Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Felétek sem irdalják a pontyot?

Felétek sem irdalják a pontyot?

Figyelt kérdés
Kalocsára voltam hivatalos, és halászlé volt az ebéd. Sok-sok éve horgászom és eszem a halat, de ilyennek még nem találkoztam. Kérdésemre azt felelték, hogy náluk ez nem szokás. Nem akartam forszírozni a dolgot, így aztán nem derült ki, hogy a "náluk" konkrétan mit is takar; a családot, vagy Bács-Kiskun megyét?

2020. febr. 26. 13:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Az az irdalás, amikor bevagdossuk a hal bőrös oldalát, a szálkákat átvágva?

Ezt én is csak a sült halak esetében ismerem, pedig kőrösi halásztanyánk volt 20 évig.


Halászlénél az alap főzése esetén vannak csontos-szálkás részek, de ezek át vannak passzírozva, a ponty (vagy egyéb hal) szeletekben kerül a levesbe, így mondhatom, hogy mi sem irdalunk.

2020. febr. 26. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk irdatlan pontyok vannak. :D
2020. febr. 26. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Halászlébe soha sehol nem irdaltam, pedig túlzás nélkül, végigfőztem az országot, kereszteb is, meg hosszában is.


Teljesen értelmetlen, több kárt csinál, mint hasznot.

Az Y szálkákat akkor se tudod eltüntetni (pláne a farok felé közeledve) ha 2 mm-enként vágod be a halat, mert nem ropogósra sül, hanem fő, szóval csak annyit lehet vele elérni, hogy 1 db szálkából 2 db-ot csinálsz, ami még ugyanúgy ehetetlen méretű....

meg emellett azt, hogy hamarabb szétfő a hal.

Ha meg ritkábban irdalod, akkor meg azért nincs értelme.


Irdalatlanul meg egészben ki tudod tapogatni a szálkákat, nincs szétaprózva, egyben ki tudod szedni belőle.

2020. febr. 26. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak a kalocsai halászlében, ami tulajdonképpen ugyanaz mint a bajai, de a szegedi halászlében sem irdalják be a pontyot. Ha valaki nem tudja megenni az ilyen halat, egyen harcsafiléből készült halászlevet.
2020. febr. 26. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
63%

Már évek óta csak filézett, irdalt pontyszelettel csinálom. Egy fém kosárba teszem, úgy főzöm a lébe és külön tálalom. Így tálaláskor/szedéskor nem törnek össze a szeletek és garantáltan szálkamentes marad a halászlé.

Nem sokkal több munka és nálunk igény van erre.

2020. febr. 26. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
57%

Akkor is irdalni fogom, ha nullára pontoztok, irigy brigád!

Sőt, szentségtörő módon a rántott pontyot sem patkóra vágom, hanem filézett, irdalt szeletekre.

Na erre is nyomjatok néhány piros kacsót, hogy szebb legyen a napotok!

2020. febr. 27. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

#6

Én speciel nem pontoztalak sehogy,(ha akarod küldök képernyő képet) mert sem egyetérteni nem tudok veled, sem vitatni a jogodat ahhoz, hogy úgy készítsd a saját ételedet ahogy akarod.

Egyébként abban nem értek veled egyet, hogy külön szerkezetben kellene a halászlébe ereszteni a halat, hogy ne essen szét. Nekem pl. soha nem esik szét enélkül sem, mert nem főzöm szét és ennyi a titok.

Csak az érdekelne, hogy mi a fenét is kellene tőled, vagy rajtad irigyelni?

2020. febr. 27. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

#7

Az irigy brigád csak egy feltételezett célzás. Az egész gyakorin nincs annyi lepontozás mint ebben a rovatban. Sokszor egy egyszerű linkért vagy teljesen normális válaszért is lepontozzák a válaszadót. Mivel ide valószínűleg felnőtt emberek járnak kérdezni és válaszolni, nem tudok másra gondolni csak irigységre ennyi negatívum láttán. Szóval nem tőlem vagy rám irigyek, hanem mindenkire. Persze ez csak feltételezés és egy kis bosszantás a gonoszkodóknak :)

Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára!


A beirdalt halszelet sokkal hamarabb szétesik mint egy egészben hagyott, a vendégem egy része pedig nem szereti a főtt halat, így amikor keresgélik az ikrát vagy a haltejet akaratlanul is összetörik a szeleteket. Ezt előzöm meg a külön tálalással.

2020. febr. 27. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 mustafa33 ***** válasza:
100%
Hála istennek, hogy mindenki máskép főzi. Ha egyforma lenne, unalmas lenne. De irdalt filét még nem láttam. A filé a csontok mentén lefejtett halhús szelet. Mi értelme van az irdalásának? Ugyanígy a halászlébe főzött haldarabok, patkók irdalásának? A hús pedig a főzésnél nem esik szét, ha valamivel a főzés előt megsózzuk. Csak Halászlébe valót nem irdalok. Vastag húsú halat szoktam irdalni, de csak az áttsülés és esetleg az ízesítés miatt, ropogósra sütéskor szoktam, szintén szoktam irdalni a pisztrángot is ha paprikásan készül, de csak óvatosan és ritkán a szálkák között, nehogy áttvágjam azokat, egészben maradjon a "csontváz" és szálkamentesen lefejthető legyen a húsuk.
2020. febr. 28. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
78%

#9

Igen, ahogy írod, pucolás, belezés után, először lefejtem a csontokról a halhúst. Ekkor kapok két fél ponty oldalt bordák és gerinc nélkül. Levágom a farok részt és a hasúszókat, ezek mennek a csontokkal együtt az alaplébe. Ekkorra két nagyjából téglalap alakú ponty oldalam van, ezt hívják filének. Ezekben viszont még fölül, a hát részen vannak a rettegett Y-szálkák.

A téglalap alakot felvágom 3-4 cm széles szeletekre és a szeletek fölső, háti részét beirdalom 2 mm sűrűn, vigyázva, hogy a bőrt ne vágjam át. Ezzel apróra összevágom a maradék Y-szálkákat.

Most már teljesen szálkamentes szeleteim lesznek, amiket sózás ízesítés után főzhetek, süthetek, vagy bármilyen módon elkészíthetek és gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. Nagyjából úgy csinálom, mint ezen a videón:


[link]

2020. febr. 28. 07:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!