Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Tudnátok írni igazi gulyás...

Tudnátok írni igazi gulyás leves receptet, aminek olyan suru es sotet "zacc" marad a tányér alján?

Figyelt kérdés
Tehat nem a steril szakacskonyves levesre gondolok,hanem vmi jo döngetős házi gulyásra :)
2018. jan. 15. 22:33
 1/7 anonim ***** válasza:
13%
Google.
2018. jan. 15. 22:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
92%
Jó sűrű gulyáshoz 4 személyre legalább egy nagy fej vöröshagyma kell apróra vágva, zsírban fonnyasztva, és legalább fél kiló marhahús (lábszár vagy comb, én az utóbbit preferálom), kockákra vágva, a hagymás zsírban fehéredésig sütve. Ezután megy rá bőségesen pirospaprika, egy kis köménymag, felöntés 1-1,5 liter vízzel, só, bors, kockákra vágott paradicsom, egy-két egész paprika kicsumázva (nálunk az egyik erőspaprika.) Én szoktam bele tenni egy kis körömnyi darab babérlevelet, 1-2 szem borókabogyót, 1-2 gerezd fokhagymát egészben. Amikor a hús majdnem megpuhult (bő másfél óra), akkor mehet bele sárgarépa, fehérrépa, kb. a hússal egyező súlyú kockára vágott krumpli. Van, aki felében vörösborral önti fel a levest, szerintem az nem gulyásba, inkább pörköltbe való.:-)
2018. jan. 15. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
30%
Annak a sok hagyma a titka
2018. jan. 16. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
48%
Az első nagyjából jól írja. Tévedés, hogy sok hagyma kell bele, attól csak édeskés íze lesz. A kész levesbe a végén csipetkét teszek.
2018. jan. 16. 07:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Gulyásleves


Hozzávalók:

1kg marhahús ( marhapofa, marhanyak vagy akár vegyesen is tehetjük a levesbe)

3 db sárgarépa

2db fehérrépa

4 db közepes burgonya

3 fej hagyma

2 evőkanál pirospaprika

1db tv paprika

1kisebb paradicsom

őrölt kömény ízlés szerint

1 kisebb babérlevél

4-6dkg zsír


A húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot, paprikát felkockázzuk Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsír maradt, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Fűszerezzük sóval borssal,köménnyel,hozzátesszük a babérlevelet. Hozzáadjuk a paradicsomot, és visszatesszük a tűzre. Ezt a levet felforraljuk majd beletesszük húst.. Megsózzuk, zsírjára pirítjuk, hagyjuk, hogy a hús levet engedjen. Mikor levét elfőtte a hús hideg vízzel felengedjük, amikor a hús már félig puha beletesszük a megtisztított karikára vágott leves zöldségeket. Amikor a hús és zöldségek már majdnem teljesen készen vannak hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Paprika és paradicsomkrémmel ,tejföllel ízesíthetjük tálaláskor.

Leves betétként adhatunk hozzá csipetkét de friss kenyérrel is ehetjük.

2018. jan. 16. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Ahogy én főzöm a gulyáslevest:

Kb 1,2 kg, vagyis bő kiló marhalábszárhoz 2 közepes fej hagymát vágok finomra.Vagyis kb 20-25 dekányit. Tényleg nem kell több, de azért van egy kis praktikája a sűrű alap főzésének.Egy jó fakanálnyi zsíron megdinsztelem a hagymát, egy kis sóval. Ha szalmasárga, akkor pici vízzel addig főzöm, míg pépes-krémes nem lesz. Erre a sűrű alapra teszem a felkockázott húst, és fehéredésig keverem, illetve lefedve hagyom, hogy kiadja a saját levét.

Ha ezt elfőtte, és kezd visszasülni zsírjára, akkor teszem rá a kb 2 jó evőkanálnyi minőségi pirospaprikát, és vagy felöntőlével (ha van ), vagy vízzel felöntöm, de csak annyival, amennyi ellepi.

A gulyás szakaszos főzést igényel.ekkor teszek bele őrölt köményt,, őrölt borsot, 1-2 babérlevelet, 1-1 szem paprikát paradicsomot (ezutóbbinak lehúzva a héját )finomra vágva.

Addig főzöm a marhahúst, ameddig azt nem érzem, hogy nemsokára jó lesz.(az állat korától függ, hogy másfél vagy 2 óra kb)

Ekkor teszem bele a kb fél kilónyi, kis hasábokra vágott vegyeszöldséget, amibe feltétlenül van egy jó darab zeller is.Ha a zöldség kezd puhulni, akkor megy bele, kb 60-70 deka kockára vágott krumpli.(a hús méretével nagyjából egyforma).Ha a krumpli is félpuha, kezd a széle lekopni, kell egy kóstolás, hogy utána lehessen fűszerezni, ízlésünk szerint.A fázisokkal együtt természetesen folyamatosan húzzuk fel a lé mennyiségét is, de mindig csak addig, amíg 1-2 ujjnyival ellepi a matériát.

Utolsó a csipetke, vagy valami levesbetét belefőzése.

A frissen csipkedett csipetke a legjobb (bár nem a leggyorsabb elcsipkedni )de kiváló kézi dörzstarhonya is kapható, amely megfőve szinte csipetke nagyságú lesz.

Legvégül -már tálalás előtt- finomra vágott zöldpetrezselyemmel szórom meg.

Sűrű, finom, tartalmas a gulyásleves, valóban barnás, sötét lesz a leve (nem áttetsző )De azért nem "zaccos" :D

2018. jan. 16. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Huszárgulyás, neten van recept
2018. jan. 16. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!