Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook






Kategória: Ételek, italok » Sütés, főzés

A kérdés

Mi értelme a lángost kétszer keleszteni?

úgy írja egy netes recept hogy először az egészet egy tálban kell keleszteni félórát, majd kis halmokat formázva belőle letakarva szintén fél órát, ez utóbbinak mi értelme? nem mindegy lenne ha a tálban lenne hagyva egy órát és csak a sütéskor lenne szétszedve?

  márc. 25. 13:28  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Figyu, olvass utána a kelttészta készítés mikéntjének...


Ha neked nincs értelme, akkor ne csináld. Aztán meg ne csodálkozz, ha nem lesz olyan a végeredmény, mint amit a lángososnál kapsz!


Ott is kétszer kelesztik. Nem véletlenül!



A válasz 15%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont márc. 25. 14:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az az értelme, hogy megfelelő állagú legyen a tészta.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont márc. 25. 14:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-prakti..

A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/14Időpont márc. 25. 14:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Azért, mert a keltészta úgy működik, hogy a benne található mikroorganizmusok szén-dioxid gázt termelnek, minek köszönhetően apró légbuborékok jönnek létre a tészta anyagában. Ennek köszönhetően a tészta szerkezete fellazul. Az élesztős folyamat egy alkoholos folyamat. Célja a gáztermelés általi térfogat növelés.


Ennek köszönhetően lesz a tészta állaga levegős, lágy és könnyebben emészthető.



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont tegnapelőtt 09:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha a tálban az összes tészta megkelt, utána szaggatod és rögtön sütöd, akkor kiment belöle a buborék nagy részte. A második kelesztés az, amitöl szép levegös, könnyü lesz.

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont tegnapelőtt 12:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Próbálta már valaki úgy keleszteni, hogy rögtön az összekeverés után kisebb halmokra szaggatja és hagyja megkelni ?

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont tegnapelőtt 12:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
# 6: nem jó, mert kell a meleg is a tésztának a jó kelés beindulásához. És ha szétszeded, a kis halmok pikk-pakk kihűlnek. Kell a "tömeg"" ahhoz, hogy a meleg megmaradjon, és beinduljon az élesztőgombák működése.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont tegnapelőtt 12:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Miért, a kelés során belső hő keletkezik ?

Én a meleget kívülről szoktam neki adni.



A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont tegnapelőtt 13:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

77%-os: a kelt tésztának nem KELL a meleg, csak melegben gyorsabban megkel a tészta.

De ha a dagasztás után hütöben tartod a tésztát, ott is megkel, csak 6-8 óra alatt, viszont sokkal egyenletesebb lesz.


A valamelyik elöözö kérdezönek: azért szokás elöször egyben keleszteni, utána formázni és újrakeleszteni, mert az elsö kelesztés alatt nagy buborékok kelezketnek, ezt az átgyúráskot szétoszlatják, illetve részben eltávolítják, és az újabb kelesztés során jönnek létre a finomabb, kisebb lyukacsok a tésztában.



A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont tegnapelőtt 14:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
8-as: de egy tömeg tészta jobban tartja a meleget, mint a sok kicsi - sajnálom, ha nem volt érthető.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont tegnapelőtt 14:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése



Kapcsolódó kérdések
Tésztafőzésnél mi értelme az olajnak?
Mi értelme olyan ételt csinálni, amelyhez kenyeret kell enni, ha jól akar lakni valaki?
Van még értelme befőzni? Többe kerül a dolog, mintha megvenném a kész befőttet, ti hogy látjátok?
Mozzarellanak van valahol ertelme ahol jo lehet felhasznalni?
Mi értelme van annak, ha valaki telelocsolja a rizst olajjal meg majonézzel?
Tévében hallottam hogy a rozslisztből összeállított tésztából kiszökik a levegő tehát nincs értelme keleszteni. A rozsliszten kívül van még olyan liszt amiből a felépítése miatt kijön a levegő?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések a Sütés, főzés rovatból








Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!