanis mindegy, hogy mit használsz, mindegyik ugyanannyira hizlal. Az olajban, disznózsirban, vajban, margarinban ugyanannyi kalória van!!!

Egyébként az olajban, de különöesn a margarinban a gyártás során olyan vegyi anyagok kerülnek bele, ami nagyon erösen rákkeltö - csak az élelmiszeriparnak ezek hoznak több hasznot, ezért nem reklámozzák.

2009. júl. 17. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
94%
Az olaj 160 fok felett erősen karcinogén. 160 foknál alacsonyabb hőn meg nem lehet vele se főzni se sütni. A disznózsír érszékületet okozhat. Halkan megjegyzem, régen nem volt csak zsír, és nem votl ennyi elhízott disznó, érrendszeri beteg. Vállasz, hogy érszűkületet, vagy rákot akarsz kapni.....:) kalóriában az olaj több.
2009. júl. 17. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
köztudott hogy a mangalica nagyon egészséges. tehát ha zsír, akkor mangalica zsír, ha vaj vagy margarin, akkor inkább vaj. ha olaj akkor olívaolaj. én sütésre főzésre olívát használok, mert a zsírban sült ételek ízét nem szeretem egy rossz élmény óta:)
2009. júl. 17. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
81%
én amit használok az olivaolaj, repceolaj
2009. júl. 17. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
77%

Hát a lecsó házi zsírral a legjobb.

De én is hallottam ezt az olajról, hogy egyre több benne az olyan mellékanyag ami rákkeltő lehet.

De mégis sokan ezt használják.

Az olivaolajat mi nem tudjuk megengedni magunknak a napi főzéshez.

A zsír amúgy úgy szokták mondani hogy szaporább, tehát olyan mintha több lenne belőle. Például a sült krumpli teljesen más úgy. Ha kiveszed belőle amint kisült és papírtörlőre teszed nem sok különbség van a zsírtartalom érzetben, viszont finomabb.

De hallottam már olyat, hogy fél olaj, fél zsír.

Én általában olajat használok, de van hogy kapok házi zsírt, azt is szeretem. Most egy kis rántáshoz, vagy pörkölt alá én nem érzem hogy zsír vagy olaj. De van aki nagyon érzi.

Úgyhogy kinek mi jön be, ki mit bír. Az meg hogy mi lesz később, nem csak az olajtól vagy a zsírtól függ szerintem. Hiszen annyi műanyagot eszünk, ha akarunk ha nem, meg még ki tudja mit.

2009. júl. 17. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
83%
Először is egy tévhit: Az étolaj egészségesebb a zsírnál.Pénzügyi érdekek miatt hitették ezt el mindenkivel.Ráadásul a túlhevített olaj rákkeltő.Egyes ételek íze zsírt használva érvényesül igazán.Valamelyik étel étolajjal jobb.A klasszikus magyar konyha zsír használatán alapul.Ezért zsírral főzve a magyar étel finomabb lesz.Véleményem szerint a jó szakács zsírt is,és olajat is használ,attól függően mit készít
2009. júl. 24. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!