Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Hogyan kezdjek neki a vegetári...

Hogyan kezdjek neki a vegetáriánus életmódnak?

Figyelt kérdés

A szüleim elváltak. Anyuval lakom, aki elfogadta hogy nem akarok húst enni. Apu viszont azt mondogatja, menjek szedjek füvet a kertből, és egyem azt. De gondolom elfogja fogadni.


Hogyan kezdjem el? Milyen vitaminokra lesz szükségem? Hogyan pótoljam? Mit vigyek enni az iskolába? Írnátok recepteket? Segítsetek kérlek


2019. márc. 15. 20:23
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Igaz, hogy nagyon megfogok hízni?
2019. márc. 15. 20:23
 2/12 anonim ***** válasza:
77%

Miért híznál meg???

Pótolni, főleg vitaminokat szedni nem kell. A növényekben megvan minden a b12-t leszámítva (ez az állati termékekben sincs, az állatoknak injekciozzák) amire az embernek szüksége van.

Tekintve hogy Amerikában a hatalmas húsfogyasztás ellenére a társadalom majdnem 30%-a b12 hiányos, minden embernek érdemes lenne b12t szednie.


Amúgy ha rendszeresen fogyasztasz gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat, hüvelyeseket és gabonákat nem lesz baj.

Nézd meg a témában a what the health, forks over knives és cowspiracy dokumentumfilmeket.


Jó recepteket találsz a veganinja oldalán, fb-n a spórolós vegán klub vagy az ezt ettem ma vegán csoport érdekes lehet számára.

2019. márc. 15. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Utolsó. Köszönöm szépen:) Az elhízást pedig, csak mert apum mondogatta, hogy minden vega elhízott. Aztán utána olvastam, és elvileg a szénhidrát miatt szoktak elhízni(?) Bocsi ha kicsit tudatlan vagyok..
2019. márc. 15. 20:53
 4/12 anonim ***** válasza:
87%

Akkor hizol el ha több kalóriát viszel be mint amit felhasználsz.

Olyan nincs hogy a szénhidrátok, a zsír vagy a fehérje hizlal. Az hizlal, amit pluszban eszel meg.

Nincsenek olyan ételek (szinte) amiben csak szénhidrát vagy csak fehérje vagy csak zsír van (itt a finomított olajok meg a puszta zsír nyilván kivétel!) a zöldségekben is van fehérje, rost, zsírsav. Más fehérjében dús ételekben pedig szintén van zsír és szénhidrát.

Nem a makró tápanyag hizlal hanem a túl sok étel.

2019. márc. 15. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim válasza:
84%
Dehogy hizol el, nekem a hasam laposabb is lett (mert a hust sokaig kell emeszteni es az egy ideig a beleidben van) 2 eve vagyok vegetarianus nyugodtan irj privibe!
2019. márc. 15. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
86%

Érdekes, én meg pont azt olvastam, hogy a vegetáriánusok kevésbé vannak elhízva..

Én sose ettem húst, utáltam mindig, sose voltam elhízva - 43 éves múltam...

2019. márc. 15. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
81%

Először is vegyél 1-2 vegán / vegetáriánus szakácskönyvet, főleg kezdőknek valót. Ilyenkor teljesen más ételeket főz az ember, nem "pótol". Nem a hús, tejtermékek, tojás pótlása a cél, hanem a teljes értékű élet ezek nélkül, úgy hogy ne is hiányozzanak.


Jó könyvek pl. az egyél jókat Ellával vagy pl. Steiner Kristóf könyvei. Ezekben a tápanyagokról is esik szó bőven. Ha nagyon érdekel az egészség oldala esetleg a Hogy ne halj meg c. könyv is javasolt.

2019. márc. 16. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
29%
#6 Kérlek ne írj ostobaságokat. Nincs a húsban B12? Oltanak vele minden állatot? Ezt melyik nagyon hiteles kimutatás támasztja alá küld el kérlek. Az amerikai húsipart pedig kérlek ne rakd egy lapra az európaival.
2019. márc. 16. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
77%

Ne csak elhagyd a húst, hanem ismerj meg helyette új ételeket. A szüleid valószínűleg sokkal elfogadóbbak lesznek, ha látják, hogy milyen a vegaság. Sokan azért ellenzik, mert nem ismerik. Ahogy apukád is, azt gondolja, hogy a húson túl csak a fű, legfeljebb köret és saláta létezik. Ez nem így van.


