Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Szóval, hogyan kell főzni,...

Szóval, hogyan kell főzni, úgy hogy nem használok egy tonna olajat?

Figyelt kérdés

Bármit csinálok serpenyőbe mindig egy csomó olajat használok mert odaég. Mit csinálok rosszul?

Pl: olvastam, hogy ha teszek egy pici olajat a palacsintatésztába akkor csak egyszer kell olajozni az elején és utána nem kell...de nekem odaég mint a sz.ar.

Vagy ha tojásrántottát csinálok. Odaég hacsak nem használok sok olajat.

Mit csinálok rosszul? Nem hagyom ott túl sok ideig, de pl ezt a két emlitett kaját nem is fordithatom meg hamarabb mert a teteje még folyós. Rossz tűzhelyre rakom? vagy rossz hőmérsékleten van? (1-től 9-ig terjedő skálán általában a 6-t használok mert különben odaég még gyorsabban.)

Mi a titok itt?


Bocsi a fura kérdésért, csak nemrég kezdtem el főzéssel/sütéssel foglalkozni.

Előre is köszönöm a válaszokat!



2019. jan. 5. 18:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
98%
Hát én a rántottát olyan kozepes fokon szoktam és keverem. A palacsintát még alacsonyabb olyan 2-3 körül sütöm. Nagy segítség a teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyő is.
2019. jan. 5. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
95%
Jó minőségű edények a titka.. Teflon ,kerámia...
2019. jan. 5. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
97%

A palacsinta tésztába én olaj helyett vajat rakok.

[link]


Ahogy előttem írták már de én is azt vallom ,hogy érdemes jó minőségű edényekre beruházni.

2019. jan. 5. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
98%
Alacsonyabb hőfok kellene, meg jó edények.
2019. jan. 5. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
97%
jól írják, csak megerősíteni tudom, megfelelő serpenyő, lábas kell hozzá, illetve nem mindent max lángon odarakni. ha olyan a kaja hogy meg kell pirítani hozzá a húst, és túl sokat raksz a csirkemellhez, vagy gagyibb darálthúst választasz és kisül belőle még egy jó adag zsír még, nyugodtan félúton vedd le, söpörd félre a serpenyőben és döntsd meg! akár két evőkanálnyi felesleges zsírt/olajat is le lehet kanalazni róla kiskanalanként úgy hogy még így is bőven marad benne. nem szerettem tojásrántottát csinálni míg a régi foltos felületű serpenyőnk volt. ragadt, tapadt minden baja volt. el nem tudtam képzelni hogy írnak olyat hogy akár zsiradék nélkül elkészítik a rántottát. beszereztünk egy alap Tefalt, minimális, 2-3 cent olajon tökéletes lesz a tojás rajta. én is alapszintű főzicskélő férfi vagyok sokszor porkajákból de ennyit leszűrtem
2019. jan. 5. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Halrudacskákat pèldául olaj nèlkül tepsibe,simán be a sütőbe.
2019. jan. 5. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:

Jah hát azért nehezemre esne kizárólag halrudacskákon élni :D

Szeretnék sütni, főzni hobbiként ezért kezdtem el, de ez sok fejfájást okozott.

A palacsintához nemrég vettem egy kifejezetten erre kitalált palacsinta sütőt, úgyhogy ott valószinűleg nem az edény a baj hanem az a tűzfok, viszont a másik edényem elég gagyi, szóval veszek majd egy jobbat.

Köszönöm a válaszokat!

2019. jan. 5. 20:16
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak halrudat tudsz sütőben sütni, hanem szinte bármit. Zsírpapírt teszel a tepsibe, és úgy rakod bele.

Sült krumpli, mirelit panírozott húsok és zöldségek, a legtöbb csomagoláson írják, hogy sütőben is csinálhatod, olaj nélkül.

Ha ég az olaj, akkor biztos, hogy túl magas hőfokon sütsz.

Egyébként lehet meleg levegős olaj nélküli fritőzt is kapni, érdemes beruházni. Főleg ha csak egy személyre főzöl.

Olajpermetezőt is lehet venni. Egy nagyon vékony réteget tudsz vele fújni a serpenyő aljára.

Nézegess főzős videókat, rengeteget lehet belőle tanulni.

2019. jan. 5. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos sok a használhatatlan termék a konyhatechnikában is.

Hiába írják rá a dobozra, hogy ez aztán az atomvillanást is kibírja ha túl olcsó biztosan nem veszem meg. Ma már nincs olcsón jó termék. Olcsó = szar, drága = talán nem.

Szóval érdemes befektetni néhány jó minőségű edénybe.

2019. jan. 5. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan a hőfokkal lesz a gondod.

Én palacsintát simán az acél serpenyőben is tökéletesre csinálom.

A tésztába kell olaj, ez biztos és az elején egyszer kiolajozod a palacsinta sütőt.

Mindenkinek mondanám, ha acélban süt valamit, akkor a serpenyőt egyszer úgymond ki kell égetni. Nagy hőfokon üresen járatni, amíg elkékül az acél.

Ha mégis sikerül valamit odaégetni és erősen sikálni kell, akkor a kiégetést újból meg kell ismételni.

Ja és akkor a palacsinta.

Indukciós tűzhellyel dolgozom és 2 hőfokot használok a sütéshez.

500W és 1000W-os teljesítményt.

Sorrend:

- 1000W felhevít

- tészta bele

- azonnal visszakapcsolni 500W-ra

- ha kicsit meghúz, akkor a széleket lapáttal fellazít

- 1000W-ra kapcsol , lapáttal teljesen alányúlni, vagy oldal irányban rázni, hogy teljesen elengedje a serpenyőt.

- ha jó az első oldal, akkor fordít.

- a második oldal már mehet 1000W-on


Az odaégés általában amiatt következik be, hogy a hirtelen sütés miatt a tészta teteje még nem szikkad meg és nem tudod szakadás nélkül átfordítani, ezért tovább sütöd az első oldalt, amitől megég. Ha kisebb teljesítménnyel kezdesz, akkor van ideje a felső résznek nedvességet veszíteni.

Lehet nagyobb teljesítménnyel is kezdeni, de akkor minden darab előtt ecsettel ki kell olajozni az edényt.


Remélem nem untattam a hölgyeket a tudományos magyarázattal. :)


50F

2019. jan. 6. 02:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!