Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Ételek, italok » Vegetarianizmus

A kérdés

Vegánok szerint az állati eredetű táplálékok károsak az egészségre?

Tehát csak a növényi a jó? Az állati termékek csak rosszak, betegségeket okoznak a szervezetben és előbb meghalnak tőle az emberek.

  ápr. 16. 19:31  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Nem! A vegánok elítélik az állatok kizsákmányolását, lemészárlását, tehát ideológiai okból nem. Esetleg irtóznak a hústól és nem szeretik.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont ápr. 16. 19:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szerintem ugyanannyira tud káros lenni az egeszsevreknt egy vegán étrend, de ugyanannyira tud jó lenni mint egy minta vegán étrendje.


Szóval attól függ hogy válogatod össze.A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont ápr. 16. 19:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hát én már hallottam csuda dolgokat. Ilyeneket hogy az ember szervezete nem húsevésre van kitalálva, meg se tudja emészteni és ezáltal káros. De valójában aki értelmes tudja hogy ez nem igaz és amiatt nem eszik húst mert sajnálja az állatokat

A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont ápr. 16. 19:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nyilván van értelmes vegán is, de sajnos igen gyakori az olyan vegán, aki azzal érvel, hogy pl az állati tej káros, tejet csak a csecsemők tudják elfogyasztani, stb. Na az ilyenek miatt van többek közt rossz híre a vegánoknak, mert én pl azt eltudom fogadni, hogy valaki lelkiismereti okokból nem fogyaszt állati eredetűt, de az áltudományos marhaságokat nem tolerálom. Európai emberek nagy részének a szervezete köszönhetően a pár ezer évnyi tejelő állattartásnak hozzá szokott a tejfogyasztáshoz, nem okoz semmi problémát számukra a laktóz lebontása. Az pedig, hogy ezt az arányt a teljes emberiségre nézve nagyban rontja a Dél-Amerikai, Afrikai, Délkelet-Ázsiai lakosság laktózintoleranciája, az nem a mi bajunk. Ettől még igyanak rizstejet az ázsiaiak, vagy akinek az esik jól, de ne próbálják megmagyarázni, hogy mivel a teljes emberiség nagy része laktózérzékeny, ezért az európaiaknak sem egészséges tejet inniuk.

A válasz 44%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont ápr. 16. 19:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Vannak vegánok akik az állatok kizsákmányolását akarják megakadályozni, de nem tukmálják rád hogy ne egyél húst.

Na de vannak olyanok akik állítják hogy az ember nem mindenevő, mert hogy a húsevőknek rövid bélrendszere van nekünk meg hosszú, ami a növényevőkre jellemző. Kérdem én, ÉS? Nyilván ha rövid lenne egyáltalán nem tudnánk növényeket enni, de mivel az ember egyszer csak elkezdett növényeket kóstolni, enni majd termelni, szükség volt erre a fizikai jellemzőnkre. Ez még egyáltalán nem jelenti hogy ne lehetne húst ennünk. De ők állítják hogy a hús okozza a rákot stb.

Igazából növény és állat is tud betegségeket okozni. Na de miért? Nem azért mert husit eszünk. Hanem mert minden sz***al tele van tunkolva, aminek nincs kellőképp feltárva a hosszú távú hatása. A nagyüzemi állattartásban mindennel tele nyomják szegény állatokat, plusz mindennel lepermetezett növényket etetnek velük, erre rájön hogy a rossz tartásuk miatt egy csomó méreg anyag felhalmozódik bennük a stressz miatt.

NA EZEK MIATT képes a hús megbetegíteni az embert, nem egy sima disznó ami kinn legelészik én meg levadászom. :D

Ugyanakkor, ha az ember nem mindenevő, akkor miért szereti a húst megenni? Az oroszlán pl. nem szereti a növényeket. Na miért nem? Mert kimondottan húsevő, ragadozó. :D Nem tudom értitek e a logikát, vagy csak én vagyok hibbant. :D


Szóval szerintem a hús nem rossz, max amivel az állatokat kezelik.A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont ápr. 16. 20:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Emberek tisztázzunk már valamit. A veganizmus egy ÁLLATJOGI MOZGALOM, nem több és nem más.


Tehát a veganizmus elítéli az állatok kihasználását.


Nem tesz olyan kijelentéseket, hogy a veganizmus egészségesebb vagy éppen a veganizmus környezetbarátabb.


VANNAK olyan vegánok akik egészségtudatosan és környezetbarátan élnek, megint mások meg nem. A kettőnek nem feltétlenül van köze egymáshoz.


Tehát NEM, a veganizmus nem jelenti ki hogy az állati ételek egészségtelenek, csupán ELÍTÉLI és MEG AKARJA SZÜNTETNI az állati eredetű élelmiszereket és az állatok kihasználását MORÁLIS okokból.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont ápr. 16. 20:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
6. Itt ha nem vetted volna észre nem minden vegáról volt szó csak pár normálatlanról

A válasz 19%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont ápr. 16. 20:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

8. nem az volt a kérdés, hogy a hülye/elvakult 1% mit gondol, hanem az hogy a vegánok tehát a veganizmus fogalma szerint károsak-e az állati termékek.


