Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ennél a receptnél mit jelent...

Ennél a receptnél mit jelent az, hogy "kelt tésztát készítünk"?

Figyelt kérdés
[link]
2019. dec. 22. 08:22
 1/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, kedves első, erre még nem gondoltam.... -.-

Nem mindenki konyhai zseni, én sütök pár éve sütiket, de pl. kelt tésztásat még sosem. Annyit tudok, hogy langyos, cukros tejben szokták futtatni az élesztőt, majd egy ideig kelesztik. De ennél a receptnél nincs tej írva. Szóval akkor az élesztőt azonnal a tészta alapanyagai közé morzsolom, összegyúrom, és kész? Vagy ugyanúgy kelesztem? Vagy mégis tejben kell futtatni?

Azt hittem egyszerűt kérdeztem. De látom, nem. Ha valakinek éppúgy meghaladja a konyhai tudományát ezt a recept, netán az értelmi képességeit a kérdés, az kérem, ne válaszoljon. Ne raboljuk egymás idejét. Köszönöm!

2019. dec. 22. 08:28
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
A tészta hozzávalóit egy tálba összegyúrod az élesztővel eggyütt, és bár nem részletezi de én minden kelt tésztát meleg helyen pihentetem kb fél óra vagy max 1 óra, ez azért szükséges hogy az élesztő megkelessze a tésztát. Utána szépen lehet vele dolgozni.
2019. dec. 22. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
40%

Ahogy nézem, eddig egyetlen értelmes ember (ma 08:50) került csak a válaszolók közé!

Ahhoz, amit írt meg a kiegészítökérdésedhez: az élesztöt nem feltétlen kell elöre felfuttatni, az föleg teszt, hogy jó-e. De fel lehet langyos vízben is futtani, a lényeg, hogy ne legyen forró, mert akkor elpusztul az élesztö.

A tésztát alaposan ki kell dagasztani, hoyg teljesen sima állaga legyen, letakarva lagyos-meleg helyen addig kell keleszteni, amíg kb duplájára nö.


Ha még van kérdésed, szivesen segítek, kérdezz vissza!

2019. dec. 22. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
88%

A teszta hozzavaloinal nem szerepel folyadek, igy nem kell fittatni az elesztot, mert nincs is miben (amigy nem csak tejben lehet).

Belemorzsolod a lisztbe az elesztot, majd a tobbi szaraz anyagot is hozzakevered, ezutan a vajat/margarint (amit hasznalsz) szinten belemorzsolod a lisztes keverekbe.

A vegen a tojassargajaval gyurod ossze. Nekem gyanus, hogy osszeall-e anelkul, hogy a zsiradek felolvadna a kezed melegetol (ha olyan sokaig gyurod, hogy megolvad, akkor felveszi a liszt es nem lesz omlos a teszta, ha az a cel esetleg). Ha nem all ossze, akkor pici tejfolt, tejet adhatsz hozza, hogy gyurhato allagu legyen.

Ezt nem kell keleszteni, nem olyan puha, holyagos kelt teszta ez, hogy szobahomersekleten nagy dagadasnak induljon.

Gyuras utan elosztod es nyujthatod is, mire vegzel, addigra ugyis elindul a folyamat es majd ha a sutobe kerul, akkor a melegtol noni fog.

2019. dec. 22. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
90%
Én a pizzát készítem olyan recept szerint, hogy beleteszem az élesztőt felfuttatás nélkül (nem kell várakozni, nem kell külön keleszteni) azonnal megy a sütőbe és tökéletes!
2019. dec. 22. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Jaj, köszönöm szépen a válaszokat, így már világos, sokat segítettetek! :) (nem tudom ki húzgálta le a válaszokat, én zöldet nyomtam!!)


Még egyszer köszi, és kellemes ünnepeket nektek!

2019. dec. 22. 12:57
 7/8 anonim ***** válasza:
22%

A kelt tészta az kelt tészta.

Ezer recept van hozzá a neten.

2019. dec. 22. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 mustafa33 ***** válasza:
A kelt tészta az egyértelmű, hogy kelt tészta, de a kép szerint mégsem az. Az élesztővel kelesztatt kelt tésztába pedig minek a sütőpor? Csak hamarabb kiszáradna. De a képen látható süti nem kelt tészta, hanem gyúrt tészta. Tehát talán csak úgy összegyúrva kelesztés és tej nélkül.
2019. dec. 23. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!