Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Eredeti francia krémes tetején...

Eredeti francia krémes tetején mivan?

Figyelt kérdés
Csoki vagy karamell? Édesanyámmal erről vitáztunk, ő váltig állítja hogy csoki mert gyermekkorába mindig olyan volt, és nem volt karamellás. A neten viszont receptek 90%-a karamellával vagy valamiféle cukormázzal írja.

2018. febr. 17. 13:59
 1/7 anonim ***** válasza:
25%
Csak azt tudom, hogy a habos sütemény tetején mogyoró van.
2018. febr. 17. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
72%
Idős vagyok , eredetileg étcsoki bevonat volt régen elterjedve de utána inkább a karamell . Csoki miatt nem annyira émelyítő de karamell készítése olcsóbb mint az eredeti csokié . De hamisítják úgy is hogy normál krémesre tejszínhabot tesznek és rá a réteslap és porcukor . Olyat is ettem ami piskóta lapok között volt két réteg krém és csoki vagy karamell volt a tetején .
2018. febr. 17. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
79%

Az eredetinek leveles tészta van a tetején, csupaszon és meg van szórva porcukorral.

50-60-évvel ezelőtt csokival vonták be, majd kávés/karamell bevonat. Invertcukorral.

2018. febr. 17. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim válasza:
Olvasztott karamellát szoktak a legtetejére
2018. febr. 18. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Matula Géza válasza:

Akkor egyikőtöknek sincs igaza!


Szegény Néhai NagyMamám háború előtti ,,Szakács- és Czukrászkönyv"-ében olvastam (megpróbálom fejből idézni, mert a könyv már a Nagybátyámnál van):


,,Forró baraczklekvárral húzzuk át a vajastészta tetejét vékonyan, hogy íze ne, csak egy bőrréteg képződjék, hogy ne szárítsa ki a fondant.

Majd vonjuk be fehér fondanttal, amikor megszilárdult a fondant: főzzünk egy jó  erős, illatos-zamatos espresso feketét és lószőr ecsettel vékonyan kenjük át a fehér fondant."


Tehát anno így készült a Francia krémes teteje.


Utóirat: a vajastésztánál ugyanígy be kell vonni forró baracklekvárral vékonyan a habbal érintkező  és az alsó ,sárga' habkrémmel érintkező oldalát is a vajastésztának, így nem ázik el, hanem mindvégig ropogós marad!

2020. márc. 30. 01:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Felesleges a túlbonyolítássa , emiatt lett karamell vagy csoki réteg , olcsobb gyorsabb az elkeszítése .
2020. márc. 30. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Matula Géza válasza:

Nemrég olvastam, hogy a cukrásztanulóknak ma is ugyanúgy tanítják: fondant-al és kávéval, csak nem oly bonyolultan, mint azt az előző válaszomban leírtam az ,,ősrégi" ,czukrászkönyv'-ből, hanem a 40°C-ra felmelegített fehér fondantba egy ,,löttyintésnyi méregerős" eszpresszókávét kevernek, és így nem kell külön ecsetelgetni, hanem már alapból olyan a színe és az íze, így már csak a francia krémes tetején lévő vajas tésztára kell rávinni.



Utóirat:


- az alsó vajas tésztát is (a sárga habkrémmel érintkező felületén), és a felső vajas tésztalap minkét oldalát: (a tejszínhabbal érintkező oldalát is, és a kávésfondant-al érintkező oldalát is) ma is (így oktatják): bevonják forró baracklekvárral, DE(!): oly vékonyan, hogy lehűlve csak egy filmréteg vékonyságú ,,bőrréteg" keletkezzen, (íze a termékben NE érződjön!), amely nedvességet nem áteresztő (végeredményben szigetelő) réteget kap a vajastészta, és alul sem ázik el a sárga habkrémtől, és felül sem a tejszínhabtól, és a kávésfondant sem szárítja ki törékennyé; porlóssá!!!


Így marad finom ropogós a vajastészta! (Az alsó is és a felső is.).


Az már más kérdés, hogy Sajnos ma már a legtöbb cukrászda (RITKA 1-2 kivétellel!) a francia krémesen nem alkalmazza sem a kávésfondant, sem a forró lekváros ,filmréteget' és ÍGY a vajastésztájuk (már jó ha vajból készült...) is ,,sz_rrá" van ázva...

2020. ápr. 13. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!