Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szerintetek lehet baja a...

Szerintetek lehet baja a kovászomnak,ha nem vettem el belőle,csak etettem?

Figyelt kérdés
Úgy kezdtem,hogy 30g liszt,30g melegvizzel bekevertem,és ugyanennyivel megetettem a második napon,azután annyival etetem meg amennyi a kovász súlya.Nincsen rossz szaga,kicsit ilyen ecetes,boros.Hétfőn kevertem be,már két befőttes üvegben van kovászom,nem tudom,hogy jól csinálom-e.Buborékos,de amikor elhúzom,akkor nem szálasan válik el az üveg falától,első napokban csinált ilyet.Rozsliszttel etetem tegnap óta,hátha attól erősebb lesz.Ezt az elvevős dolgot nem értettem sosem,tudom,hogy azért is vesznek el,mert ha megtartjuk a mennyiséget,akkor nagyon sok lesz,de van valami hátránya,ha nem dobok el a kovászból?Félig vannak a befőttes üvegek,valószínűleg nem egy kenyeret fogok csinálni belőlük,azért sem vettem ki belőle.Megvan a lakásban a 22-25 fok,12 óránként eszik,az első napokban nagyon bubis volt,ma reggelre nem annyira,kicsit befűtök neki a fürdőben és ott fogom tárolni.Szerintetek vegyek ki belőlük és kezdjem etetni újra egy tiszta üvegben?

2021. dec. 3. 14:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha 1:1:1 arányban eteted, elég hamar lesz egy kádnyi kovászod. Ha első nap 10 g kovászhoz adsz 10 g vizet és 10 g lisztet, másnap ez 30-30-30, aztán 90-90-90 és így tovább. Ha keveset adsz neki, akkor nem tud beindulni az erjedés, nem lesz ereje a kovásznak. Ezért kell mindig elvenni belőle, és csak akkor szaporítani, mikor sütnél vele. Addig pedig az elvett mennyiségből süthetsz pl kovász chipset. Kikened sütőpapírra, fűszerezed, megszórhatod sajttal, magokkal, és megsütöd.
2021. dec. 3. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
81%
Azért vesznek el belőle, mert ha nem használják fel, akkor lassacskán nem lesz már hol tárolni, akkora mennyiség lesz belőle. A másik dolog meg az, hogy nagyobb mennyiséget több liszttel is kell etetni, így ha folytatod ezt, akkor szilveszter végére már zsákszámmal kell hozzáadnod. Vagy süss vele folyamatosan vagy dobj ki belőle vagy egyáltalán ne használj kovászt. Ha csak alkalmanként sütsz, akkor nem éri meg vesződni vele, nem véletlenül váltotta fel háztartásokban az élesztő a kovászt.
2021. dec. 3. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ne fűts be neki, mert akkor aztán tényleg ömlesztheted bele a lisztet, olyan hamar lesz éhes. Naponta etetni csak az elején kell, utána beteszed a hűtőbe vagy egy hűvős helyre és hetente 1-szer vagy 2-szer adsz hozzá (meglátod majd mikor kívánja). Sütés előtti napon kell kitenni a melegbe, hogy felfusson, de akkor is meg kell tervezni előre, hogy lehetőleg pont a dagasztásra legyen a legaktívabb.
2021. dec. 3. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Te sosem szellőztetsz? Az elhasznált levegőt hova teszed? Vagy a baba alól a pelust sosem dobod ki? Csak eteted és eteted a babát? A pelus meg telik? És ez így jó lesz?

A kovászt úgy etetjük, hogy tisztába is tesszük közben.

Azaz friss üvegbe, sok kaja közzé tesszük egy részt belőle. A többit meg felhasználjuk, vagy kidobjuk. Készíthetsz belőle kisadag amerikai palacsinttát vagy omlettet, ha sajnálod kidobni. De a kovásznak nem jó, ha mindig csak hozzáteszel...

2021. dec. 5. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Újra kezdtem pár napja,mindig 30grammot hagytam az üvegben és azt etettem,de mára nem volt buborékos meg krémes állaga volt.Most ezzel mit kezdjek?Mi a baja?Fehér rozslisztet használok.Mit csinálok rosszul?
2021. dec. 9. 15:00
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan csinálod? Írd le részletesen. Hol tárolod?
2021. dec. 9. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

Konyhában van simán a pulton.

Úgy kezdem,hogy 30g liszt,30g víz,előtte meleg vízzel kiöblítem ugye a befőttes üveget,a tetejét csak rá rakom.

Másnap csak 30 grammot hagyok az üvegben,és ami megmaradt 30 gramm magot etetem 30g liszttel és vízzel.Minden nap ez a felállás,3 napig tök jó a kovászom,utána már csak egy krémes valami van.Kevés a 30 gram kovásznak a 30g liszt és 30g víz?

2021. dec. 9. 21:00
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
Nem kevéa. Csináld tovább. Ha, nem penészes, még beindulhat
2021. dec. 10. 07:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
77%

De, kevés egy napi (24 óra hosszára) kajának a 22 fokos konyhában 30 gramm kovásznak 30 gramm liszt!

