Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok mióta ezt az életformá...

Vegánok mióta ezt az életformát csináljátok történt már veletek olyan, hogy véletlenül vagy valamilyen oknál fogva ettetek állati eredetű termékek?

Figyelt kérdés
Például egy barát megkínált valamivel és kiderült hogy tej volt benne vagy valamiben hús főtt stb. és ha történt ilyen akkor bűntudat volt bennetek, rosszul éreztétek magatokat, milyen érzés?
2019. szept. 29. 19:44
 1/6 anonim válasza:
84%

Nem. Figyelek rá, hogy minden amit használok, eszek, iszok vegán legyen. Úgy gondolom, hogy ha én választok egy életformát, úgy döntök, hogy nem akarok erőszakban született és félelemben kimúlt állatokból fennmaradni, akkor van bennem annyi, hogy alaposan átgondolom, hogy milyen ételt fogok enni, mit fogok inni, milyen parfümöt, illetve egyéb bármilyen kozmetikai termékeket vásárolok.

Ha él bennem egy tudat, egy elhatározás, akkor én az alapján élek.

2019. szept. 29. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
81%
Előfordult véletlenül de nem dőlt össze a világ. Egy buliban voltunk és voltak tavaszi tekercsek, zöldséges, kacsás stb. Valahogy véletlenül kaptam egy kacsást és beleharaptam. Túléltem. Nem lettwm rosszul, nem köptem ki vagy ilyesmi.
2019. szept. 30. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Volt már, hogy étteremben belekerült egy darab hús a kajámba. Nem örültem, de nálam ez elvi kérdés, nem undor, így rosszul nem lettem.

De igyekszem minden esetben figyelni, olvasni az összetevőket a kész dolgoknál stb.

2019. szept. 30. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos az odafigyelés ellenére is előfordul velem kb. évente 2-3 alkalommal, hogy belekóstolok olyasmibe, amit vegánnak hiszek és később derül ki, hogy nem az. Általában éttermekben fordul elő, hogy kihoznak valamit, amiről nem gondolnám és nem is látszik az állati összetevő, és csak kóstolás után érzem. Pl. a zöldséges rizs vajjal elkeverve, zöldség levesben húsleves kocka. Hiába kérdezek rá, sok helyen a pincérek nem veszik komolyan, vagy nem is tudják, hogyan készül az étel. De olyanhoz is volt már szerencsém, aki próbált engem meggyőzni róla, hogy a vaj nem tejtermék, hiszen "kivonják" belőle a tejet, és csak a zsír marad. Én lelkileg érzem rosszul magam, ha ilyesmit eszek, de egy allergiásnak, aki egy falattól is rosszul lesz, nagyon nehéz lehet.


Vendégségben is előfordult már, hogy a tojásmentes majonéz tejport tartalmazott. De egyáltalán nem haragudtam a vendéglátómra, hiszen egy étteremmel ellentétben tőle nem várható el, hogy mindennel tisztában legyen. Megköszöntem a figyelmességét, hiszen csak az én kedvemért szerezte be és csinált kétféle salátát. Majd a következő találkozásunkkor megtanítottam házi vegán majonézt keszíteni, amit azóta többször elkészített, nem vegán vendégeknek is.


Ezek a helyzetek inkább dühítenek, de bűntudatom ritkán van emiatt, hiszen megteszem, ami tőlem telik. Ahová lehet, viszek magammal ételt, és ha én hívok vendégeket, igyekszem olyan ételt kínálni, ami mindenkinek megfelel és vegán. Vannak az ismerőseim között ételallergiások, de szerencsére ők sem sértődtek meg, amikor még tapasztalatlan voltam, és "beszennyeztem" a nekik készülő ételt. Aki nem úgy éli a mindennapjait, hogy bizonyos ételeket következetesen kerül, az a jószándék ellenére is hibázhat, mert nem tudja, mit jelent ez.

2019. szept. 30. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Barackoshányás ***** válasza:
100%
Többször is... Én nem rugóztam rajta, változtatni nem tudok ezen, inkább elengedtem
2019. okt. 6. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

"Általában éttermekben fordul elő, hogy kihoznak valamit, amiről nem gondolnám és nem is látszik az állati összetevő, és csak kóstolás után érzem. Pl. a zöldséges rizs vajjal elkeverve, zöldség levesben húsleves kocka. Hiába kérdezek rá, sok helyen a pincérek nem veszik komolyan, vagy nem is tudják, hogyan készül az étel."


Pontosan ezért ajánlatos elkerülni az átlagos magyar éttermeket. Persze az USA-ban is lehetett ezzel kapcsolatban holmi fura történeteket olvasni az elmúlt 15 évben, de ami nálunk megy, az sok helyütt valahogy inkább szerencsétlenkedésnek tűnik. Viszont Budapesten és nagyobb dunántúli városokban már van egy örvendetes trend: egyes éttermek tartanak tényleg vegán fogásokat is, azokat érdemes választani.


Hogy miért is állítom mindezt: pl. a brit Vegan Society-nek van egy jópofa ajánlása arról, hogyan lehet vegánként házon kívül, elsősorban étteremben enni úgy, hogy nem eszünk semmiféle nem vegánt.

Mindez nálunk elsősorban azért nem nagyon kivitelezhető, mert ahogy említetted, egy átlagos magyar étteremben ezek a kérések vagy nagyon nehezen teljesíthetők vagy pedig egészen konkrét utasítások/elmagyarázások ellenére is sokszor hibásan kerülnek teljesítésre.

Szóval hiába is volnál "vevőként király" Mo.-n, itt ez már sajnos annyira nem tud érvényesülni...

2019. okt. 6. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!