Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szalámit füstöltem 40-65-ös...

Szalámit füstöltem 40-65-ös műbélben. A harmadik napon felfújódtak a szalámik. Mi történhetett?

Figyelt kérdés
Lindab füstölő 2 m magas alatta nyílt égéstér, mely fölött 50 cm magasan lemez takarás a hő és a lecsöpögő zsír ellen. A parazsat egy sor kukoricacsutka és a tetejére 10 cm vastagon döngölt akác fűrészpor adja. Sajnos az időjárás megtréfált mert napokig 14-18 fok volt kinn és sütött a nap. Éjszakára 2-6 fokra hűlt a levegő. A füstölés harmadik napján a szalámik felfújódtak mint a lufik, ha erősebben megnyomom talán ki is durrant volna. A füstölőben a hőmérséklet 24 fokra csak a harmadik napon kúszott fel és ez volt a max amit elért. Egyébként 16-18 fok volt benn az első két napon. A negyedik nap reggelére 0 fokra hűlt a levegő és a szalámik is megnyugodtak, megszűnt a nyomás a műbélben. Ahol a töltésnél meg szurkáltam ott minimálisan 3-4 cm hosszan kifolyt a zsír. A negyedik ötödik napon már éjszaka 6 fokban füstöltem. A szalámik nem püffedtek fel újra eddig. Van ötlete valakinek, hogy mi lehetett a hiba a túl meleg január végi időjáráson kívül. Várható, hogy megromlik az 50 kg szalámi?

2018. febr. 1. 16:48
 1/7 anonim ***** válasza:
84%
zsirnak folyni, és felfújódni nem szabadott volna. Vagy meleg füstöt kapott, vagy a külső meleg miatt valószinűleg megromlanak
2018. febr. 1. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Még nem is hallottam ilyent. Én 19-éve füstölök, a szüleim előttem vagy 30 évig,és még nagyon sokan a családból,rokonok ismerősök stb. Vidék. Csak arra tudok gondolni,hogy a zsír annyira felmelegedett,hogy elkezdett dolgozni,ezáltal gázt,hőt termelt és ezért fújódtak fel. Már nekünk is volt olyan,hogy kicsepegett a zsit a töltelék árúból /kolbász,szalámi / ha túl melege volt. De felfújódni ? Mivel voltak a végek lezárva,hogy nem jött ki a levegő,és a zsir ?Mi csak zsinorral kötjük alul és felül. Én újabban reggel 7-18-ig majd másnap megint ugyanígy füstölöm. De pár éve csak egyszer csináltam és nem volt még baja sosem.Pedig álltalában 12hónapra fogy el az árú. Szerintem nem lesz baja.
2018. febr. 1. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Nos, füstölni én is 15 éve füstölök, amit szüleimtől tanultam én is. Ilyet még mi sem láttunk, azért kérdeztem, hogy tudja e valaki.

A bél zárását felül fém klipszel csinálom, alul zsineggel kötözöm. A levegő "gáz" valószínűleg azért sem tud kijönni belőle, mert esztergályossal csináltattam a darálóhoz olyan tárcsát amelyen a lyukak 4,5-es fűróval vannak kifurkálva, vagyis nagyon apróra darálja a húst. Ebből következik egy nagyon tömör konzisztencia, amely egyben mint tömítés, tartja vissza a gázokat is feltehetően. A kolbászt 1 a 40-es bélbe töltött szalámit 2 a 45-ösbe töltöttet 3 és a 65-ösbe töltöttet 4-5 napig füstölöm, attól függően, hogy mennyire fogja a füst.

Hentest kérdeztem, azt mondta, hogy baktérium okozhatta a fúvódást, de ha vissza húzódott akkor talán nem lesz gond, azt javasolta, hogy mielőbb füstöljek még rá, hogy ha maradt is benne akkor elpusztuljon minden baci. (ezt a harmadik nap után mondta)

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

2018. febr. 2. 04:42
 4/7 anonim ***** válasza:
66%
Honét tudhatod hogy most ha ráfüstölsz akkor nem lesz valakinek baja ,ha megeszi ezeket mert valami tecnologiai hibát vétetél ,a butulizmus vagyis kolbászbetegség csunya betegség .
2018. febr. 2. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
69%
Nem azért, de én a füstölés ellenére sem ennék már abból a kolbászból.
2018. febr. 2. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Részben igazatok van. Van némi kockázat de mivel a szalámik érlelési ideje hosszú ki fog derülni hogy romlott e. Mutatkozni fognak a további jelek hiszen a romlás nem múlik el szagok színek nélkül.
2018. febr. 3. 06:37
 7/7 A kérdező kommentje:

Örömmel tudatom, hogy rendeződött a szalámi rejtélye. Találtam egy hentest, aki tényleg kiváló szakember és megfejtette a probléma okát.

Valóban a meleg volt a fő bűnös, ami az általam vásárolt olyan fokhagyma erjedését okozta, aminek zöld hajtások, csírák voltak a közepén és tudatlanul én azt is bele daráltam a termékbe. Most, hogy a szalámik már 3-4 hónapja érnek és nincs semmi jele a romlásnak, vettem a bátorságot és fogyasztani kezdtem belőle az elmúlt 2-3 hétben. Szerencsére semmi bajom nincs tőle, így már az egész család is fogyasztja. A szalámi textúrája, íze, színe teljesen rendben van. Kár lett volna kidobni. Igaz, hogy vállaltam némi kockázatot a fogyasztással, de miután értelmes és meglehetősen elfogadható magyarázatot kaptam a jelenségre, a kockázat minimálisra csökkent.

Egy dologban viszont biztos vagyok, ezután még januárban-februárban is figyelni fogom a meteorológiai előre jelzéseket. Úgy tűnik sajnos, hogy a "paraszt" naptárt, ősi hagyományainkat kidobhatjuk a kukába. Januárban is lehet 15-20 fok, ami 15-30 éve elképzelhetetlen volt.

2018. máj. 28. 06:30

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!