Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kelt tésztába (buktára,...

Kelt tésztába (buktára, fánkra, kalácsra gondolok) beleteszitek a tojásfehérjét is, vagy csak sárgáját?

Figyelt kérdés
Mindkettőt láttam már szakácskönyvben, ezért érdekelne (anyu nem tette bele, azt tudom).

2023. febr. 5. 17:14
A kérdező szavazást indított:
Beleteszem a tojásfehérjét is.
Csak a tojássárgáját teszem bele.
11 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
82%
Attól függ milyen hamar fog elfogyni. Ha csak sárgáját teszed bele, kicsit lágyabb lesz a tészta sütés után és tovább marad puha.
2023. febr. 5. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Beleteszem. Az csak egy urbanlegend, hogy a tojásfehérje szárítja a süteményt. Általában édesebb süteményeknél az egész tojásokat a cukorral elhabarom és elektromos habverővel erős fokozaton a krémállagig kevertetem. Így adagolom a többi hozzávalóhoz.

[Többször kipróbáltam, hogy a fánkot a recept előírásainak megfelelően csak tojás sárgájával készítettem. A sok fehérjéből mindig habcsók lett ilyenkor. De a fánk ugyanúgy megszáradt, mint amikor egész tojással csináltam.]

2023. febr. 6. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy írtatok.

2-es, nem is a kiszáradás, hanem anyu pl. mindig azt mondta, keményebb lesz, ha beleteszi a fehérjét is.

Azért is kérdeztem, ki hogy csinálja, mert barátnőm a hétvégén megingatott, ő azt mondta, anyuja és nagyija is beletette az egész tojást (pl. kalács, fánk, bukta tésztájába). Ő is azt mondja, hogy ő is beleteszi, pl. 3 tojás sárgája helyett beletesz 1 egész tojást, és semmi baja, teljesen jó.

2023. febr. 6. 12:38
 4/4 anonim ***** válasza:

"anyu pl. mindig azt mondta, keményebb lesz, ha beleteszi a fehérjét"

Nem fog keményebb lenni amiatt, hogy beleteszed a fehérjét is. Én 3 tojás sárgája helyett nem 1 tojást, hanem inkább 2 kisebbet teszek a süteménybe.

[A sütemény sokféle okból lehet keményebb. Egyrészt függ a liszt folyadék felvevő képességétől. Másrészt, hogy eltalálod-e a kellő folyadék:liszt arányt. Hogy a szilárd anyagoknak kellő aránya van-e, vagy 10 deka cukor helyett tettél egy teáskanál folyékony édesítőszert és ezzel borult minden. Ha kelt tészta, akkor rendesen megkelt-e? Vagy bármilyen sütemény a kellő hőfokon lett-e sütve, a kellő ideig? Ki tudott-e alakulni a megfelelő belső szerkezet? ]

2023. márc. 2. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!