Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Posírozás! Aki tud és szokott...

Posírozás! Aki tud és szokott posírozni! Melyik az igaz? 60-70 vagy 90-95 fokon történik a posírozás?

Figyelt kérdés
Egyéb részletek is érdekelnek.

2023. jún. 5. 21:56
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Inkább 90, 60-on csak tökölni lehet.
2023. jún. 5. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi. És tényleg célszerű a hús (pl csirkehús) főzővizébe citromlevet vagy ecet tenni posírozáskor?

Attól gyorsabban fő vagy jobban átfő?

Érdekel ez is, mert eddig pont fordítva hallottam.

2023. jún. 5. 22:14
 3/6 anonim ***** válasza:

Igen, fordítva van, inkább "megedzi" a húst, a savas közegtől hamarabb kicsapódnak a felületi fehérjék.

Húsnál egyébként ez nem is annyira fontos, mondjuk ha tojást posírozol, akkor hamarabb lesz jobb tartása a fehérjének. Nem fog szétmállni a vízben.


Hús esetében ez inkább bezárja a húsnedveket, ebben segít, mert hamarabb kialakul egy fehérjeburok, így belül szaftosabb marad, de ezt önmagában a 90 fokos forróvíz is megcsinálja. Mivel a húst a 90 fokos vízbe teszed, nem hidegvízben teszed oda.

2023. jún. 6. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm. És hús posírozása esetén mennyi vízhez mennyi citromlé szükséges?


És tojás "főzésekor" mennyi ecet kell a vízbe? Illetve tojás "főzése" esetén szintén nem forraljuk fel a vizet, hanem 90 fok körül legyen a víz hőmérséklete? Ecet és só is kell a vízbe vagy elég csak ecet?

2023. jún. 6. 07:59
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Nekem csak kivételes dolgokhoz vannak arányaim, (pl. piskóta, linzer, stb klasszikusok) amúgy mindent érzésre főzök. Annyi kell bele, hogy érezni lehessen rajta.

Tojáshoz lehet kicsit intenzívebb, utána óvatosan át lehet emelni merőkanállal sima meleg vízbe, pár másodpercre leöblíteni róla az esetet.

Lehet bele sót is tenni, valaki borsot, babérlevelet is tesz bele, őszintén szólva sok értelmét nem látom, max a sónak, ennyi idő alatt ugyanis semennyi ízt nem tud felvenni, mondjuk szemes borsból.


A tojást se kell zubogva főzni, mert az intenzív mozgás szanaszét veri a fehérjét. A legjobb talán merőkanálban "főzni".

Mármint ugye van a víz lábasban, abba teszel merőkanalat, vagy csak a forró vízzel bevizesíted a kanalat, abba ütöd a tojást, és úgy meríted a kanállal együtt a forró vízbe, és ki se "öntöd" belőle a tojást.


Így a formája is jobban megmarad, nem kell folyamatosan rálapátolni a fehérjét, mint ha szabad vízben főznéd, plusz a hőmérséklet is jobban szabályozható, még ha fő is a víz, a kanálon belül kevésbé fő, vagy nem fő, vagy ha túl meleg, kicsit kiemeled.

2023. jún. 6. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a részleteket!
2023. jún. 6. 08:42

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!