Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Melyik hal nem szálkás? Sütni...

Melyik hal nem szálkás? Sütni szeretném

Figyelt kérdés
2012. dec. 21. 14:09
 1/9 anonim ***** válasza:
34%
süllő, amur, harcsa,
2012. dec. 21. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
69%
Angolna... só, bors, kis fokhagyma, aztán rántani... valami isteni. :)
2012. dec. 21. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
82%

Mindegyik hal szálkás. Valamelyikben sok van és van amelyikben kevesebb a szálka.

Egyedüli szálkamentes hal az a Tintahal! :) :D XD

Ja és még a halfilé is szálka nélküli! :) :D


Amur. A pontyfélék családjához tartozó, Ázsiában őshonos, jellemzően folyóvízi, növényevő hal. Fehér, közepesen szálkás húsa szárazabb, mint a pontyé. Konyhai felhasználás, feldolgozása hasonlít a pontyéhoz.


Fogas. Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk. A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, csak a kisebb példányokat, 1,5 kg-os súlyhatárig süllőnek, az ennél nagyobbakat fogasnak nevezzük. Legtöbbször roston, egyben sütve, rántva és párolva készül. Ízletes, száraz, fehér húsát célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy a hal íze tudjon érvényesülni.

Hazája Közép-Európa, különösen az Elba és Odera meg a Duna folyórendszere, továbbá néhány dél-németországi tó, és a mi Balatonunk.

A folyami süllők íze kevésbé ízletes, továbbá színét tekintve is különbözik (szürkés) a balatoni süllő húsától (fehér).


Heck. Olcsó tőkehalféle. Több elnevezése is létezik: csacsihal, tengeri csuka, szürke tőkehal. Tengeri halról lévén szó, hozzánk fagyasztott és filézett formában érkezik. Leggyakoribb elkészítési módja (nálunk): bundázva, olajban kisütve. Készülhet azonban sütőben is, különféle szószokkal (pl. kapribogyós- vagy Mornay-szósszal).


Kárász. A pontyfélék családjába tartozó, nagypikkelyű, ízletes, de kissé szálás húsú, édesvízi hal. Hazánkban két faja él: a (képen is látható) ezüstkárász és a széles kárász.


Keszeg. Jól be kell irdalni és forró olajban kell kisütni és akkor még a szálkákat is meg lehet benne enni. :)


Lazac. Bár ez drága hal hús. A Metroban szép darabokat/példányokat lehet venni. Van benne apró kis vékonyka, hajlítható szálkák, de kevés és van benne hosszúak is. De azokat szépen ki lehet belőlük szedni, akár szemöldök csipesszel is.


Lazac. Kedvelt halfajta. A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.


Mahi mahi. A mahi mahi ragadozó halfajta, amely a trópusi, szubtrópusi vizekben él. 4-5 évig él és 7-13 kg között mozog a kifejlett példány átlagsúlya. A mahi mahi egy hawaii eredetű név. A mahi mahi a sporthorgászok egyik közkedvelt hala, miután kifogásához erő és ügyesség szükséges. A hal húsa a Karib-térségben, Japánban és Amerikában is rendkívül nagy népszerűségnek örvend, nemcsak azért, mert fehér húsa tömény, édeskés és zamatos, hanem azért is, mert magas fehérjetartalmának köszönhetően rendkívül tápláló. Súlyából adódóan egy mahi mahi hal több kiló húst jelent, általában megpucolva, kifilézve kerül a konyhába. Magyarországra többnyire fagyasztott állapotban érkezik. A mahi mahi filét süthetjük enyhén fűszerezve zöldségekkel, citromlével, grillezhetjük, illetve tömény húsának köszönhetően kitűnően használható rántott hal alapanyagaként is.


Makréla. Nagyon finom! Zsírdús tengeri hal, többszörösen telítetlen zsírsavai az emberi szervezet számára hasznosak. Mint minden hal, a makréla is gazdag B-vitaminokban, káliumban, nátriumban és foszforban. A friss makréla egyenes és rugalmas, hasa domború, húsa fehér, szemei csillogóak és a farka egyenesen áll. Sütésre alkalmas hal, mert bőre ropogósra sül. Hosszú szálkái könnyen eltávolíthatók.


