Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A sertés melyik részéböl...

A sertés melyik részéböl készül az orjaleves?

Figyelt kérdés

2012. jan. 18. 18:06
 1/4 anonim ***** válasza:
A fej alatti tarja csontjából.
2012. jan. 18. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem nagyon értek hozzá, de úgy tudom, hogy egy sertést kétféleképpen lehet bontani: vagy karajra bontják, ez esetben a karaj részt hosszában, egyben kiveszik belőle. Vagy orjára bontják, és a két combot összetartó "kereszt-csontot" szedik ki egészben, abból készül az "orja-leves".
2012. jan. 18. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 doboszoli ***** válasza:
100%

Langyos, langyos, majdnem "tűz".

Az orjaleves a bármilyen módon kivett gerinc csontjából, illetve a húsos gerincből készül.

A bontásról:

A disznót "orjára" bontjuk, ha a hasra fektetett cocába a hátáról hatolunk be, oly módon, hogy a gerinc melletti bordacsontokat elvágva, a gerincet egyben emeljük ki.

"Karmonádlira"(karajra) bontva a hasa felől a gerincet középen kettéhasítva vesszük ki. (ilyen a mai ipari bontás)

A keresztcsontnak, (ami végül is a medence) a dolghoz kevés köze van.

Hisztek nekem?

2012. jan. 18. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Persze, hogy hiszünk.

Annyit tudtam, hogy nem egyformán kell bontani, de megvallom, most hogy elolvastam, akkor sem tudnám megcsinálni. :))) Azt tudom, hogy édesapám mindig orjára bontotta, és az első levest mindig az orja-csontból főztük sok-sok egyéb finomsággal együtt.

2012. jan. 18. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!