Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit jelent az, hogy roston sült?

Mit jelent az, hogy roston sült?

Figyelt kérdés
Egészségesebb, mint az olajban sült? Azt tudom, hogy sok rostot kell fogyasztani, mert segíti az emésztést, ezért gondolom a roston sült dolgok jobbak, de sajnos nem értek hozzá és nem akarok beégni a kérdésemmel mások előtt, úgyhogy inkább itt kérdezem meg. :)

2016. márc. 7. 16:13
 1/10 anonim válasza:
75%

A jó rostonsült készítésekor azonban néhány szabályt feltétlenül be kell tartanunk.


1./ Sütésre csak jó minőségű húst használjunk. Az inas, mócsingos húsból soha nem lesz jó rostonsült.


2./ A húst sütés előtt vékonyan kenjük be olajjal.


3./ Ha nincs külön rostsütőnk, a sütést mindig előmelegített, forró sütőben végezzük, és a rostély alá tegyünk egy tepsit, hogy felfogja az esetleg lecsepegő húslevet vagy zsiradékot.


4./ A roston sülő húsba villát soha ne szúrjunk, mert akkor érétkes nedve kifolyik, csak húslapáttal forgassuk a húst.


5./ A hús akkor sült meg teljesen, ha a lapáttal megnyomva már nem ruganyos. Ha rugalmasnak érezzük, akkor a belseje még rózsaszín, ha pedig nyomásra puha, akkor belül még véres.


6./ A rostonsülteket csak fogyasztás előtt szabad megsózni.


7./ A rostot (rostsütőt) használat után gondosan meg kell mosni, tisztítani, mert a következő használatkor az esetleg rajta maradt zsiradék égett szaga elronthatja a hús ízét.


8./ Roston süthetünk sertéskarajt, tarját vagy sertéscombszeletet, marhabélszínt, csirkét, esetleg kemény húsú halat.

A rostonsült húsokhoz adjunk savanyúságot, salátát. Ezeket mindig előre készítsük el, hogy a kisült húst azonnal tálalhassuk.

2016. márc. 7. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Szóval ugyanaz mintha olajban sütném, mert be kell kenni olajjal?
2016. márc. 7. 16:24
 3/10 Trafó1 ***** válasza:
100%
roston=rostélyon=rácson sült, nem a hús rostjaira vonatkozok a szó, különben azért egészséges mert csak jó minőségű hús ajánlott és nem használsz zsiradékot.
2016. márc. 7. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Trafó1 ***** válasza:
100%
nem muszáj bekenni.
2016. márc. 7. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A "sok rostot kell fogyasztani" az élelmiszerekben lévö rostanyagokra vonatkozik. Ezek a rostok mmeészthetetlenek, de az emésztésst elösegítik, illetve a bélmüködésre jó hatással vannak.


A "roston sütésnek" viszont ehhez semmi köze, az itt szereplö rost egy rács, amin lényegében grilelzödik az étel, azaz teljesen zsiradék nélkül sül, süt a benne lévö zsír egy része is kisül és azért egészséges, mivel csak kevés zsirt tartalmaz.

2016. márc. 7. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
Jaaa, értem. :D Oké, köszi. Akkor tényleg nem muszáj bekenni? Csak rádobok egy darab húst? Azt hiszem, szerzek magamnak egy ilyen sütőt.
2016. márc. 7. 16:30
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
nem muszáj...én viszont fűszerezem, sózom is, egy nappal hamarabb
2016. márc. 7. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért én csak bekenném egy minimális olajjal, ugyanis teljesen szárazon csak a zsíros húsokat szabad sütni, mint például a tarja, vagy az oldalas. Rövidkaraj, csirkemell, ami ugye sovány hús, könnyen odaéghet, ha semennyi zsiradék nincs alatta.
2016. márc. 7. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
15%
Nem egészségesebb, ugyanolyan káros. Az olajban sütésnél közvetlenül a felhevített olajban van az étel, a roston sütésnél viszont lecsöpög a zsír/olaj, a sütő vagy grill alján megég, és füstként beveszi az étel (ezért is van egy kis füstölt aromájuk). Viszont az égetésével átrendeződik az olaj/zsír láncszerkezete és mérgező, rákkeltő aldehidek keletkeznek valamint a telítetlen zsírsavak átalakulnak telítettekké, ami szintén nem jó. Ugyanez történik, amikor olajban sütéskor elérjük a füstölési pontot (2. felhevítéskor - ami emiatt is tilos - vagy amatőröknél sokszor sajnos az első felhevítéskor is).
2016. márc. 7. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Hiába pontoztátok le a 9-es válaszolót, attól még igaza van. A rácson sütésnél/grillezésnél a húsból/kolbászból/egyéb ételből kicsöpögő lé/zsír/olaj a szénen landol. Érkezéskor az égett szénnel vegyülve párolog, ráadásul grillezésnél a szenet általában még gyújtófolyadékkal is meglocsoljuk. Ezeket a hús mind magába szívja, amikor a húsból kicsöpögő zsír a másodperc töredéke alatt párolog - ennek a sercegését halljuk, amikor ugyebár a szénre csöpög a zsír.


El lehet kerülni ezt, de ahhoz jóval drágább technológiák kellenek, mint egy sima grillrács vagy egy hagyományos sütő rácsa.


Ettől függetlenül ez nem tetszik-nemtetszik kérdése, ez egyszerű fizika és kémia. Akárhogyan is nézzük, egyik sem jobb a másiknál. Ha valakit igazán érdekel, olvasson utána ennek rendes szakirodalomban, mert készültek erről a témáról is kutatások.


A kérdező kérdésére válaszolva: fent jól írták, a roston sütés a rácson sütést jelenti, legjellemzőbb formája a grillezés. Elméletben a grillezés is roston sütés, csak ami készül belőle, azok általában nem a hagyományos "rostonsült" ételek, hanem "tipikus grillételek". Azok között is van, amit lehetne akár "rostélyosnak" is nevezni (mivel hasonló vagy akár ugyanolyan körettel fogyasztják, mint a hagyományos rostélyosokat), de az amerikai-angolszász grillezős kultúra mára elnyomta ezt a szokást/megnevezést/konyhai kultúrát, és az emberek sokszor csak "grillnek" nevezik az ételt, és nem is tudják, hogy igazából rostonsültet vagy konkrétan rostélyosféléket esznek.

2021. máj. 4. 03:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!