Nyelvhal. A legjobb ízű lepényhal. A Földközi-, Balti- és Északi-tengerben, valamint az Atlanti-óceán északi részén él. Finom állagú, hófehér, szálkamentes húsáért kedvelt, mely vékonysága miatt pillanatok alatt elkészíthető.


Ördöghal. Nagy és ijesztő fejű mélytengeri hal, aminek csak farokrésze kerül forgalomba. Fehér húsa kissé édeskés, a homár ízéhez hasonlító. Párolva vagy sütve a legfinomabb.


Pangasius. Bár a halászati ipar igen kedvelt felfedezettje ez a hal, érdemes tisztában lenni hátrányos tulajdonságaival is, amely segíthet eldönteni, valóban szeretnénk-e ilyen halat vásárolni.

A pangasius vagy cápaharcsa egy gyakorlatilag szálkamentes, fehér húsú hal, amely a harcsafélék családjába tartozik. Hatalmas mennyiségben tenyésztik Vietnámban, a Mekong deltájában. Létezik sárga, rózsaszín és fehér húsú változata.


Pisztráng. Európában és Amerikában őshonos, a lazacfélék családjához tartozó, hideg folyókban, tavakban élő, ízletes húsú hal. Két legismertebb fajtája a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng. Többnyire egészben szokás elkészíteni.


Sügér. A sügér a sügéralakúak rendjének, valamint a sügérfélék családjának egyik neme és egyben a névadója is. Legnagyobb súlya 3,5kg, legnagyobb hossza 50cm. A sügér Magyarországon nem tartozik a konyhában gyakran használt halak közé és piacra is ritkán kerül apró mérete miatt, pedig fehér, szálkátlan húsa rendkívül ízletes, íze vetekszik a fogaséval is. Számos rendkívül finom halétel készíthető belőle. Érdemes eleve filét vásárolni belőle, mert a sügér nehezen pikkelyezhető és filézhető.


Süllő/Fogas. Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk. A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, csak a kisebb példányokat, 1,5 kg-os súlyhatárig süllőnek, az ennél nagyobbakat fogasnak nevezzük. Legtöbbször roston, egyben sütve, rántva és párolva készül. Ízletes, száraz, fehér húsát célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy a hal íze tudjon érvényesülni.

Hazája Közép-Európa, különösen az Elba és Odera meg a Duna folyórendszere, továbbá néhány dél-németországi tó, és a mi Balatonunk.

A folyami süllők íze kevésbé ízletes, továbbá színét tekintve is különbözik (szürkés) a balatoni süllő húsától (fehér).


Tilápia. Tilápia alatt ne csak egyfajta halra gondoljunk, hanem kb. ezerre, mert napjainkban a tilápia név alatt kb. ennyi halfajt foglalunk össze. A tilápia halak a szivárványos sügérek családjába tartoznak, és összes fajtájuk Afrika, Madagaszkár, Dél-Amerika és Ázsia trópusi és szubtrópusi vízeiben honosak.

Gazdasági jelentőséggel csak az Afrikában megtalálható fajták bírnak, mint pl. a nílusi tilápia. A tilápia a Nílus delta vidékén őshonos. Afrikában csaknem 700 különböző fajta tilápia él.

Zömmel növényevők. Kedvelik a 20-30 fokos vízhőmérsékletet. A tilápiák nagyon gyorsan nőnek, fél év elteltével már ivarérettek és évente többször ívnak. A nőstény saját testsúlyának megfelelő kilogramm x 1500 ikrát rak le a hím által készített fészekbe.

A halak az 1 méter hosszúságot és a 6 kg-os súlyt is elérhetik.

A nagyáruházak hűtőpultjaira mélyhűtőtt tilápia filéként érkezik főként Ázsiából. Taiwan volt az első ország, mely exportképes minőséget állított elő.

A tilápia húsa fehér és enyhén édeskés-diós zamatú. Növényevő halként, húsa zsírszegény. És végül, de nem utolsó sorban, alig található benne szálka. A tilápia filének sokrétű felhasználási formája van: süthető, párolható, főzhető, sőt még grillezhető is.

