Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi értelme a lángost kétszer...

Mi értelme a lángost kétszer keleszteni?

Figyelt kérdés
úgy írja egy netes recept hogy először az egészet egy tálban kell keleszteni félórát, majd kis halmokat formázva belőle letakarva szintén fél órát, ez utóbbinak mi értelme? nem mindegy lenne ha a tálban lenne hagyva egy órát és csak a sütéskor lenne szétszedve?
márc. 25. 13:28
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
16%

Figyu, olvass utána a kelttészta készítés mikéntjének...


Ha neked nincs értelme, akkor ne csináld. Aztán meg ne csodálkozz, ha nem lesz olyan a végeredmény, mint amit a lángososnál kapsz!


Ott is kétszer kelesztik. Nem véletlenül!

márc. 25. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Az az értelme, hogy megfelelő állagú legyen a tészta.
márc. 25. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
márc. 25. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert a keltészta úgy működik, hogy a benne található mikroorganizmusok szén-dioxid gázt termelnek, minek köszönhetően apró légbuborékok jönnek létre a tészta anyagában. Ennek köszönhetően a tészta szerkezete fellazul. Az élesztős folyamat egy alkoholos folyamat. Célja a gáztermelés általi térfogat növelés.


Ennek köszönhetően lesz a tészta állaga levegős, lágy és könnyebben emészthető.

márc. 26. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
74%
Ha a tálban az összes tészta megkelt, utána szaggatod és rögtön sütöd, akkor kiment belöle a buborék nagy részte. A második kelesztés az, amitöl szép levegös, könnyü lesz.
márc. 26. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Próbálta már valaki úgy keleszteni, hogy rögtön az összekeverés után kisebb halmokra szaggatja és hagyja megkelni ?
márc. 26. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
# 6: nem jó, mert kell a meleg is a tésztának a jó kelés beindulásához. És ha szétszeded, a kis halmok pikk-pakk kihűlnek. Kell a "tömeg"" ahhoz, hogy a meleg megmaradjon, és beinduljon az élesztőgombák működése.
márc. 26. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

Miért, a kelés során belső hő keletkezik ?

Én a meleget kívülről szoktam neki adni.

márc. 26. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

77%-os: a kelt tésztának nem KELL a meleg, csak melegben gyorsabban megkel a tészta.

De ha a dagasztás után hütöben tartod a tésztát, ott is megkel, csak 6-8 óra alatt, viszont sokkal egyenletesebb lesz.


A valamelyik elöözö kérdezönek: azért szokás elöször egyben keleszteni, utána formázni és újrakeleszteni, mert az elsö kelesztés alatt nagy buborékok kelezketnek, ezt az átgyúráskot szétoszlatják, illetve részben eltávolítják, és az újabb kelesztés során jönnek létre a finomabb, kisebb lyukacsok a tésztában.

márc. 26. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
8-as: de egy tömeg tészta jobban tartja a meleget, mint a sok kicsi - sajnálom, ha nem volt érthető.
márc. 26. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!