Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Nagyon finom meggyes pite...

Nagyon finom meggyes pite receptek írnátok nekem?

Figyelt kérdés
2009. jan. 12. 07:27
 1/4 anonim ***** válasza:
77%

Anyukám-féle meggyes pite

Hozzávalók:

# 50 dkg liszt,

# 25 dkg zsír (vagy 30 dkg margarin),

# 20 dkg cukor,

# pici só,

# 1 sütőpor,

# 1 tojás+1 sárgája,

# fahéj,

# (és még egy kicsi cukor a meggyhez.),

# meggy,

# gríz



Elkészítése: Az alapanyagokat összegyúrjuk,(ha nem akar összeállni, pici tejföllel vagy tejjel lehet segíteni...). 2 részre osztjuk a tésztát, 1/2 óráig pihentetjük. Az egyiket belesimítjuk a tepsibe, rászórjuk a kimagozott meggyet, grízt, a fahéjat, cukrot. Ráborítjuk-nyomkodjuk a másik lapot, villával megszúrkodjuk. Kb.20 percig sütjük. A tepsiben össze lehet vágni, kicsit nehéz kiemelni, mert puha, omlós lesz.


Megjegyzés:

Szerintem nagyon finom,mi imádjuk... (Anyukám zsírral készíti mindig, nem érzékelhető különbség, sőt még jobb is)

2009. jan. 12. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Kevert meggyes pite

Hozzávalók:

# 10 dkg sütőmargarin

# 25 dkg porcukor

# 4 tojás

# csipet só

# 25 dkg liszt

# 2 dl tej

# 1/2 csomag sütőpor

# kb. 80 dkg meggy



Elkészítés: A puha margarint, 4 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, és alaposan elkeverjük. Végén óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérjét, és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Beleszórjuk a magozott meggyet, és lassan, közepes lángon sütjük.


Megjegyzés:

Anyósomtól kaptam ezt a receptet, nem olyan fojtós mint a piskóta. Én a kevert tésztákat vékony kötőtűvel szoktam megszúrni, hogy megsült-e. Ún. tűprobáig sütöm. Ha már nem ragad a kötőtűre a tészta, akkor jó.

2009. jan. 12. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Meggyes pite


Elõzõleg 70 dg érett meggyet magozzunk ki, az egyes szemeket válasszuk ketté, és tegyük félre. Utána 30 dg liszthez adjunk 0,4 dg (2 csapott mokkáskanál) sütõport, és morzsoljuk össze 12 dg hûvös vajjal. Keverjünk hozzá 8 dg barna cukrot, 1 egész tojást, 2 evõkanál tejfölt, egy csipet sót, és az egészet jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis tejfölt. A tészta akkor jó, ha a kézre nem tapad rá, de ne legyen annyira masszív, mint a bejglitészta. A kidolgozását gyorsan végezzük, hogy a kéz melegétõl megolvadó vaj ne lágyítsa ki. Összegyúrás után hideg helyen negyedóráig pihentessük, majd osszuk ketté, és az egyik cipót sodorjuk ki akkorára, hogy egy kisebb méretû zománcozott tepsibe helyezve az oldalán a tészta kissé visszahajoljon. A kb. 60 dekagrammnyi kimagozott meggyrõl öntsük le a levét, és keverjünk hozzá 12 dg mézet, valamint 1 mokkáskanál õrölt fahéjat. Utána az elegyengetett tésztát hintsük meg 10 dg darált dióval, és terítsük rá a tölteléket, majd sodorjuk ki tepsi méretûre a másik cipót is. A kinyújtott lapot ugyancsak sodrófára csavarva illesszük a töltelék tetejére, és a szélét körös�körül nyomkodjuk hozzá a tepsi oldalához. Ezután verjünk fel 1 kisebb tojást, és kenjük meg a felsõ lapot, majd villával kb. 2 centiméterenként jó mélyen szurkáljuk meg, hogy a töltelékben képzõdõ gõz szabadon eltávozhasson. Végül helyezzük forró sütõbe, és közepes tûzön süssük kb. fél óráig, amíg a tészta teteje világosbarnára pirul. Ha teljesen kihûlt, vágjuk kisebb kockákra, és óvatosan kiemelve tálaljuk. Elõtte azonban még a tepsiben metéljük le a széleit. Melegen ne nyúljunk hozzá, mert a vágás mentén a tészta �megszalonnásodik�, a töltelék pedig kidõl belõle. Fogyasztás elõtt szórjunk a tetejére kevés szõlõcukrot. Ha másnapra marad, ne melegítsük fel, mivel hidegen finomabb. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. A burgonyás és élesztõs készítményekkel ellentétben ennek a süteménynek a tésztája nem hajlamos a kiszáradásra, ezért nem szükséges polietilénfóliával letakarni. A fenti mennyiségbõl kb. 24 db sütemény várható.


Télen gyorsfagyasztott vagy konzervált meggybõl is készíthetünk pitét. Meggybefõtt használata esetén az elõírt mézmennyiség felét adjuk csak a töltelékhez. Ugyanígy süthetünk Cseresznyés pitét is, 8 dg mézzel édesítve. Nem árt tudni, hogy ha egy receptben a kimagozott mennyiség van feltüntetve, akkor 20 %�kal több cseresznyét, illetve meggyet kell vásárolni. Ebbõl következik, hogy az átlagos méretû cseresznye vagy meggy súlya kimagozás után kb. 15 %kal csökken. A gyümölcsöt közvetlenül a töltés elõtt ízesítsük, hogy minél kevesebb levet engedjen. Ha nincs otthon dió, hintsünk darált mákot a tésztára. Így is finom lesz. Ennél a változatnál a meggyet 14 dg mézzel édesítsük.

2009. jan. 12. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ötperces meggyes pite


Hozzávalók:

2 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1cs. sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg margarin, csipet só, 40 dkg meggy


Elkészítés:

A tojásokat a margarinnal, a liszttel, sütőporral, vaníliás cukorral, csipet sóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és jól összedolgozzuk. Lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk kimagvalt meggyel, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

2009. jan. 12. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!