Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tésztát ugy kell főzni hogy...

Cintikeke kérdése:

Tésztát ugy kell főzni hogy belerakom vizbe és hagyom hogy megdagadjon vagy kell hozzá rakni vlaamit? 12/L

Figyelt kérdés
2014. szept. 20. 12:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát először is főzd fel a vizet! :)

Bőséges mennyiségben, mert dagadni fog a tészta.

Aztán rakják bele sót. Szintén jelentős mennyiséget, mert a tésztát még át is fogod öblíteni, ami szintén vesz el a sósságából.


Aztán ha köret tészta lesz, (nem pl leves betét) akkor tehetsz a vízbe olajat is, sokat könnyít, hogy ne tapadjon össze a tészta főzés közben. Pláne ilyen laposabb fajtáknál, mint a széles metélt, vagy a csusza tészta.

De akár el is hagyható az olaj.


Ha felfőtt a víz, keverd meg alaposan, jó erős mozgásban legyen, és úgy tedd bele a tésztát. Utána pedig az első időszakban folyamatosan keverd, nehogy összetapadjon. Ha már jól fő, és "hajlékony" a tészta, akkor már csak néha kell belekavarni.

Aztán időnként kiveszel egy kicsit, és megkóstolod, hogy puha e már.


Ha pl valami egy tál ételt készítesz, (valami olasz kaja, spagettivel, makarónival) azt is kipróbálhatod, hogy nem főzöd meg teljesen a tésztát.

Puha legyen, de ha szétvágsz egy darab tésztát, egy nagyom pici fehér nyers lisztes rész legyen a közepén. Evés közben egy nagyon kicsit roppanós érzése van ilyenkor.

Aztán leszűröd, és bő vízzel átöblíted.

2014. szept. 20. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Forrásban lévő bő vízbe kell tenni, és a vizet érdemes bőven sózni (nem par csipet).

Olaj fölösleges bele, de leszűrés után érdemes olajjal átkeverni, akkor nem tapad össze.

Vigyázz, mert a teli fazék nehéz és főleg nagyon forró lehet!

2014. szept. 20. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
50%

Minden zacskón rajta van a felhasználási javaslat, ha másképp nem piktogramokkal.

Általában ötszörös mennyiségű forró vízbe kell tenni, tehát egy fél kilós csomagot kb 2,5 lt vízben kell kifőzni. ebbe egy evőkanál só elég.

a rajta lévő utasítás szerint az újraforrástól számítva főzöd, 4-5 percig, ahogy beleöntöd azonnal keverd át alaposan. a ha letelt a 4-5 perc, egyet vegyél ki, és vágd ketté. ha nincs a közepén fehér csík, akkor megfőtt.

húzd félre és fedő alatt hagyd még kb 5 percig dagadni.

utána szűrd le, langyos vízzel ( csap alatt, szűrőben) öblítsd át, csurgasd le.

Egy lábasban melegíts kevés zsiradékot, és abba tedd a tésztát. jól forgasd meg benne, hogy ne tapadjon össze.

Ezután tálalható bármivel.

Valóban vigyázz, nehogy baleset érjen :)

2014. szept. 20. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Kieg: újraforrás: ha beleöntöd a forrásban lévő vízbe a száraztésztát, az kissé le fog hűlni, kevergetni kell és, ha újra forr a víz, attól kell számítani a főzési időt.
2014. szept. 20. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
19%
Este berakod reggelre megdagad.
2014. szept. 20. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Előbb megvárod, míg felforr a víz, és úgy teszed bele. A vízbe pedig mindenképpen tegyél sót, különben ehetetlen lesz, és egy kis olajat (csak pár cseppet). hogy ne egy nagy ragacs legyen az egészből.
2014. szept. 20. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
41%

Én soha nem teszek sót a főzővízbe, és eddig még mindig meg tudtam enni a tésztát. :)

Ha jó a tészta, akkor jó íze van só nélkül is. Egyébként is, a feltétnek kell meghatároznia a markánsabb ízeket.

2014. szept. 20. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
51%

Legegyszerűbb: felforralod a vizet,kb. dupla annyit, mint a tészta mennyisége. Ha már lobogva forr, beleöntöd a tésztát, megkevered, elzárod alatta a tüzet és fedőt teszel rá. Néha megkevered, ha már jó, leszűröd. Kb. negyedóra alatt kész. Mindegy, hogy mire akarod használni a tésztát.

Kevés só mindig kell bele, de olaj nem.

2014. szept. 20. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!