Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Tudnátok izgalmas, nem "szokvá...

Tudnátok izgalmas, nem "szokványos" recepteket írni?

Figyelt kérdés

Kedves vegetáriánus és vegán társaság :) A páromat nehezen bár, de rávettem, hogy adjunk egy esélyt ennek a dolognak, egy hónapnyi próbaidőt kaptam. (Időközben lett két macskánk, sokat változtattak a szemléletünkön, gondolom nem kell túlmagyarázni, az állatok miatt akarunk váltani). Megjegyzem, mostanában már amúgy sem eszünk sok húst, heti 1-2 alkalommal maximum. Olyan receptekre vagyok kíváncsi, amik nem "klasszikus" kaják vega verziói. A tofut/szóját nem szeretem (van egy fura mellékíze, ami nekem nem jön be, a szójatejet sem bírom meginni), ezen kívül mindenevők vagyunk. Tojásról nem szeretnénk lemondani (frankó "boldogcsirkés" tojást tudunk mindig szerezni, igaz akkorák mint egy pingponglabda :D), a tehéntejet és az abból készült dolgokat viszont jó lenne kiiktatni, de valami alternatíva ezek helyett jól jönne.

Az "alap" dolgokat, mint pl. főzelék, tészták stb. természetesen ismerem, inkább izgalmas, kreatív dolgokra vagyok kíváncsi :)

Főzni jól tudok, csak jól jönne még néhány ötlet.

Előre is köszönöm!



2016. szept. 13. 00:34
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

Feltétnek: sült csicserihasáb/ rántott paletta: csicseri vagy kukoricalisztből sűrű masszázs főzünk, legalább kétszeres vízzel, legalább tíz percig forralva, folyton kevergetve. Lapos, tapadásmentes (vagy sütőpapíros) tepsire terítjük, kihűtjük, csikókra vágjuk és bő olajban, ízlés szerint panírozva sütjük.

A szója mellékízét áztatással vagy főzéssel lehet elvenni. Az átnedvesedett szója szeletet vagy kockát kifacsarjuk, majd bepácoltjuk, például fokhagymás vagy borsos olajba, esetleg szójaszószba. Ezután sütjük meg, így isteni lesz, ha főzve akarjuk, akkor is hasonlóan kell kimosni először. A tofut szintén érdemes kinyomkodni és pácolni, utána jól megpirítani. De persze nem kötelező szeretni. A szejtánt ismered, próbáltad már?

Nagyon finom bolognai jellegű szószt lehet csinálni hús helyet lencsével, és a lencse kitűnő fasoriként is. Hamburger pogácsát vörösbabból készítenék, krumplipüré pedig zabfasírtot sütnék. Az én kedvenc tejem a mandula, de a rizsetek is isteni, és kicsit olcsóbb, most pl akciós a rossmann enerbio márkája, így 450 egy liter, de otthon is főzhetsz fillérekért, bár én magamnak inkább magtejeket turmixolok, kesudióból, dióból, mákból...reggelire zabkását (aszalt gyümivel és magokkal) vagy smootiet javaslók, érdemes megpróbálni a csicseriborsó lepényt is (Csicseriliszt + víz, palacsinta szerűen kisüt).

Érdemes izgalmas főzelék-fűszerezéssel, pl indiai vagy görögös, stb. Változatossá tenni a menüt, és a leveseket is új szintre lehet emelni, a kedvencem például az édes-savanyú kókusztejes céklakrémleves. :-)

Remek ragukat lehet főzni idényzöldségekkel, most például patisszon pörköltet vagy francia lecsót. Egészségesebb -os, ha új gabonákkal, például kölessel vagy árpával kísérletezel, és többféle hüvelyest illesztesz az étrendedbe, mondjuk sárgaborsó fasírt vagy vöröslencsés paradicsomos ragu formájában.

Végül a kedvenc desszertjeim: chia puding (a látszat ellenére nem drága, mert csak nagYon kevés mag kell egy adaghoz) és köles" túró" gombóc (krémesre főzött köles, kukoricakásával sűrítve, citrommal és cukorral ízesítve, kókuszreszelékbe vagy édesmorzsába forgatva), vaníliaszósszal.

