Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Keményítővel készült szószos...

Keményítővel készült szószos ételeknél mindegyik elveszti idővel az állagát és folyóssá válik?

Figyelt kérdés
magamtól nem nagyon használtam még, kínai büfés elhozott ételeknél tapasztaltam hogy ami frissen okés, az hűtőbe rakva folyóssá válik, ez mindenre jellemző ami így készül, és csak friss állapotukban működik a sűrítés?
2020. aug. 17. 22:51
 1/6 A kérdező kommentje:
meg akár nem is kell hozzá hűtő, olyat is tapasztaltam hogy pl. poralapból főztem bolognait, (tudom ne használjak) elkészült, minden oké volt vele besűrösödött, ott maradt a gázon és 2 óra múlva úgy nézett ki mintha felöntötte volna valaki egy deci vízzel. ezek is keményítőt használnak csak onnan jutott eszembe
2020. aug. 17. 22:54
 2/6 anonim válasza:
80%
Igen ez ilyen kb mindig
2020. aug. 18. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
84%
Így van. Ha liszttel sűrítesz, az állás során sűrűsödni fog, ha keményítőt, akkor vissza hígul.
2020. aug. 18. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
86%

A keményítő nagy molekulái a melegítéstől hidrolizálnak, azaz kicsi cukormolekulákká bomlanak. Ez pedig már nem sűríti be az ételt. Az étkezési keményítő dobozára rá is van írva, hog nem szabad sokáig forralni.

Elképzelhető, hogy ez a folyamat állás közben is lezajlik mondjuk bizonyos kémhatáson vagy nem tudom milyen feltételek mellett. Az üveges édes-savanyú szósz a gyári üvegben nem változattja meg az állagát, de ha rárakod a húsra,6-8 óra után a maradék totál folyós... Viszont a főzött pudingot még sose láttam elfolyósodni, akkor se, ha két napig állt a hűtőben. Pedig azt hiszem, az is a keményítőtől lesz olyan, amilyen.

2020. aug. 18. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
71%

Az egyik okot már a 4-es leírta.

A másik ok az emberi nyál. Mert ha jól értem, a félig megevett kínai étel került be a hűtőbe, tehát belekerült a nyál.

Próbáld ki, két pohár pudingnál (a hagyományosnál keményítő a sűrítőanyag) Egyiknek edd meg a felét úgy, hogy mindig azzal a kanállal nyúlj bele, ami előtte a szádban volt.

2020. aug. 18. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
80%
Lemaradt. Szóval a másikból csak egyszer vegyél ki belőle egy kanállal, de ne rakd vissza ismét. Pár óra múlva az első pohárban folyóssá fog válni a puding, a másikban változatlan állagú lesz.
2020. aug. 18. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!