Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Tudnátok segíteni? Házilag...

Tudnátok segíteni? Házilag szeretnék sűrített paradicsomot készíteni, de a neten sehol sem találok receptet rá.

Figyelt kérdés
Lehetőleg olyat, ami minimális mennyiségű tartósítószert tartalmaz, hogy minél egészségesebb legyen. Köszönöm.

2012. aug. 2. 11:05
 1/6 anonim ***** válasza:

ha olyanra gondolsz, mint a paradicsompüré konzervek, olyat sajnos nem lehet házilag.Azokat spciális technológiával sűrítik koncentrátummá.

viszont, ha az átpaszírozott friss paradicsomlevet sokáig főzöd, elég jő sűrű eredményt kapsz. majdnem mint a lekvárt, olyan hosszan kell főzni, a víztartalmat minél jobban elpárologtatni belőle.

csak vigyázni kell, nehogy lekozmáljon az alja, mert hajlamos rá.

minimális tartósítót kell bele főzni, mert másképpen nem áll el.

2012. aug. 2. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
A kipréselt paradicsomot felteszed főni, addig főzöd, míg kellően sűrű nem lesz (Van aki hígan szereti, annak csak fel kell forralni!). Amíg fő kifertőtleníted az üvegeket forró szaliciles vízzel. Ha jó a paradicsom, akkor beletöltöd az üvegekbe és légmentesen lezárod, majd dunsztba teszed. (Párnák, takarók között lassan hagyod csak kihűlni!) Tartósítószer az üvegek öblítéséhez használt szalicilen kívül (tudod: Aszpirin alapanyag) nem kell!
2012. aug. 2. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
51%
Iparilag vákuumban 40 fokon sűrítik be nem tesz jót az ízének a 100 fokon forralás.
2012. aug. 3. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
54%

a likopin, ami egyik lényeg a paradicsomban, pontosan csak forralás után értékesül a szervezetben.Nyers, vagy alacsony hőfokon párolt ezt nem képes biztosítani.

a likopin legfontosabb hatása, hogy rákmegelőző, rákos sejteket romboló tulajdonsággal rendelkezik.

Szóval bátran főzzön be mindenki otthon paradicsomot, nem teszi hiába.

2012. aug. 3. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Sűrített paradicsom koncentrátum


Eltarthatóság: egy év


1 liter elkészítéséhez egy és egy negyed óra szükséges


2,5-3 kg paradicsom

egy nagy hagyma

nagyobb kupac petrezselyem

bazsalikom vagy zeller zöldje

egy babérlevél

egy nagy gerezd fokhagyma

A paradicsomot vágd nagy darabokra, majd mindent tegyél egy nagy serpenyőbe vagy főzőedénybe, és forrald fel, aztán nagyon alacsony lángon kb. egy óráig főzd, addig amíg a keverék sűrű nem lesz. Távolítsd el a babérlevelet és a fokhagymát, és szűrd le a koncentrátumot, szűrés közben erősen nyomd át a szűrőn. Kihűlés után kisebb edényekbe oszt szét, majd fagyaszd le. Használat előtt olvaszd ki!

2014. okt. 24. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Pazsuzsa válasza:

Igaz, elég régen kérdezted, de talán jövőre jó lesz. A receptet itt találod:

[link]

2019. szept. 7. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!