2016. szept. 13. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
80%

Fú, rengeteg érdekes,finom vegetáriánus recept van. Leírom pár kedvencemet, remélem tetszenek majd:


vegán teriyaki burger:

[link]


Kókusztejes padlizsáncurry

[link]


Sült paradicsomkrémelves pesztós-mozzarellás pirítóssal

[link]


Brie sajttal töltött sült articsókák

[link]


Citromos-fokhagymás padlizsánok joghurtmártásban

[link]


Avokádó-hummusz quesadilla

[link]


Fokhagymás gombás rizottó (sok-sok parmezánnal és fehérborral felfőzve az igazi)

[link]



Tehéntejes dolgok helyett vegán sajt vagy kecskesajt, bivalymozzarella, tej helyett pl. mandulatej, kókusztej, mogyorótej, zabtej - ha valami édesre vágytok az alpro vaníliás szójateje isteni, a csokis is. Az alpronak továbbá vannak vegán pudingjai is. Vegán joghurtokból rengeteg féle van, csak nézz körül egy nagyáruházban. Túróutánzata az alpronak vagy a soyana márkának van, ezeket nem szeretem túlzottan. A habtejszín helyett növényi tejszínt szintén találsz bárhol. Vaj helyett margarin vagy kókuszvaj.

2016. szept. 13. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

A nap hőse :)

Nagyon-nagyon szépen köszönöm, hasonlókra voltam kíváncsi! A tofu dolognak lehet adok még egy esélyt az áztatással, hátha :)

A szejtánról csak hallottam, de egyáltalán nem ismerem. A növényi tejekkel jóban vagyunk, kókusz, mandula és rizstejet csináltam már házilag is, szerintem van, hogy finomabb és jobb is egy-két ételbe/italba mint a tehéntej. (Pl. Málnás-kókusztejes turmix <3)

A csicseriborsós/fasírtos ötletekért ezer köszönet és hála, a lencsés bolognai eszembe sem jutott volna.

Ha esetleg van rá időd, a szejtános tapasztalataidra is kíváncsi lennék!

2016. szept. 13. 18:20
 4/8 anonim ***** válasza:
51%

Én személy szerint kerülöm a szejtánt, szójás húsutánzatokat, és az európai módra elkészített tofut, mert mind szörnyű.


Az ázsiai tofu - pl. egy japán szójaszószos-újhagymás sült tofu vagy egy koreau soondoubu jiggae vagy egy egyszerű kínai zöldséges tofu isteni, mert egy puhább tofufajtából készül, egyébként ázsiai boltokban kapni ezt is.


A tipikus európai, ruganyos gumitofu szerintem ehetetlen és nem is értem miért kellene bármilyen vegetáriánusnak is fogyasztania. Annyi iszonyat finom zöldséges étel van, hogy felesleges ilyesmit enni.

2016. szept. 13. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Nagyon jó! Minden receptes válaszolónak millió puszi, köszönet és hála! :)

Pont azt akartam írni, hogy anno ettem valahol "kínais" tofus kaját, isteni volt, aztán vittem haza nagy örömmel a boltit és valahogy (na vajon akkor miért :D) totálisan elvette a kedvem minden hasonlótól, de legalább megoldottál nekem egy rejtélyt :) Ázsiai bolt van a környéken vagy 20, ott fogok utánajárni.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a hüvelyeskből készült fasírtokat egészen pontosan hogyan készítitek (a fűszerezés mindegy) hogy ne legyen száraz és ne essen szét?

2016. szept. 13. 18:33
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha főtt krumplit vagy egyszerűen krémsajtot keversz a vega fasírtokba, attól finom puhák, szaftosak maradnak belül, nem száradnak ki. Pl. krémsajt jól illik egy cukkinifasírthoz, krumpli a lencsés vagy babos fasírtokhoz, stb.
2016. szept. 13. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
2016. szept. 13. 22:49
 8/8 anonim ***** válasza:
Violife növényi sajtok nagyon jók, illetve Intersparban lehet kapni német vega fűszeres 'sajt'krémet, nagyon fincsi!
2016. okt. 6. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!