Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Melyik az általatok legjobbnak...

NotSureIf kérdése:

Melyik az általatok legjobbnak tartott kvász recept?

Figyelt kérdés

Megpróbáltam életemben először házilag kvászt készíteni a következő recept alapján:

[link]


S habár mindent pontosan követtem (leszámítva, hogy a 4L nem fért be a hűtőbe így sötét hűvös helyen tároltam 4 napig) az eredmény elég savanyú lett és az alkoholtartalma is érezhető. A legtöbb receptben csak az alapokat írják pl: barna kenyér, élesztő de szerintem nagyban befolyásolja az eredményt, hogy miféle élesztőt és kenyeret használsz. Példának okáért a közelben csak Aldi van így Aldis teljes kiőrlésű félbarna magvas kenyeret használtam sütőben kiszárítva és úgyszint Aldis por állagú élesztőt. Ha van tapasztalatotok kvász készítéssel kérlek osszátok meg velem a recepteteket s, ha lehet azt is milyen alapanyagokat használtatok s hol vettétek őket. Előre is köszönöm a válaszokat!



2019. máj. 24. 12:22
 1/1 Phoney ***** válasza:

Tavaly próbáltam pár adagot. Házi körülmények között az alkohol szerintem mindig érezhető lesz (fejben) az érzékenyebbek számára, én is ezért hagytam abba.


Csak rozskenyérből sikerült igazán jót csinálni, és csak akkor lett finom, ha (legalább a végén) légmentesen zárva tartottam, tehát szénsavas lett. Nem tudom, miben erjesztetted, de a befőttes tetők pl. nem tartják a nyomást. Nem árt, ha napi 1× szisszentesz egy nagyon kicsit a túlnyomásból, de valószínűleg amúgy is hamarabb múlnak ki az élesztők, mint hogy felrobbanjon a palack.


A savanyúság hűtőben tartva visszafogottabb lesz, és amúgy is csak hidegen jó. (Ha akkor is túl savanyú, akkor egyszerűen ne erjeszd olyan sokáig.) Ne csinálj egyszerre 4 litert, pocséklás ennyivel kísérletezni. Én fél literesnél nem csináltam nagyobbakat. Az élesztő vagy a rozskenyér fajtájával első körben nem nagyon érdemes variálni, igazán elrontani az erjesztésnél lehet.


Ja, a kenyeret nem szárítottam ki sütőben, annak nem igazán van értelme. Pirítani szokták sütőbe tenni, ebből lesz a barna kvász.

2019. máj. 25. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!