Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Káposzta savanyításkor mennyi...

Káposzta savanyításkor mennyi ideig kell hagyni lesózva, hogy levet engedjen? Hogy savanyítjátok a káposztát?

Figyelt kérdés
Kertemben idén először termesztettem káposztát. Recept alapján 1 kg káposztához 20 gramm só volt, így jártam el. Belekevertem, engedett is levet. A videóban a hölgy belenyomkodta egy üvegbe és annyi leve volt neki, hogy ellepte a káposztát. Nálam sajnos annyi levet nem engedett. Kb fél órát hagytam sózás alatt.

okt. 30. 18:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
Jól össze kell nyomkodni.
okt. 30. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
75%

A klasszikus káposzta savanyítást hordóban csinálták, és a káposztát szó szerint bele taposták a hordóba, hogy abban levegő ne maradjon, a tejsav baktériumoknak oxigénmentes környezet kell.


Besózod, állni hagyod, és úgy teszed el, hogy a leve ellepje, és ne maradjon közötte levegő, ha oxigént kap, nem savanyodni fog, hanem büdösödni (vajsav, rosszabb esetben penész)

Régen erre volt a káposztás kő, présdeszka, amivel még nyomatták is a káposztát, "kicsiben" pl egy tányért szoktak ráhelyezni

okt. 30. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Valószínüleg nem nyomkodtad meg eléggé a káposztát, vagy a káposzta volt szárazabb a megszokottnál. Egy liter vízbe tegyél egy csapott evökanál sót, keverd össze és ezzel töltsd fel az üveget.

Mindenesetre az üveg alá tegyél egy tálat, mert ki fog valamennyi lé forrni, az teljesen rendben van. Ha ráöntöttél plusz vizet, és a káposzta is enged még valamennyi levet, akkor kicsit több jön ki, de más eltérés nem lesz. (Vagy 10 éve savanyítok káposztát üvegben, van tapasztalatom vele)

okt. 30. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat! Vártam még vele és csak utána nyomkodtam bele az üvegbe. Elég jól lett rajta lé is. Ellepte a tetejét és rázártam a kupakot. A videóban 3 hetet mondott a hölgy. Szerintetek mennyi ideig kell várni vele?
okt. 30. 22:03
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

A folyamat gázfejlődéssel jár, nem biztos, hogy jó ötlet a kupakot rácsavarni.

A gázfejlődés mutatja majd azt is, mikor lesz kész, amikor a látványos gázosodás, pezsgés megszűnik.

okt. 31. 03:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem a 3 hét kevés. 4 hétig kb.20 fokos helyen kell hagyni erjedni, de utána hidegre kell tenni. 4 hét után már finom ehető, de legjobb, ha tovább érik.


Ahogy az 5. válaszoló írta, nem szabad lezárni.

okt. 31. 07:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A 3-as vagyok újra: Tévedés, ha csavaros üvegbe teszik, le lehet zárni, mert a fölösleges lé ki tud szivárogni, emiatt keletkezik majd vákum benne, és ezért nem romlik meg.

Másrészt én egy hétig a konyhapulton tarton betöltés után, majd hüvös helyre teszem.

Azt, hogy mikor jó, nem lehet elöre pontosan megmondani, de amikor a káposzta szine megváltozik, akkortól lehet használni.

okt. 31. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
31%

Összefoglalva: fermentálódáshoz oxigénmentes környezet kell, de a folyamat gázfejlőséssel jár, ezért az edényt nem szabad hermetikusan lezárni, abban ne alakuljon ki jelentős nyomás, tudjon a gáz elszökni, de ha tele van az edény, még a lé is kifuthat.

Az oxigénmentes környezetet azzal tudod biztosítani, hogy a káposztát ne érje levegő, azon garantáltan legyen folyadék.

Ennek egyik módja, ha lesúlyozod valamivel a káposztát.

Lazán ráteheted a tetőt, de ne zárd le szorosan.

A takarás hasznos, de ha túlnyomás alakul ki, az tud meglepetést okozni.

Olyan helyre tedd, ahol nem probléma, ha egy kevés kifut a levéből (ezt nagyobb tárolóknál úgy előzik meg, hogy nem töltik tele azt

okt. 31. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
85%
8-as: Hidd már el, le lehet zárni az üveget (legalább 10 éve így csinálom); tökéletesen müködik. Nem elméletben kell okoskodni, hanem gyakorlatban kipróbálni, ahogy én tettem és teszem még most is.
okt. 31. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
77%
A káposzta akkor van készen, ha savanyúnak érezzük és levét és nem sósnak.
okt. 31. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!