Káposzta savanyításkor mennyi ideig kell hagyni lesózva, hogy levet engedjen? Hogy savanyítjátok a káposztát?




válasza:A klasszikus káposzta savanyítást hordóban csinálták, és a káposztát szó szerint bele taposták a hordóba, hogy abban levegő ne maradjon, a tejsav baktériumoknak oxigénmentes környezet kell.
Besózod, állni hagyod, és úgy teszed el, hogy a leve ellepje, és ne maradjon közötte levegő, ha oxigént kap, nem savanyodni fog, hanem büdösödni (vajsav, rosszabb esetben penész)
Régen erre volt a káposztás kő, présdeszka, amivel még nyomatták is a káposztát, "kicsiben" pl egy tányért szoktak ráhelyezni




válasza:Valószínüleg nem nyomkodtad meg eléggé a káposztát, vagy a káposzta volt szárazabb a megszokottnál. Egy liter vízbe tegyél egy csapott evökanál sót, keverd össze és ezzel töltsd fel az üveget.
Mindenesetre az üveg alá tegyél egy tálat, mert ki fog valamennyi lé forrni, az teljesen rendben van. Ha ráöntöttél plusz vizet, és a káposzta is enged még valamennyi levet, akkor kicsit több jön ki, de más eltérés nem lesz. (Vagy 10 éve savanyítok káposztát üvegben, van tapasztalatom vele)




válasza:A folyamat gázfejlődéssel jár, nem biztos, hogy jó ötlet a kupakot rácsavarni.
A gázfejlődés mutatja majd azt is, mikor lesz kész, amikor a látványos gázosodás, pezsgés megszűnik.




válasza:Szerintem a 3 hét kevés. 4 hétig kb.20 fokos helyen kell hagyni erjedni, de utána hidegre kell tenni. 4 hét után már finom ehető, de legjobb, ha tovább érik.
Ahogy az 5. válaszoló írta, nem szabad lezárni.




válasza:A 3-as vagyok újra: Tévedés, ha csavaros üvegbe teszik, le lehet zárni, mert a fölösleges lé ki tud szivárogni, emiatt keletkezik majd vákum benne, és ezért nem romlik meg.
Másrészt én egy hétig a konyhapulton tarton betöltés után, majd hüvös helyre teszem.
Azt, hogy mikor jó, nem lehet elöre pontosan megmondani, de amikor a káposzta szine megváltozik, akkortól lehet használni.




válasza:Összefoglalva: fermentálódáshoz oxigénmentes környezet kell, de a folyamat gázfejlőséssel jár, ezért az edényt nem szabad hermetikusan lezárni, abban ne alakuljon ki jelentős nyomás, tudjon a gáz elszökni, de ha tele van az edény, még a lé is kifuthat.
Az oxigénmentes környezetet azzal tudod biztosítani, hogy a káposztát ne érje levegő, azon garantáltan legyen folyadék.
Ennek egyik módja, ha lesúlyozod valamivel a káposztát.
Lazán ráteheted a tetőt, de ne zárd le szorosan.
A takarás hasznos, de ha túlnyomás alakul ki, az tud meglepetést okozni.
Olyan helyre tedd, ahol nem probléma, ha egy kevés kifut a levéből (ezt nagyobb tárolóknál úgy előzik meg, hogy nem töltik tele azt




válasza:



válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!




