Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A kenyér előbb-utóbb megkel...

A kenyér előbb-utóbb megkel hűvösben is?

Figyelt kérdés
Kovászos kenyeret csinálok, de ennek betakarva kb 8 óra kell. Most nem tudom betakarni, mert nagy adag lett és több edényben van... persze nem is kelt meg. Előmelegített sütőben sem tudom keleszteni, egyesével férne csak be, nagyon macerás lenne. Ha csak kint hagyom az asztalon, megkel így is, hiába nincs meleg?

2017. nov. 22. 08:52
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem kel meg, inkább össze esik. Fűtsél be és legyen jó meleg, az a jó neki.
2017. nov. 22. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
nem tudok, központi
2017. nov. 22. 09:19
 3/10 anonim ***** válasza:
34%
Akkor nem lesz kenyér, max a Tescoból.
2017. nov. 22. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Persze. Amúgy ha már összeesett és melegre teszem, menthető?
2017. nov. 22. 09:43
 5/10 anonim ***** válasza:
49%
Nem, ha megfazik, akkor a budos eletben se fog megkelni. Ebbol max. bodag lesz.
2017. nov. 22. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
A kovászban is élesztőgombák tevékenykednek. Ahhoz, hogy kellő számban el tudjanak szaporodni, 30-45fok hőmérséklet kell. Sem a hidegebb, sem a melegebb nem jó nekik.
2017. nov. 22. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Még a hűtőben is tökéletesen megkel minden tészta (én így szeretek keleszteni, fél napig jól elvan magában), a magasabb hőmérséklet csak a gyors kelesztéshez szükséges. Az élesztőgombák hűvös helyen is lebontják maguknak a lisztet, csak lassabban ténykednek. A kovászos tésztáknál pedig kifejezetten kívánatos a minél lassabb kelesztés, így lesz tökéletes állaguk.
2017. nov. 22. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Ahogy a hetes mondja, simán megkel
2017. nov. 22. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"A kovászban is élesztőgombák tevékenykednek"


Egy túrót!


Azért, mert a te öreganyád összekevert egy kis lisztet csipetnyi cukrot meg élesztőt vízzel, és tudatlanságból ezt nevezte kovásznak, az csak amiatt van, mert amikor az öreganyádnak az ő öreganyja magyarázta, hogy mi a kovász és hogyan kell készíteni - nem figyelt oda rendesen.


A kovász a levegőben millió számra szálldosó tejsavbaktériumokat és laktobacillus fajokat tartalmazza főleg, és természetesen van benne Saccharomyces cerevisiae is, amit sütőélesztő néven forgalmaznak. Szóval vagy 5-10 gombafaj és vagy 10-20 baktériumfaj dolgozik a kovászban. És tejsavas erjedés is zajlik. És tejsav, meg ecetsav is keletkezik a széndioxid mellett, ezért van különlegesen jó íze a kovászos kenyereknek.

Olaszországban egy pizzériában "véletlenül" eltévedtem a toalettet keresve, és kiderült, hogy ők 15 C fokon két napot kelesztik a kovászos tésztát. (Na azt, hogy milyen liszttel dolgoznak, már nem árulták el.)

A jó kovászt napokig készítik, és "etetik" liszttel, amikor a savanyú illatának az erősségéből arra következtetnek, hogy éhes a kovász, és enni kér. Egy gramm boltban vásárol élesztő sincs benne, csak az a Saccharomyces, ami a levegőből belekeveredett.


A kérdésre válaszolva:

a kenyeret konyharuhával, vagy sütőpapírral és pléddel mindenképpen be kell takarni. Nem csak azért, hogy melegben legyen, hanem amiatt főleg, hogy ne száradjon a felülete, a nedvesség ne párologjon belőle. Akár tiszta nylon zacskóba is beteheted. Ha a tészta összetétele megfelelő, és kellő mennyiségű a kovász, akkor meg fog kelni hűvösben is, csak jóval hosszabb időt kell hagyni neki.

2017. nov. 23. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

A kovászoshoz nem értek, egyszer volt kovászom, de akkor nyár volt, annyira nem szerettem meg.


De az élesztős...

Még a hűtőben is lelkesen kel a tészta, ezt tapasztaltam, amikor ott tároltam. 18 fokos konyhában szinte ugyanolyan gyorsan megkel, mint melegben, ez is tapasztalat.


A kalácsok olyan kis finnyásak, hogy mindennek langyosnak kell lennie s megfázik...

2017. nov. 23. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!