Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Házi tészta tarthatósága?

Házi tészta tarthatósága?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Gyakran gyúrok häilag tésztát, amit tésztanyújtóval nyújtok.

Viszon mindig aznapi használatra szánom és most szeretnék későbbre is eltenni.


Meddig és milyen formában érdemes tárolni a házi tésztát?

Előre is köszönöm 😊



2017. márc. 27. 23:02
 1/7 anonim ***** válasza:

Felvágás után teljesen ki kell szárítani. (természetesen)


Utána is amire legjobban figyelni kell, hogy száraz helyen tartsd. A hőmérséklet gyakorlatilag mindegy.

Általában papírdoboz a legjobb, mert maga a papír is vesz fel nedvességet, ha esetleg párásabb lenne a környezet.

Plusz papírral kibélelni, esetleg a 2 réteg közé lehet szórni sót, ami megköti a levegő páratartalmát.


A másik amire figyelni kell az a zsizsik. Általában ahol nem szokott lenni ott ez nem jelent problémát. Ha viszont szokott lenni, akkor az megtámadja a tésztát!


Ha szárazon tudod tartani, akkor simán el lehet tartani hónapokig, akár 1 évig is.

Lehet hogy tovább is, de addig biztosan.

2017. márc. 28. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
70%
Első: hogy kell kiszárítani? Csak simán kint hagyod, vagy sütőben nagyon alacsony fokozaton? És szárítás után olyan kemény lesz mint a bolti tészta?
2017. márc. 28. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Simán csak kint hagyod.

(Mondjuk egy Kongó-medencei környezetről nincs tapasztalatom, de Magyarországon simán elég csak kint hagyni. :))


Ugyanolyan kemény lesz.

2017. márc. 28. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
(vékony rétegben kell kiteríteni, esetleg ha kicsit vastagabb réteg, akkor kis liszttel megszórva óvatosan átforgatni néha. De pl cérnametéltnél vigyázni kell az átforgatással, mert könnyen összetörik.)
2017. márc. 28. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Köszi!
2017. márc. 28. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Az ilyen tartalékolásra való tésztákat leginkább július-augusztus hónapokban készítettük. Akkor az asztalon szétterítve 1-2 nap alatt gyönyörűen kiszáradnak. Amikor arra jársz, egyszerűen csak belekavarsz, átforgatod...


Vagy tiszta cipős-dobozt bélelsz ki papírszalvétával, és persze be is takarod, + a doboz teteje rá. Vagy u.n. vászon zsákba rakták az öregek a kiszáradt tésztát. Száraz, hűvös helyen tartsd, pára, gőz ne érje, mert ha átnedvesedik, utána be is penészedik.

A zsizsik valóban veszély lehet, ahogy előttem is írták.

2017. márc. 28. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat 😊
2017. márc. 29. 09:47

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!