Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit lehet főzni esetleg...

Mit lehet főzni esetleg zöldségmaradékokból, pl krumpli, répa héja, zöldség zöldje, karfiol csutkája?

Figyelt kérdés

2021. jún. 24. 19:40
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
69%
Ezeket inkább dobd ki.
2021. jún. 24. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
84%
Nem rég olvastam, hogy ilyen maradékokból szoktak főzni zöldség alaplevet.
2021. jún. 24. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
67%
Nem olyan világban élünk, hogy ilyen hulladékokra fanyalodjunk.
2021. jún. 24. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
85%
A zöldségek héja nem az a kategória, amit alapléhez szokás felhasználni, a darabolási veszteségek, meg esetleg öregebb részek igen.
2021. jún. 24. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
87%
Karfioltorzsát meg szoktam enni simán magában, kockákra vágva. A többi szerintem kuka (vagy ha van komposztod, oda nagyon jó).
2021. jún. 24. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
76%
Moslékot.
2021. jún. 24. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
84%

A krumpli héját nem szoktam kidobni, hanem amikor csak lehet, akkor rajta hagyom a zöldségen. Például sütőben sült héjas burgonyánál nincs is jobb valami finom velesült hús kíséretében. Répa ugyanez, természetesen alapos tisztítás után.

A többi felsorolt dolgot ki szoktam dobni.

2021. jún. 24. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
71%
Kidobni .
2021. jún. 25. 05:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
58%
Semmit. Ez mind hulladék.
2021. jún. 25. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
51%

Ezek egyáltalán nem ehetetlen hulladékok, csupán a kinézetük vagy az állaguk miatt nem szívesen esszük meg őket közvetlenül. Viszont az ízük és a tápanyag tartalmuk pont olyan jó, mint a zöldség többi részének.


Ha tiszták, akkor tökéletes alaplé főzhető belőlük. Mivel az alaplé lényege, hogy ízt ad az ételnek, érdemes nagyobb mennyiségű zöldségből csinálni, hogy ne legyen túlzottan híg. A megtisztított (!), fel nem használt zöldség részeket egy zacskóban lefagyaszthatod, és ha elegendő összegyűlt, egyben megfőzöd. Tehetsz hozzá bármit, aminek szereted az ízét, pl. gombát vagy paradicsomot, de ha húsleves alaplére vágysz, akár húst vagy csontot is.


Az elkészült alaplevet érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Nagyon sokféle ételhez felhasználható, például mártásokba, de a gabona köreteknek (rizs, bulgur, kuszkusz, stb.) is nagyon jó ízt ad, ha ebben főzöd őket. Sokkal finomabb és egészségesebb, mint a leveskocka, Vegeta és társaik.

2021. jún. 26. 05:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!