Gimis és egyetemista koromban a fasírtporok voltak a legjobb barátaim. Ezek gabonákból vagy hüvelyesekből készülnek, előre fűszerezettek, és csak vizet kell hozzájuk adni és kisütni. Sok olyan van, ami nem tartalmaz semmi mesterségeset, tehát ne úgy képzeld el, mint egy instant levest. Nem kell hozzá semmi, csak víz, egy tál és a két kezed. Olajban és sütőben is ki lehet őket sütni. Lehet varriálni, hozzáadni darált magvakat vagy zöldségeket, és így is nagyon jók. Ha apukádnál vagy és nem szeretne külön főzni rád, ezt fél óra alatt el tudod készíteni.


Suliba én mindig szendvicset vittem. Hummusz, tofu, rántotta (akkor még ettem tojást és tejet), friss vagy grillezett zöldségek, öntet, szezámmag... A végtelenségig lehetne sorolni, hogy mennyi mindent lehet egy szendvicsbe tenni, ha az ember túl lát a sajt-szalámi kombón.

Nagy kedvenceim a zöldségkrémek. Bármilyen zöldséget össze lehet turmixolni fűszerekkel, és hideg vagy meleg szendvicsre kenni. Ha jégkocka tartóban lefagyasztod, akár egy-két adagot is élő tudsz venni.


A tápanyagok miatt ne aggódj. Ha csak a húst hagyod el, de mellette változatosan eszel mindent, akkor nem kell aggódnod a hiánybetegségek miatt.

Keress néhány szimpatikus vegán blogot. Rengeteg ötletet találhatsz, és sok kérdésedre is választ kapsz.

2019. márc. 16. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
38%

76%-os te ne írj baromságokat, a B12-t egyedül egy mikroorganizmus (gombaféle) képes előállítani. Sem a növények, sem az állatok nem képesek szintetizalni.

Az ember, mint mindenevő számára a B12 természetes forrása a szüretlen talaj vagy forrásvíz, mosatlan gyümölcs-zöldség volt.

A növényevő állatok ugyanabból a forrásból vitték be (mosatlan zöldség helyett legelessel elfogyasztott föld, fekália maradványok).

Na most az szerintem mindenkinek tiszta, hogy a viz tisztítás, a növényvédő szerek, a permetezés kiirtotta a talajból nagyrészt ezt a baktériumot ezért nem képes az ember hozzájutni megfelelő forrásból.

Ha az ember számára elérhetetlen, sajnos az állatok számára is. Méginkább, mert nem is legeltetik már őket hanem 1m2-es helyre vannak bezsufolva.

Az állati termékek igy csak akkor tartalmaznak b12-t ha az adott állatot oltották vele (bevett gyakorlat, ahogy a teljes állomány antibiotikumozása is); vagy ha b12-vél mesterségesen dúsított takarmányt etettek vele.


Kérdem én mi a logika abban ha meg etetem az állattal a kiegészítőt, majd megeszem az állatot hogy hozzájussak a kiegészítőhöz?? Sokkal logikusabb ha én magam veszem be.


Források a B12 hiány elterjedtségével kapcs:


[link]

Wikipédia:

“Vitamin B12 deficiency is quite common and widespread. In the US and UK, as around 6 percent of people have the deficiency, and this rises to around 20 percent in those over the age of sixty. In less developed countries the rates are higher. For example across Latin America 40 percent, in some parts of Africa 70 percent, and in some parts of India 70 and 80 percent.“

Oxford: “in the United Kingdom, ≈6% of those aged ≥60 y are vitamin B-12 deficient (plasma vitamin B-12 < 148 pmol/L), with the prevalence of deficiency increasing with age. Closer to 20% have marginal status (plasma vitamin B-12: 148–221 pmol/L) in later life. “

[link]

Még az USA KORMÁNYZATI oldalán is min 25-39%-ról beszélnek és az még egy optimista szám!

“Nearly two-fifths of the U.S. population may be flirting with marginal vitamin B12 status if the population of Framingham, Mass., is any indication.


A careful look at 3,000 men and women in the ongoing Framingham Offspring Study found 39 percent with plasma B12 levels in the “low normal” range--below 258 picomoles per liter”

[link]

2019. márc. 16. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!