Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Vaj helyett olaj?

Vaj helyett olaj?

Figyelt kérdés

Élesztős tésztából terveztem kakaós csigát, de elfelejtettem vajat venni, csak ét- és szőlőmagolaj van itthon.

Még lehet csinálni a csigát olajjal is?


2020. jan. 26. 09:51
 1/9 A kérdező kommentje:
Most jöttem rá, hogy a tésztát még csak csak meg tudom csinálni, de hogy keverem ki a tölteléket?
2020. jan. 26. 09:55
 2/9 anonim ***** válasza:
49%

Nem, az olaj az állaga miatt sem jó, meg az íze is más.

Vagy menj el vajért a boltba, vagy csinálj valami mást belöle (esetleg ha a tésztát már összeállítottad nagyjából, akkor a hütöben eláll holnapig minden gond nélkül, hosszabb idöre meg le tudod fagyasztani, csak akkor 3-5 órát kell szánni, mire a hütöben kiolvad)

2020. jan. 26. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
53%

Természetesen, ugyanolyan lesz, nem kell aggódni.

Miután a vaj is megolvad, így állagra is ugyanolyan lesz, a kakaós csiga ízét pedig nem a vaj határozza meg, plusz a mennyiségét tekintve sincs különösebb befolyással a végtermék ízére, így minden következmény nélkül lehet helyettesíteni, ember nem lesz aki megmondja, mi van benne.

A tölteléket meg nem kell semmivel kikeverni. Maga a kakaó olvad meg.

2020. jan. 26. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm


Nekem sem tetszett a megoldás, elnapolom a csigát.

2020. jan. 26. 10:29
 5/9 anonim ***** válasza:
64%

...max vékonyan meg szokták kenni a tésztát olvasztott vajjal, de ez nem az állag vagy az íz miatt kell, hanem hogy a száraz porcukros kakaópor odatapadjon.

Teljesen el is hagyhatod, sok jelentősége nincs, de ugyanúgy megkenheted vékonyan olajjal is, teljesen semleges az íze, nyilvánvalóan csak a kakaóport és a porcukrot lehet majd érezni a végeredményen.

2020. jan. 26. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
79%

:)

Egyszer azért majd próbáld ki olajjal, hátha lesz egy olyan pozitív hozadéka a kísérletnek, hogy belátod, nem szabad szemellenzősen ragaszkodni ahhoz, amit valaki valahol leírt.

A főzés nem matek, hogy ahol 2+2=4 és nincs más igazság.

Ez egy intuitív műfaj. :)

2020. jan. 26. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
55%

Az olajjal nem lesz uganolyan, mert a vaj a kelesztés során nincs megolvadva, ezért nem "áztatja" el a lisztet, ellentétben az olajjal. Az, hogy sütés közben megolvad, teljesen lényegtelen ilyen szempontból.

(közel 30 éves tapasztalat!)

2020. jan. 26. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
69%

Az olaj meg vízből van mi, hogy eláztatja a lisztet. :D

Nyilván érezhető dagasztás során némi különbség, de ettől még kivitelezhető a dolog, és a végeredményen senki nem fogja észrevenni. Te sem!

1992-óta dolgozom a szakmában. Meg kell tanulni bánni az alapanyagokkal.

Lehet rétestésztát készíteni Norvégiában is, helyi lisztből, (amiből ugye az okosok szerint lehetetlen) csak meg kell tanulni, hogy hogy.

Aki "szemellenzősen" áll ezekhez a dolgokhoz, az meghal, ha kizökken a komfortzónájából.

2020. jan. 26. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
71%

Ha összekeversz lisztet meg vajat, akkor morzsás lisztet kapsz.

Ha összekeversz lisztet meg olajat, akkor egy ragacsos csirizt kapsz.


Kevert tésztáknál lehet helyetesíteni olajjal a vajat, kelt tésztánál nem lesz jó az eredmény.

(Többszöri kipróbálás utáni tapasztalat!)


Viszont a töltelékhez jó az olaj is.

2020. jan. 26. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!