Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Túrós recepteknél miért alap,...

Túrós recepteknél miért alap, hogy a túró mellett a citrom is összetevő?

Figyelt kérdés

Anyukám, nagymamám az édes túrós ételeknél, süteményeknél ha használt/használ is citromot, maximum minimálisat, nem vagy alig lehetett csak észrevenni, hogy egy kevés van benne. A párom anyukája ha túrós ételt készít (palacsinta, túrógombóc, stb.) mindenbe citromot tesz, ami erősen kiütközik benne. Először nála tapasztaltam, hogy az édes túrós ételek, sütemények kötelezően együtt járnak a citrom ízzel, azaz inkább ő citromos-túrós ételeket készít.

Mostanában több túrós ételt készítettem (rétes, palacsinta, pite, rákóci túrós, túrógombóc), melyek elkészíte előtt több receptet is megnéztem. És tényleg szinte kivétel nélkül írják, hogy "egy citrom héja" vagy "citromból kinyert lé". Miért? Ettől nem is "túrós" lesz, hanem "citromos-túrós".


2021. okt. 8. 19:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%

Amiért az almáshoz fahéjat teszel

Vagy a májhoz majorannát

2021. okt. 8. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
92%
Nem kötelező citromhéjat használni ízesítésül. Én van amikor vaníliával, van amikor kaporral ízesítem a túrós ételeket.
2021. okt. 8. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
A túrónak önmagában nem nagyon van íze, ezért valamivel ízesíteni kell. Erre cukrot, vaníliát, kaprot vagy citromot használnak.
2021. okt. 8. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
58%
Sose teszek hozzá se citromhéjat, se citromlevet.
2021. okt. 8. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
21%
Mert mindkettő savanykás és mennek egymáshoz
2021. okt. 8. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

Természetesen az egyértelmű, hogy a túrónak önmagában nem sok íze van :) Általában a családban és ahogy észerevettem éttermekben, cukrászdákban is szerencsére, inkább cukorral, vaníliával ízesítik a túrós ételeket, süteményeket.

Nekem pl. a túró-citrom kombináció nagyon nem jön be. Minimális citrommal még elmegy, amikor csak fel-fel sejlik tényleg szinte észrevehetetlenül a citrom íze. Viszont mikor teljesen kirajzolódik a citrom (ez egy citrom héjától már igen intenzíven, tolakodóan előjön), az visszataszító. És sajnos a legtöbb recept ez utóbbi mennyiséget használja, párszor már befürödtem vele még az elején.

Persze nem kötelező használni a citromot, de ezt egy kezdő vagy új receptet kipróbáló nem feltétlen tudhatja, hisz ki tudja előre mekkora intnzitást ad a leírt mennyiség.

2021. okt. 8. 20:31
 7/12 anonim ***** válasza:
13%

A túró-citrom kombinációnak van egy nagy előnye: ha sok benne a citrom, a túró ízét nem érzed, tehát szinte bármilyen túrószerű tejipari mellékterméket be lehet vetni a szent cél érdekében. Túl híg, ízetlen, vizes túró? Nem baj, ha a citromtól savanyú, kiadja! Állott, savanyú szagú túró? Majd a citrom elnyomja! Nincs gond, a citrom (nagyüzemi felhasználásnál inkább csak a citromsav) szépen elsimít mindent.

Pedig jó esetben arról van szó, amit írsz: a túró önmagában jó. Tényleg tejből készült, friss, jó állagú, tehát se szaga, se íze nincs, a citrom éppen csak felsejlik azért, hogy ne egy íz és illat nélküli valamit egyél, hanem legyen mögötte tartalom. De az ilyen túró nagyon drága, ezért a gyárak és cukrászdák túltolják a citromot, hogy az olcsó, sz*r ún. túróból is tudjanak valamit produkálni.

Viszont ugyanez meglehet a többi ízesítőnél is: van, ahol olyan szinten cukrozzák a túrót, hogy akár savó is lehetne, azt sem vennéd észre, mert csak az édességet vagy a kristályvanillint érzed. Kaporból is lehet annyit használni, hogy a kapros túrós lepényből csak a "zöld íz" marad meg, a töltelék meg fehér ugyan, de meg sem mered tippelni, mi lehet az.

Ez van, a túlzott fűszerezés mindig azért van, hogy elfedjen valamit. Sokkal olcsóbb a drága fűszert túltolni, mint jó minőségű alapanyagot vásárolni, mert az utóbbiból jóval nagyobb mennyiség kell.

2021. okt. 8. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

Tehát azt akarod mondani, hogy a recepteskönyvekben, internetes receptes oldalakon fellelhető túrós receptek nagyrésze arra épít, hogy rossz minőségű túróval dolgozik majd otthon a delikvens? Ezen még nem gondolkodtam.


Viszont elképzelhető, hogy tényleg sokak már generációk óta abban nőttek fel, hogy a túró-citrom olyan, mint másoknak az alma-fahéj vagy a meggy-szegfűszeg, így automatikusan így használják. Például a párom észre se veszi, hogy az anyukája minden túrós dologhoz citromot kever, csak engem zavar, hogy a túró mellett ott tolakszik erősen a citrom.

2021. okt. 8. 22:23
 9/12 anonim ***** válasza:
95%

Te nem szereted, ő igen

Sóval is igy vagyunk. Felesleges túlragozni.

2021. okt. 8. 23:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem az sem mindegy hogy mennyit tesznek bele, szóval lehet, hogy csak azért nem tolerálod benne a citromot mert túlzottan kiérződik belőle.
2021. okt. 9. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!