Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pizzakőre rátapadt pizza...

Pizzakőre rátapadt pizza utáni olajfolt tisztítása?

Figyelt kérdés

Sziasztok


Van egy pizzakövem amin a pizzát sütöttem. Sajnos a pizza nagyon rátapadt. Már a tésztát sikerült leoperálnom róla, de sajnos olaj foltos maradt a kő. Hogy tudnám én makulátlanul eltüntetni róla a foltokat?

Olyan mintha így foltokban vizes lenne a kő.

Köszönöm előre is.


2020. márc. 12. 07:32
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

gondolod, hogy úgy kéne kinéznie hosszabb használat után is, mintha most vetted volna?

Ha teszel olajat a tésztába, az óhatatlanul átkerül a kicsit porózus kőre is. Ezt utólag max. valami komoly zsíroldó szerrel lehet megpróbálni eltávolítani - de én nem tenném. Ui. az a vegyszer is pont úgy beszívódik a porózus kőbe. Ami nem igazán kívánatos - ha még szeretnéd használni a követ sütésre.

2020. márc. 12. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
38%

Én még nem használtam sosem ilyet, de az első válaszolónak igaza lehet.

Én továbbmegyek és megkérdezem: Ugye nem olvastad el a használati utasítást? Mert lehet, hogy abban eleve benne van, hogy le kellene kenni olajjal a felszínt. Mert ha beszívja és ez normális, akkor az a lényeg, hogy ne tapadjon le a pizza. Ezt pedig szerintem csak (több) olajjal érheted el. Vagyis a teljes felszínnek olajosnak kellene lennie. Tudom, sokan hirdetik, hogy a köves főzés/sütés nem igényel olajat. Ha ez így van, akkor a tésztába kell valamivel több olaj, hogy ne tapadjon le. Szerintem keress róla videót a neten. Többre jutsz vele.

2020. márc. 12. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Kövön lisztezzük a pizzát nem olajozzuk!!!!


Ami olaj a tésztában van, az liszt kilónként fél deci!!!

Az semmi, pláne, ha lisztezve van az alja, akkor abból a tésztából egy milligramm se megy a kőre!

Olajozni tepsiben kell, ott az olaj a hőközlő közeg, attól lesz kívül ropogós a tészta.

A kő lényege, hogy a porózusai elvezetik a tésztából kigőzölgő vízgőzt, így nem fülled be a tészta, és a száraz, forró levegőtől és kőtől lesz ropogós kívül.


Az olaj eltömíti a kő pólusait, és elveszti a funkcióját.

Kemény tészta kell, és rétesliszten nyújtani, az nagyobb szemcsés, jobban siklik "gördül" rajta a tészta húzás közben, és a kövön se ég meg olyan hamar, és jobban "feltartja" a tésztát, így apró csatornák keletkeznek, ahol távozhat alul a vízgőz.

Ezért a követ soha nem az olajtól kell tisztítani, hanem a liszttől, hogy ne égjen meg.


Hogy azzal most mit tudsz csinálni...

Hát addig oké, hogy valami vegyszerrel kioldod belőle, ez a kisebbik gond, mert befújod gazdagon hideg zsíroldóval, az azért megdolgozza, a nagyobb találós kérdés az az, hogy hogy szeded ki a kőből a zsíroldót.


Első körben azt csinálnám, hogy fognék egy tepsit, amibe belefér a kő. Feloldanék vízzel hideg zsíroldót mondjuk 10%-os koncentrációba.

Ezt a vizet beletenném a tepsibe, abba a követ, az olajos oldalával, és főzném vagy egy óráig a gázon.

Így hatékonyabb a vegyszer, de nem annyira tömény.


Aztán meg tiszta vízben főzném vagy 2-3-szor fél óráig, váltott vízben.


Ezt követően pedig megfogadnám a fentieket, és réteslisztet (vékony rétegben!!!) használnék tapadás mentesítésre olaj helyett.

2020. márc. 12. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!