Erre a válasz NEM.


Az, hogy melyik vegán miért tartja ezen felül mégis károsnak egy EGYÉNI vélemény és tök nem ide tartozik.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont ápr. 16. 21:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A vegànsàg etikai mozgalom.

A növényi étrend történhet azért, mert egészségügyi okokból jobbnak látja. Nem ugyanaz.

A vegànok is donthetnek az egészségük miatt is így, de elsősorban az állatok miattA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont ápr. 22. 07:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem minden vegán szerint, ugyanis a veganizmus cak és kizárólag egy állatjogi mozgalom.


Ellenben az tudományos tény, hogy a növényi étrend (ahogy a vegánok is élnek) sokkal több pozitívumot jelenthet, mint a vegyes táplálkozás:


Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a Brit Dietetikusok Szövetsége, és a több, mint százezer dietetikust számláló Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, ami szintén ezt támasztotta alá. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet olyan bizonyos tipikus mai népbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották, mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás. Ugyanezt támasztotta alá többek között a fenti szervezetek mellett a Harvard Health Publication két kutatása, a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola, az American Journal of Clinical Nutrition és a JAMA International Medicine is egy tanulmányában. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy már a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.


A Harvard Health Publication két tanulmánya egyikében megállapították, hogy a jelentős mennyiségű feldolgozott- és vöröshúsfogyasztás 20-28%-kal megnöveli a vastagbélrák kockázatát, a másikban pedig szó szerint azt írták, hogy "az egészséges húsfogyasztás egy oximoron lett", ugyanis akik nagyobb mennyiségű vörös húst fogyasztottak, azok általában fiatalabban hunytak el keringési rendszer megbetegedései és rák következtében. Még akkor is, ha egészségesen éltek, a húsfogyasztás és az elhalálozás összefüggésben állt egymással. A Physicians Committee for Responsible Medicine pedig megállapította, hogy a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos kutatásokban két összefüggés rendszeresen megjelenik: az állati eredetű termékek és zsírok kockázatnövelő tényezők, míg a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása segít csökkenteni a daganatos megbetegedések esélyeit. Szerintük "nem meglepő, hogy a vegetáriánusoknak van a legkisebb esélye a daganatos megbetegedésre, jelentősen kisebb, mint a húsevőknek." Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette már az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.


Emellett a Brit Dietetikusok Szövetsége szerint a növényi étrend csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, egyes rákos megbetegedések és a magas koleszterin szint kockázatát. A Kanadai Dietetikusok Szövetsége és a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola pedig megerősíti ugyanezt.


Az American Journal of Clinical Nutrition pedig szó szerint leírja, hogy hat tanulmányból négynél megfigyelhető, hogy az alacsonyhúsfogyasztás csökkenti a korábbi elhalálozás veszélyét. Az észak-amerikai és az európai felnőttek jelenlegi adatai alapján azok, akik kevesebb húst fogyasztanak, azok tovább is élnek. Továbbá a JAMA International Medicine egy tanulmánya alapján az állati eredetű fehérje bevitele növeli az esélyt arra, hogy az adott egyén szív- és érrendszeri betegségekben elhalálozzon, míg a növényi eredetű fehérje csökkenti ezt az esélyt.


Emellett a generációk óta növényi étrenden élő hetednapi adventisták átlagosan 7-10 évvel élnek tovább és sokkal jobb életminőségben, mint a környezetükben élő nem hetednapi adventisták. Sőt, amint egy hívő felhagy a hite által megkövetelt életmóddal (aminek része a növényi étrend) várhatóan ugyanolyan életkilátásoknak néz elébe, mint azok, akik a környezetében nem adventisták, úgyhogy még csak nem is szerencsésen öröklődő génekről van szó. És támasztja mindezt alá kb. 300 tanulmány. Az adventistákról szóló tudományos vizsgálatok több mint 60 éves múltra nyúlnak vissza. Az első tudományos közlemény 1954-ben íródott, azóta pedig több mint 300 kutatás taglalta az adventista életmód előnyeit és tanulságait.


A tudomány válasza egyértelmű: ugyan azt nem mondják, hogy "csak és kizárólag a növényi alapú táplálkozás a helyes", azt igen, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend sokkal több előnnyel jár(hat) a vegyes étrendhez képest.A válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont ápr. 25. 12:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mik azok az élelmiszerek amit nem veszel meg soha a boltban, mert szerinted nagyon rossz íze van, vagy ártalmas esetleg az egészségre összetevők alapján?
A marhahús és a birkahús között milyen különbség van az egészségre való hatásukban?
Egészségre veszélyes étterem bejelentése?
A lúgos víz valóban jótékony hatással van az egészségre, vagy csak néphülyítés?
Megkarcolódott teflonserpenyő káros az egészségre?
Ha valaki nem fogyaszt húst, az káros az egészségre?

Kérdések az Ételek, italok rovatbólKérdések a Vegetarianizmus rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!