Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egy jó pörkölt recept?

Egy jó pörkölt recept?

Figyelt kérdés

13 emberre kellene pörköltet főznöm bográcsban, van hozzá marha és szarvascombom fele-fele arányban. Jó lehet ez a két húsfajta egymással?

Tudnátok valami jó receptet adni rá?

Köszi előre is!



2014. júl. 25. 10:09
 1/2 anonim ***** válasza:
0%
google, szakácskönyv
2014. júl. 25. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

1. A kétfajta húst biztosan nem főzném össze, tuti, hogy (bár a marhának is elég sok idő kell) a vad sokkal később lenne puha, tehát azt inkább egyben megsütném, és a pörkölt után külön tálcán, felszeletelve, inkább csak ráadásként tenném az asztalra.


2.- 13 főre kb. 6-7 kg. marhával számolnék, ahhoz kb. fél kg vöröshagymát szálára darabolnék, + fél kg zöldpaprikát karikára. Ha szeretitek, egy csípős-hegyes paprika is mehet közé. Ezt egy tálban össze is keverheted, szemes borssal + köménymaggal együtt.

- A bográcsot hideg, teljesen tiszta (még sosem használt) zsírral kendd ki, oldalát is eléggé vastagon, alulra rakd a csontos húsokat, pörgesd meg sóval, majd rá egy réteg hagyma-paprika, ismét egy sor husi, só, hagyma-paprika... legfölül husi, azt se felejtsd el megsózni. Önts rá kb. egy liternyi vizet, és rakd fel főni! Ne öntsd teljesen fel vízzel, a mosott hús mindig vizet enged!!!!


A bográcsot ne kavargasd, csak vízszintbe-pörgetve forgasd, ha jó volt a kizsírozás, nem fog az oldalára ragadni (és odakozmálni) a husi. Amikor felforrt, látod, hogy mennyi víz lett összesen rajta, most lehet még utána tölteni úgy hogy éppen ellepje a legfelső húsréteget is!!

A legtetejére most még egy csípős zöldpaprikát ketté-vágva tehetsz, időközben ha úgy érzed majd kiveszed!


Ha felforrt, a bográcsot igazítsd úgy, hogy ne forrjon, csak éppen pöcörögjön a pörkölted!! Menet közben ha kell pótolt az elfőtt levet, de kóstold is a savát + a csípősségét.

Amikor már úgy érzed (kb. minimum 2 óra múlva), hogy a hús nem sokára (kb. fél óra) teljesen puha, akkor rakd rá a tetejére a törtpaprikát, és ahogy forr, a legtetején a fakanállal szépen terelgesd, hogy valóban bele is forrjon a lébe, ne csak megálljon rajta. És ilyenkor szokták még a lé pótlásakor víz helyett egy-két deci vörösborral felönteni!!!

Jó étvágyat!

2014. júl. 25. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!