Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Most akkor milyen olajjal...

Most akkor milyen olajjal kell sütni?

Figyelt kérdés

Elvileg a jó, egészséges olajok kémiai szerkezete átalakul sütés során, így ugyanolyan, mintha napraforgóolajban sütnék. A telítettek pedig szénhidráttal kombinálva testzsírrá alakulnak.

Melyik a legjobb vagy inkább legkevésbé rossz választás?

Kókuszzsír? Repceolaj? Lenmagolaj? Olívaolaj? Disznózsír? Kókuszzsír? Napraforgóolaj? Vaj? Vagy valami más?



2020. máj. 25. 18:58
 1/7 A kérdező kommentje:
Egyébként a kérdést rántott húsra és hasonlókra, illetve kisebb sütésekre, rántottákra is értem.
2020. máj. 25. 19:02
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Mivel már minden zsir,-olajféléröl kideritették a tudosok, hogy roppant káros leginkább olyant használj ami NEKED leginkább izlik!
2020. máj. 25. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
54%
A disznózsír a legegészségesebb. Azok között is a mangalicazsír a legjobb.
2020. máj. 25. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
70%
A sima napraforgóolaj, ha nem melegíted 160°C fölé, és gyakran cseréled, a legjobb megoldás sok szempontból. Olcsó, nem olyan környezet szennyező, és nem olyan egészségtelen.
2020. máj. 25. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha a hízástól félsz, akkor attól függ milyen diétát követsz, hogy mi illeszthető bele. Ha az egészséged félted ennyire, akkor legjobb minden zsíradékot hanyagolni és csak amihez nagyon muszáj ahhoz használni valamelyiket, aminek az ízét szereted.


Ha nem viszed túlzásba akkor amúgy tök mindegy. A különböző ételeknek különféle zsíradék áll jól. Én mindenfélét tartok itthon és minimálisan használom azt, ami épp az ételnek jól áll. Pl egy francia hagymaleveshez bár azt pont nem eszem túl sűrűn, de nekem vaj kell, ahogy nekem a tükörtojáshoz is az passzol, a tepsis zölségeimet oliva sprayvel fújom le, mielőtt megsütöm, a hagymát napraforgó olajban dinsztelem meg a pörköltök alá. Talán a disznó zsír az, amit nem igazán használok, de egy kis kacsa zsír van itthon ki tudja alapon.


Ahogy a mai átlag ember él, annyi szemetet eszünk meg, hogy nem ez fog osztani vagy szorozni, azon mennyire vagy egészséges. Persze ha mindenre odafigyelsz, nem iszol alkoholt, koffeint, nem eszel feldolgozott élelmiszereket, túlsok szénhidrátot, túl sok zsírt, akkor megértem, hogy erre is figyelnél, de rántott húst akarsz sütni zsíradékban, szóval gondolom ez nincs így.


Azt sem muszáj egyébként bő olajban.

2020. máj. 25. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Kacsa és libazsír ha hevíted, ha nem, akkor hidegen préselt, extraszűz olívaolaj. Az meg tökéletesen hülyeség, hogy szorítsd minél lejjebb ezek fogyasztását, inkább arra figyelj, hogy ésszel fogyaszd. Teszem azt, ne háromszor legyen egy héten sült krumpli rántott hússal, vagy épp pörkölt, hanem csak néha, mikor megkívánod, vagy erre van időd.
2020. máj. 25. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 mustafa33 ***** válasza:
A disznózsír előnye, hogy magasabb hőfokot is kibír mint az olajak. Az olajak alacsonyabb hőfokon "égnek" meg és alakulnak ki bennük a káros karcinogén anyagok, például a benzpirének. Ja és nem mellékes az sem, hogy az olajnövényekre sok agrokémiát alkalmaznak, meg azt sem lehet kizárni, hogy nem génmódosított-e. Ráadásul a rántott hús finomabb is lesz zsírban sütve. (most itt mindjárt nekem jönnek, hogy a nagy menyiségű zsír, meg koleszterin, meg minyavalya... stb , no nem kel nagy menyiséget enni és nem hetente háromszor.) De a tiszta napraforgó olaj sem árt meg, de csak módjával.
2020. máj. 27. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!