Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Adtok borravalót egy olyan...

Adtok borravalót egy olyan étteremben, ahol bunkó/fura a kiszolgálás vagy csúnyán elrontották az ételeteket?

Figyelt kérdés

Ha mondjuk te normális vendég vagy és a felszolgáló meg fejeket vág/bunkózik, akkor ésszerű, hogy nincs borravaló, nem? Vagy ha tényleg elkúrták a kaját.

Ezen vitatkounk egy barátnőmmel, szerinte az mindenképp jár nekik. Mindketten voltunk már felszolgálók amúgy, szóval én tökre megértem, hogy stresszes a munka, de aki képtelen megadni az alapvető emberi tiszteletet a vendégének, az minek megy vendéglátásba? Én is azért jöttem el anno, mert éreztem, hogy nem tudnék tovább kedves lenni. Kinek van igaza?


2020. febr. 17. 09:17
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Mielőtt valaki beszólna: nyilván nem a pincér készíti az ételt, de ahol nagyon rossz a minőség, ott jattot se szívesen adok
2020. febr. 17. 09:18
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem. A borravaló az extra kiszolgálásért jár
2020. febr. 17. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem

De valószínűleg ott is hagynám fogyasztás nélkül a helyet

2020. febr. 17. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Jártunk már így. Pont valami 960-ra jött ki a vége, azt még felkerekítettük ezresre, aztán viszont látásra. Az ételt nyilván kifizetem, de ha bunkó a pincér, nem adok neki plusz pénzt.
2020. febr. 17. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek veled, én sem adnék borravalót. A bunkó kiszolgálásnál evidens hogy nem. Én a rossz kajánál sem adnék. Alapból nem tudjuk amúgy sem hogy a pincér kapja meg vagy szétosztják a jattot, ha valahol egy rossz élmény ért akkor egy forinttal sem adok többet mint amit muszáj.
2020. febr. 17. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
62%
Azt nem ertem minek a borravalo, ő valasztotta azt, hogy pincer lesz. Egy szalagmunkasnak sem adnak többet ha legyert x darabnal többet, max megemelikk a normát. Az utcaseprő sem kap többet. Egyik agazatban dolgozó ember sem keres többet mint a havi fixje. Nem ertem a borravalo lenyeget. Ez nekem olyan, hogy a 2 szép szeméért fizessek többet. Evés közben meg kerdezősködik az nem plusz szolgaltatas. Egyik étteremben lehetett fizetni kartyával, 5 napon keresztül ugy fizettem mindig valamivel többet.6 nap elmentem mondom a pincernek, hogy kartyaval fizetnek, mondja, hogy nem lehet (ő volt 6 napon keresztül) 5 ft hianyzott úgy nezett ram mint a veres rongyra, hogy 5 nap alatt otthagytam pluszba 3000-5000 ft-ot az semmi. Ugyh ezentul mar csak annyit fizetek amennyi a szamla egy fillerel sem többet. Aki meg sir, hogy pincerkedesből nem lehet megelni az keressen mas munkat.
2020. febr. 17. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
91%

A borravaló sosem "jár". Akkor sem, ha minden tökkkkéletes. (Kivéve, ha benne van a számlában felszolgálási díj vagy hasonló néven, de az megint más.)

Olyan helyen, ahol egyértelműen elvárják, ott akkor sem adok, ha amúgy elégedett vagyok. Ez hadd legyen már az én döntésem, ne a pincéré.

2020. febr. 17. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Én ritkán járok étterembe, viszont nálam nagyon sokat jelent az első benyomás. Alapból ha egy idegen helyen szeretnék étkezni (ergo nem otthon vagyok) ezért nagyon sokat dob a latba, hogy a vendéglátósok hogyan viszonyulnak hozzám - azaz a vendéghez.


"vendéglátó (főnév): Vendégeket fogadó férfi vagy nő, aki a saját házában szórakozást biztosít a számukra."


Tehát a vendéglátás egy idegen személy ellátása és igényeinek teljes körű kielégítése - a körülményekhez mérten.


Nem mindegy ugyanis, hogy úgy adják elém az ételt, hogy "nesze bmeg, fulladj bele" vagy éreztetik azt az emberrel, hogy tényleg fontos a vendéglátósoknak az a tény, hogy egy tényleges "vendég" tért be hozzájuk, akinek mindenképp az érdekében kéne járni – a körülményekhez mérten.


Azaz pontosan annak a személynek az ellátásáról és az igényeinek kielégítéséről volna szó, akire az egész infrastruktúrájukat ráépítették, és aki felé úgy kéne viszonyulniuk, mintha „jóbarát” vagy „családtag” lenne. (Azaz kedvességgel, előzékenységgel, udvariassággal stb.)


Most ne térjünk ki a primitív, buta és közönséges „vendégekre” mert ezekből is van bőven sajnos.


Én most a rendes, normális emberekről beszéltem, akik alkalom adtán szívesen térnének be egy-egy étterembe vagy vendéglőbe.


Ezért nagyon sokat dob a latba az első benyomás. Ha a pincér már alapszinten egy büdösbunkó, akkor nemhogy borravalót, de az étteremben való maradást sem kéne nagyon erőltetni.


Ugyanis egy étterem színvonalát alapszinten reprezentálja a PINCÉREK hozzáállása, mivel ŐK ÉRINTKEZNEK ELSŐKÉNT A VEVŐVEL. Ha pedig a vezetőség nem ügyel arra, hogy a pincérek úgy bánnak a vendéggel, mint a kapcaronggyal, akkor az a vendéglő figyelmet sem érdemel.

2020. febr. 17. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
73%
Én nem is értem miért várják el az emberek a borravaló adását. Arra van a fizetésük. Én sem kapok extra pénzt fű alatt a munkahelyemen mert normálisan és rendesen végzem a munkám. Ez az elvárt, persze mindenkinek vannak rossz napjai, de azt meg kell próbálni különválasztani a munkától
2020. febr. 17. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem!


Ha elégedett vagyok, akkor viszont szívesen, akar nagyobb összegű (több, mint 10%) borravalót is,

2020. febr. 17. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!