Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Konyhai praktikák

A kérdés

Olajjal vagy zsírral jobb főzni?

(sütésre is meg főzésre is gondoltam!!)mért "azt" használjátok?

 2009-07-17 03:36  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
A disznózsír nagyon egészségtelen (hízlaló és növeli a koleszterin szintet)...

Én már több évtizede olajjal sütök és főzök, azóta nincs a háztartásomban disznózsír!
Sőt, az utóbbi években igyekszem extraszűz oliva olajjal főzni, ez még egészségesebb, mint a napraforgó olaj.

A disznózsír lerakódik az érfalakra és növeli a szívinfarktus és az érszűkület kockázatát!

Szerintem (és a családom szerint is!) egyáltalán nem érezni az ételekben, hogy olajjal készült, még a rántást is ezzel csinálom, nagyon finom!

A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/18Időpont 2009-07-17 04:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
En csak olajat hasznalok, az epem miatt nem is tudnam a zsiros kajat megenni, meg hizlal is :))

A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont 2009-07-17 05:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Régebben azt mondták,hogy az olaj és a margarin jobb,mint a zsír és a vaj.Az újabb kutatások szerint az olajban több a káros anyag,ezért újra a zsírt és a vajat ajánlják.A zsír emelheti a koleszterin szintet,de ez csak akkor veszélyes,ha valakinek amúgy is magas a koleszterinszintje,vagy ha nagyon sok zsírt használ.Én általában zsírral főzök,csak olyan ételekhez használok olajat,amit bő zsírban kell sütni.A családomban senkinek sem magas a koleszteinszintje,és az epéjének sincs semmi baja.Tapasztalatom szerint a trendek időről időre változnak,hol egészségesnek mondanak valamit,hol pedig az ellenkezőjét,nekünk kell megtalálni a helyes arányt.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/18Időpont 2009-07-17 06:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Attól függ, mit főzöl. Pl. egy pörkölt ízét a sertészsíron
pirított hagyma alapozza meg, olajjal más. Persze az "egészség" védelmében feláldozhatsz valamennyit az ételek
jó ízéből, de ezek az orvosi tanácsok évről-évre változnak

A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont 2009-07-17 06:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Csak egy megjegyzést akarok tenni, ugyanis mindegy, hogy mit használsz, mindegyik ugyanannyira hizlal. Az olajban, disznózsirban, vajban, margarinban ugyanannyi kalória van!!!
Egyébként az olajban, de különöesn a margarinban a gyártás során olyan vegyi anyagok kerülnek bele, ami nagyon erösen rákkeltö - csak az élelmiszeriparnak ezek hoznak több hasznot, ezért nem reklámozzák.

A válasz 93%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont 2009-07-17 08:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az olaj 160 fok felett erősen karcinogén. 160 foknál alacsonyabb hőn meg nem lehet vele se főzni se sütni. A disznózsír érszékületet okozhat. Halkan megjegyzem, régen nem volt csak zsír, és nem votl ennyi elhízott disznó, érrendszeri beteg. Vállasz, hogy érszűkületet, vagy rákot akarsz kapni.....:) kalóriában az olaj több.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/18Időpont 2009-07-17 09:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
köztudott hogy a mangalica nagyon egészséges. tehát ha zsír, akkor mangalica zsír, ha vaj vagy margarin, akkor inkább vaj. ha olaj akkor olívaolaj. én sütésre főzésre olívát használok, mert a zsírban sült ételek ízét nem szeretem egy rossz élmény óta:)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/18Időpont 2009-07-17 09:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
én amit használok az olivaolaj, repceolaj

A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont 2009-07-17 12:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hát a lecsó házi zsírral a legjobb.
De én is hallottam ezt az olajról, hogy egyre több benne az olyan mellékanyag ami rákkeltő lehet.
De mégis sokan ezt használják.
Az olivaolajat mi nem tudjuk megengedni magunknak a napi főzéshez.
A zsír amúgy úgy szokták mondani hogy szaporább, tehát olyan mintha több lenne belőle. Például a sült krumpli teljesen más úgy. Ha kiveszed belőle amint kisült és papírtörlőre teszed nem sok különbség van a zsírtartalom érzetben, viszont finomabb.
De hallottam már olyat, hogy fél olaj, fél zsír.
Én általában olajat használok, de van hogy kapok házi zsírt, azt is szeretem. Most egy kis rántáshoz, vagy pörkölt alá én nem érzem hogy zsír vagy olaj. De van aki nagyon érzi.
Úgyhogy kinek mi jön be, ki mit bír. Az meg hogy mi lesz később, nem csak az olajtól vagy a zsírtól függ szerintem. Hiszen annyi műanyagot eszünk, ha akarunk ha nem, meg még ki tudja mit.

A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/18Időpont 2009-07-17 18:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Először is egy tévhit: Az étolaj egészségesebb a zsírnál.Pénzügyi érdekek miatt hitették ezt el mindenkivel.Ráadásul a túlhevített olaj rákkeltő.Egyes ételek íze zsírt használva érvényesül igazán.Valamelyik étel étolajjal jobb.A klasszikus magyar konyha zsír használatán alapul.Ezért zsírral főzve a magyar étel finomabb lesz.Véleményem szerint a jó szakács zsírt is,és olajat is használ,attól függően mit készít

A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/18Időpont 2009-07-24 08:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Hogyan jobb fokhagyma konzervet készíteni?
A Knorr vagy a Maggi gyorskész zacskós csirkepaprikás-e a jobb minőségű? (Tudom, a házi a legjobb, de a fenti kettő közül melyik? )
Olajos fűszerben pácolt húst lefagyaszthatom? Olajjal vagy nélkül?
S. O. S.! Cseresznyét hogy jobb fagyasztani?
Mi a különbség az alábbi 2 típusú habverő között? Melyik a jobb, vagy melyik mire jó?
Csokit vajjal vagy olajjal jobb felolvasztani?

Kérdések a Ételek, italok rovatbólKérdések a Konyhai praktikák rovatból








Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu