Miért nincs íze a sónak?
Édesanyám a mai nap fözött húslevest, és minden elképzelhető dologba sót tett (leves tésztába, húsba, magába a levesbe, sózott paprikát, és jó minőségű sót.) és még így sem volt semmi íze.
Ez velünk van csak így, vagy többetekkel is megtörtént?
A sónak van íze.
A só az ételek ízét erősíti fel.
Fűszerezéshez nem csak sót kell használni.
Levestésztába nem kell só.
Amikor a levest fel teszed főni (víz és husi először persze) akkor teszel bele egy fél evőkanállal és a kis "kapszulát" (elnézést, hirtelen nem jut eszembe, fém, lyukacsos gömböcske, amibe egész borsot, köményt stb. szokás rakni) Amikor beleteszed a zöldségeket, lehet beletenni vegetát is.
Ezektől lesz íze egy levesnek, nem a sótól.
Teatojásnak hívják, de a fűszereket is sokan ebbe beletéve engedik bele a levesbe. Praktikus, ha valaki nem akarja leszűrni a levest.
A sózás ízlés kérdése, még családon belül is jócskán lehetnek eltérések az ízét illetően.
És bizony nem egyforma ízhatással bírnak a kapható különféle sók. vannak gyengébb ízhatásúak és erősebbek.
Ki kell tapasztalni, mert pl a szemcsenagyság is eltérő ízt adhat.
Ötféle íz létezik.
Édes, sós, savanyú, keserű, umami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!