Egy olyan javaslatom van, hogy állj át séf-kovászra, ott nem csak a buborékosságból látod, hogy jól dolgozik a kovász, hanem fel is növekedik az üvegben a 3-4-szeresére, mert sokkal sűrűbb, mint az átlagos kovász. És egyszerű a hogyléte felől érdeklődni, mert a látvány egyértelmű. Ha növekedő félben van, és domború a teteje, akkor minden oké, ha már a táplálék javát megette, és összeeső félben van, és homorú a teteje, akkor meg éhes, és minél hamarabb meg kell etetni.

Én 3 éve tartok fenn kovászt [anyakovászt].

Amikor megetetem, akkor dzsemes üveget (2 dl) használok, és 10 g aktív kovászhoz teszek 40 g lisztet [5 g teljes kiőrlésű rozsliszt és 35 g búzaliszt] és 33 ml vizet. Egy hosszú villával, vagy egy kínai evőpálcikával dolgozom el alaposan, mert olyan sűrű, hogy dagasztani lehet.

Na, ez nyáron a 25 fokban 8 óra alatt, télen a 22 fokban a konyhapulton 8+4=12 óra alatt nő fel minimum a 3-szorosára.

Ha a konyhapulton marad, minimum 12 óránként megetetem. Még egyszer elmondom, míg növekedik, addig van elég tápláléka, domború a teteje, jól érzi magát. Fejlődik benne a széndioxid és fújja felfelé a sűrű kovászt. Ekkor a vad Saccharomyces gombatörzsek élik világukat leginkább. És bár savakat termelő baktériumok is szaporodnak benne, de a vadélesztőké a főszerep. Mikor a szénhidrát tápanyag elfogyóban van, akkor a kovász növekedése megáll, és elkezd összeesni a kovász, homorú lesz felülről a teteje. Ekkor éhezik. Ekkor már a Saccharomycesek logaritmikus növekedése megáll - és a közeg olyan, hogy a további fejlődése során savanyodik a kovász, mert az ecetsav, tejsav és más hasonló baktériumok szaporodását nem annyira hátráltatja, hogy elfogyott a szénhidrát.

Ha nem akarom egyből használni, akkor nem hagyom 8 órát a konyhapulton, hanem 2 óra múlva (amikor elindult) beteszem a hűtőbe, 5 fokra. 5 fokon sokkal lassabb a növekedése, és van úgy, hogy 4-5 nap múlva kell csak megetetni. De a hűtőben is naponta ránézek, és míg felülről domború a teteje, és növekedésben van, addig minden rendben van. Amikor megáll a növekedés, és elkezd horpadni a teteje, akkor aznap megetetem. Egy két napot amúgy még ekkor is kibír, éhezve is. Nem hal meg azonnal.

Ha használni akarok belőle másnap reggel, akkor este etetek.

Készítek elő 2 üveget, egy kicsit az anyakovász etetésére, és egy nagyobb 8 decis, vagy literes befőttes üveget a kenyérhez/süteményhez való aktív kovász elkészítésére.

A kicsibe 10 g kovász 40 g liszt 33 ml víz megy, a nagyba meg az előző anyakovász megmaradt teljes része (ami 83 g volt mielőtt kivettem a 10 grammot, lett 73 g , na ebből 50-60 g-ot lehet szépen kiszedni az üvegből. Szóval a sütihez való kovász úgy indul, hogy 60 g kovászhoz adok 200 g lisztet és 150 g vizet. És keverem, dagasztom alaposan össze. Néha egy teáskanál mézet is teszek bele. Ezt ha megcsinálom este, reggelre a 3-4-szeresére feljön, és lehet kelt tésztához használni. Ez az aktív kovászom. Ez a nagyüveges.

Tehát az esti nagyüvegesből lesz a süti. Illetve a kisüveges fenntartó (anya) kovászt is megetetem még egy új üvegbe 10g kovász 40g liszt 33g víz módszerrel, és a ezen új kovászt 2 óra múlva beteszem a hűtőbe. A kisüvegben etetéskor kimaradt kovászt meg hozzáteszem a sütis nagyüveges kovászhoz és elhasználom.

Ha valamit túl bonyolult módon mondtam, kérdezz nyugodtan.

De amúgy ha Debrecenben laksz, tudok adni egy adag kovászt.

2021. dec. 10. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.Most akkor ez a kovászom még menthető 9es?Nincs rossz szaga amúgy,erjedtes,kicsit boros a szaga,de nagyon pici bubik vannak az alján,nem akar beindulni pedig nincs hideg.Első napokban nagyon szép és szálas,utána meg valami baja van,nem csapódik ki a víz a tetején,nem száradt be.Sajnos nem Debrecenben vagyok,de szeretném megtanulni,hogy,hogy kell jó kovászt csinálni,meg karácsonykor szeretnék is sütni egy pár kenyeret rokonoknak is.Holnap veszek teljes kiörlésű liszteket/rozslisztet,azt vettem észre,hogy sima fehér búzaliszttel erősebb volt talán a kovászom,nem tudom.Tegnap megint ugye átraktam új tiszta üvegbe,meleg vízzel átöblítettem,30gramm kovászhoz adtam 30lisztet,30gramm meleg vizet,és nem szép folyós massza lett mára,hanem ugyanilyen állott cucc.
2021. dec. 10. 19:09
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!