Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a lényegi különbség aközött...

Mi a lényegi különbség aközött, hogy pl. a mirelit halrudat bő olajban vagy minimális olajban sütjük?

Figyelt kérdés

Én az előre panírozott mirelit halrudakat úgy szoktam csinálni, hogy kb. fél centi olajat teszek a serpenyőbe, ami éppen ellepi, és abban sütöm meg.


De nemrég láttam valakinél, hogy ő csak a serpenyő aljára tesz egy minimális olajat, hogy ne legyen száraz, és arra teszi rá a halrudat, ami tehát csak az aljával érintkezik az olajjal, és így süti az egyik oldalát, majd megfordítja.


Kipróbáltam, és érzésre így is ugyanúgy átsült. Így akkor mi értelme van bő olajban sütni, ahogy sok helyen látni? Úgy más íze lesz?



2018. júl. 7. 07:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Én is csak kevés olajban sütöm, hiszen utána azt a kis olajat kiöntöm, miért pocsékoljak sokat. Szerintem ízben nincs különbség, legfeljebb ha bő olajban sütöd, akkor gyorsabban átsül.
2018. júl. 7. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Ha a hallal ez a helyzet, akkor más előre panírozott mirelitet van értelme ellepős olajban sütni? Vagy akkor ez másra is műküdik, és mindent lehet minimális olajjal csinálni?
2018. júl. 7. 08:13
 3/12 A kérdező kommentje:
Pl. panírozott sajt?
2018. júl. 7. 08:15
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Az olajban sütésnek az a lényege, hogy az olajnak van egy ún. füstpontja, amelyre könnyen felhevíthető. A sütés lényege tehát, hogy az ételt erre a hőmérsékletre hevítjük, és ott tartjuk, amíg megsül. Ebben különbözik a főzéstől.
2018. júl. 7. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
83%
ízre biztos nem lesz más. A bő olajban való sütésnél talán tényleg az a lényeg, hogy gyorsabban átsül mindkét feléről és jobban átjárja a hő a közepét is. Kevesebb olajban esetleg gyorsabban megpirul a panír, miközben a közepe (legyen az hús, vagy hal)nincs ideje elérni a megfelelő hőfokot, nem sül át rendesen.
2018. júl. 7. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
A mirelit sajtot én rendszeresen minimális olajban készítem, hiszen ott annyia a lényeg hogy a sajt megolvadjon benne. Húsokkal már nem merném ezt csinálni, azoknak kell az alapos hőkezelés.
2018. júl. 7. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
60%
Bő olajban ropogós lesz, kevés olajban inkább párolódik, mert levet is ereszt "izzad", a végeredmény puha és lottyadt lesz.
2018. júl. 7. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
45%
Én meg olaj nélkül sütök ilyeneket, sütőben
2018. júl. 7. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
Megnéztem a hal leírását, és ott azt írják, hogy "kevés olajban" süssük. Mondjuk ez nem egzakt meghatározás, mert egyénfüggő lehet, ki hogy értelmezi a keveset (csak vékenoy olajréteg vagy kicsit lepje el).
2018. júl. 7. 09:10
 10/12 A kérdező kommentje:
*vékony
2018. júl. 7. 09:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!