Nemcsak sokrétűen, de gyorsan is elkészíthető belőle a kívánt fogás. Sok előkészületet nem igényel, a feldolgozás előtt lassú, kímélő felengedés után, a tilápa filéket hideg vízzel leöblíteni, majd alaposan leitatni.

Érdekesség: bőréből kígyóbőr hatású termékeket, pl. táskákat gyártanak.


Tőkehal. A tőkehal egy ízes húsú tengeri ragadozó hal, amelynek számos fajtáját különböztetjük meg, például a közönséges tőkehalat, az atlanti, az alaszkai vagy a foltos tőkehalat. Egyes tőkehalfajták akár 15-20 kilogrammot is nyomhatnak. A tőkehal általában megpucolva és kifilézve kerül a konyhába, a tőkehalfilé az egyik legismertebb és legkedveltebb alapanyaga a halételeknek. Számtalan fajta étel készíthető belőle, megsüthetjük enyhén fűszerezve citromos lében, készíthetjük továbbá párolva vagy kirántva, de kiváló alapanyaga salátának, sőt halfasírtnak, rakottasnak vagy pástétomnak is.


Tonhal. A tonhal a melegebb óceánokban él. Az egyik legzsírosabb hal, azonban omega-3 zsírsavai kedvezően hatnak a szervezetre. A friss tonhalat leggyakrabban steak formájában árulják. Fajtájától függően húsa lehet vörös és fehér.


Törpeharcsa. Édesvízi hal. Fehér színű húsa szinte szálkamentes. Gyakran készül belőle harcsapaprikás, de sütve, grillezve is ízletes.


Vadlazac. Kedvelt halfajta. A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják, ám a szakértők szerint a tenyésztett, illetve a vadlazac hús íze össze sem hasonlítható. A vadlazacot leggyakrabban a Jeges tengerben, Alaszka partjainál, illetve a kanadai, orosz partok mentén fogják. Míg a tenyésztett lazac húsa rózsaszínes-narancsos színű, addig a vadlazac húsa inkább a bordó árnyalataiban játszik. A vadlazac húsa omlósabb, ízletesebb, zamatosabb. Mind a tenyésztett, mind a vadlazac húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. A vadlazac sütve a legfinomabb, amikor bőre ropogóssá válik, míg húsa továbbra is omlós marad, de készíthetjük grillezve, roston sütve, párolva is. Enyhén fűszerezzük, hogy a fűszerek ne nyomják el a halhús kitűnő ízét.


Vitéz szemling. A lazacokkal és a pisztrángokkal közeli rokonságban álló, nagyon ízletes húsú hal. Oldalról kissé lapos, testalakja lakóhely, életkor és nem szerint eltérő. Színezete is rendkívül változatos, az élénkpirostól a halvány rószaszínig.


Ajánlom még a Kecsegét is. Abból csak a gerinc húrját kell kivenni és már készíthetjük is el ízlés szerint. Nincs benne szálka.


Afrikai Harcsa.


Ennyi! :) :D

2012. dec. 21. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
hűha.nagyon köszönöm:)azt hiszem fogas lesz:)azt szúrtam ki:)
2012. dec. 21. 15:17
 5/9 anonim ***** válasza:
7%
Könyörgöm, NE kínai, argentin, és egyéb migránshalakat egyen már a magyar, hanem pontyot, szürke harcsát, keszeget, fogassüllőt. De nagy marha volt az is aki miatt nem lehet a Balatonon balatoni halat vendéglátósnál venni, ehelyett honnan importálnak? Kazahsztánból, Romániából... pedig itthon is vannak ugyanolyan halak. (2017-es állapot)
2017. aug. 12. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:
47%
2017. aug. 12. 10:09 Meglehet köszönni a fidesznek!
2018. febr. 27. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Istvanstvn ***** válasza:
Tokhal (forrás Lidl)
2019. júl. 23. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 Savlekotő ***** válasza:
53%
Tintahal.. Aki szerint meg magyar csak magyar halat terméket ehet,láthat szerethet az egy ingerszegény irigy marha ,had válassza az ember maga az ételét úti célját,barátait,ezeket az ősmagyarokat elvihetné már a petárda..
2019. dec. 31. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
0%
Gömbhal
2022. júl. 13. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!