Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell puha süteményt sütni?

Hogyan kell puha süteményt sütni?

Figyelt kérdés
Ahány receptet eddig életemben megsütöttem (pl. a tipikus piskóta, 6 tojás, 6 kanál liszt, 6 kanál cukorral, + vaj), vagy akármilyen más sütinél is, mindig olyan száraz, fullasztó lett a süti. Persze ehető és finom lett, de mondjunk 1-2 szelet után nem kíván belőle az ember többet, mert annyira fullasztó. Mit lehet tenni, hogy a sütik finomak, könnyűek és puhák legyenek, olyan "omlós" jellegűek?

2015. aug. 12. 11:35
 1/8 anonim ***** válasza:

NE piskótát süss, hanem kevert süteményt, ezen kivül vagy rossz höfokon sütöd, vagy túl sokáig, ha mindig fújtós, száraz lesz.


Mellesleg az egyáltalán nem hátrány, ha nem eszi meg az ember kapásból a fél tepszinyit, egy-két darab böven elég.

2015. aug. 12. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Milyen az a kevert sütemény?
2015. aug. 12. 12:57
 3/8 anonim ***** válasza:

Keress a a "kevert tészta" címszóra, sok receptet találsz.

A lényege, hogy az egész tojást cukorral, vajjal - esetleg joghurt/kefír/tejföllel - elöször símára, habosra kevered, és utána adod hozzá a sütöporos lisztet - meg egyéb ízesítöket is sok receptnél-, és ezt a masszát sütöd. Sokkal szaftosabb, puhább, mitna piskóta, és az is marad.


De ha ragaszkodsz a piskótához, akkor vizespiskótát süss, minden tojásfehérjéhez tegyél egy evökanál HIDEG vizet, úgy verd habbá, és ugyanígy a tojássárgájánál is egy kanál vizet adj hozzá a kikeverés közben. Így sokkal könnyebb, lazább lesz a tészta.

2015. aug. 12. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Márpedig én a piskótánál puhább sütit el nem tudok képzelni, persze láttam már rosszat is belőle, de nem otthon. S nem is nehéz süti, bár van, akinek összeesik, szóval vannak azért potenciális problémák.


Vaj nem kell bele, amúgy a fenti a klasszikus piskóta, igen, gyönyörű, könnyű, finom, puha, sárga (jó tojásból).


De bizonyára emberfüggő is a dolog, van, aki zsírosabban, "szaftosabban" szereti a sütijeit. Akkor én a brownie-ra mennék rá, az zsíros. Persze piskótába is tesznek zsírt egyesek, az nem tudom, milyen, de a fenti listában is ott a vaj, mégse segített, úgy látszik. Bár mivel a piskóta legtöbbször zsíros krémet kap, nem biztos, hogy még tovább kéne zsírosítani, a tojásban sincs kevés.


Illetve most olvasom az omlóst. Akkor az omlós tészta csoportba tartozót kell sütni, nem piskótát. De az omlós tészta jóval keményebb, mint a piskóta... S nekem tipikusan az a száraz. Úgyhogy kezdem nem érteni a dolgot.

2015. aug. 12. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

ma 13:36-os: az omlós meg a kevert nem ugyanaz, az arányai mások, illetve a kevertnél a vaj langyos, az omlósnál meg szigorúnak jéghideg.


A kevert tészta kimondottan puha, laza, könnyü, nekem sokkal jobban ízlik, mint a piskóta.

2015. aug. 12. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

én a sütés előtt a kezemmel vizet spriddelek a sütőbe

az elején egyáltalán nem szabad kinyitni a sütőajtót,mert összeesik kiszárad - szerintem ezt rontod el.


Túl vékony se legyen!

Tűpróbáig sütjük.

rácson, konyharuhával letakarva sütjük.

Ha roládot akarsz, akkor frissen borítsd ki a tepsiból, húzd le róla a sütőpapírt, fektesd a konyharuhára, úgy tekerd vele össze.

Kihülés után vedd le róla, és töltsd meg lekvárral vagy krémmel.

2015. aug. 12. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

bocs

spriccelek


a konyharuhával nem sütöm, hanem hűtöm :)

2015. aug. 12. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az ötleteket!
2015. aug. 14. 13:56

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!