Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen tartósítót lehet...

Milyen tartósítót lehet keverni a baracklekvárba, hogy ne penészedjen meg felbontás után?

Figyelt kérdés

Sok cukorral készítjük, és rendesen besűrítjük (semmi dzsemfix meg más hasonló dolog), ez már önmagában is tartósít, de mégis, ha fel van bontva az üveg, a hűtőben is képes néha pár hét alatt megpenészedni.

Mi az, aminek a hatását a forró lekvár se veszi el, és felbontás után is hatásos lesz?


2018. júl. 6. 11:36
 1/10 anonim ***** válasza:
55%

Tartósítószerre semmi szükség, ha tisztán dolgozol jó minöségü gyömölcsböl.

Nekem a felbontott lekvár sosincs hütöben, de akár több hét alatt sem penészedik meg.

Ha neked igen, akkor valamit rosszul csinálsz: pl az üveg nem elég tiszta, mielött betöltöd, vagy a fejreállítós trükköt használod - ez ugyanis kimondottan rossz, mert a fedö meg az üveg szája is egész vékonyan lekváros lesz és ez az, amitöl el kezd romlani felbontás után.


De mindettöl függetlenül, a tartósírószereknek a forró lekvár nem árt, attól nem lesz hatástalan, viszont felbontás után már semmi nem tartósít, hacsak nem teszel rengereget bele, akkor viszont kimondottan ártalmas.

2018. júl. 6. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
72%
Egyébként ami probléma lehet az, hogy esetleg baktériumok vannak a hűtődben vagy például csak tiszta evőeszközzel nyúlj a lekvárba. Ne legyen oylan, hogy lenyalod a kanalat vagy bármiért használva volt és azzal nyúlsz a lekvárba.
2018. júl. 6. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

1.-nek: Ellenvéleményem van ez ellen az állításoddal szemben: "...a fejreállítós trükköt használod - ez ugyanis kimondottan rossz, mert a fedő meg az üveg szája is egész vékonyan lekváros lesz és ez az, amitől el kezd romlani felbontás után.""

A mi "fejre állított" lekvárjaink vagy kompótjaink sosem penészednek meg. Viszont tiszta üveg és tiszta fedő - alapkövetelmény!

2018. júl. 6. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
55%
ssaa: ha nektek bevált, akkor rendben, nálunk eddig csak akkor romlott meg lekvár, amikor ezt a trükköt használtuk, sem elötte, sem utána gyakorlatilag soha.
2018. júl. 6. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
42%
A lekvárt jól forrald fel sokáig kevergesd , nem kell sok cukor mert bebarnul és megég tőle . A 2. felfortyanás után már jó és kevés szalicil kell , beadagolod lezárod és fedett száraz ruhás beburkolás majd 3 nap pihenés és kamrába tehető .
2018. júl. 6. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Az én módszerem a következő:


A megmaradt lekvárt mikróba teszem, és legmagasabb fokozaton addig melegítem, amíg forrni kezd (figyelni kell, mert könnyen kifut), ekkor kiveszem, rácsavarom a tetejét, és fejreállítom 5 percre. Ezután hagyom kihűlni és mehet vissza a kamrába, mert így légmentesen záródik.

2018. júl. 6. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
35%
A lekvárféléknél felbontás után nem a baktériumok, hanem a penészgombák szokták okozni a gondot és szinte törvényszerű a normál levegő esetében. Ezen némileg módosíthat az aktuális helyszín levegőében a spóratartalom, a lekvár pH-ja és víztartalma (minél hígabb, annál jobban kitett a mikroorganizmusoknak), viszont mindenképpen ajánlatos bármilyen felbontott lekvárt (azaz konzervet !) pár napon belül elfogyasztani még akkor is, ha a hűtőszekrény hűtőterében csupán2-3°C a hőmérséklet. Ha valami felbontott lekvár felbontást követően nem penészedik be, akkor nagy valószínűséggel eleve emberi fogyasztásra alkalmatlan "műlekvár".
2018. júl. 6. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

7-es, ez így, ebben a formában hülyeség. 95%-os gyümölcstartalmú dzsem, amit magam készítek, nem penészedik be. Nem, nem azért, mert mű, hanem mert megfelelően van elkészítve és van benne nátrium benzoát, ami nem engedi az élelmiszert penésztanyává lenni.


És a 100% gyümölcstartalmú szilvalekvár minden nélkül sem penészedik meg. Soha. És a legkevésbé sem mű.


Kérdező: Na-benzoát. A rákkeltő szalicilt felejtsd el.

2018. júl. 6. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
0%
Inkább pájinkát főzzé abbú a barackbú ne lekvárat. A jó gyümőcsöt ilyenre pazarlod?
2018. júl. 6. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Köszönöm a válaszokat.


(Lesz pálinka is, hogy most 2 l-rel kevesebb a lekvár miatt, az nem tétel.)

2018. júl. 7. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!