Adtok borravalót egy étteremben fizetéskor?
Figyelt kérdés
Én szinte soha nem adok. Néha szoktam adni, amikor valaki tényleg nagyon odateszi magát, nagyon figyelmes velünk vagy ilyesmi. Szerintem ez egy teljesen nonszensz dolog, az én munkám után sem ad senki borravalót, akárhogyan bánok egy megrendelővel. Unom már állandóan ezt a számolgatást, felszámolják-e a szerviz díjat vagy sem, akkor így most adjak vagy sem, mennyit adjak, vágja a pofákat utána, csak kp fizetés stb. Néhány helyen olyan árak vannak már, hogy az ember csak nézeget mivan. Persze, ha egy nagyon jót eszel ezt nyilván el is nézi az ember. De kifizeted vastagon, benne van a felszolgálás, munkadíj, étel, ami kell, elvileg. Miért kell átesni a ló túloldalára? Egyébként is tudom, jobb helyeken azért nem keresnek rosszul a pincérek, de mondja már meg valaki aki vendéglátóban dolgozik. Mondjuk azt elhiszem, hogy fárasztó és a csak napi 8 óra munkát is el lehet felejteni, meg a hétvégéket is, de ha egyszer ezt vállalja az ember...máj. 7. 09:04
A kérdező szavazást indított:
Majdnem mindig
Ritkán
Szinte soha
31 szavazat
1/10 anonim 

válasza:

Már kb mindenhol van szervizdíj, úgyhogy szinte soha.
Egyetlen egy törzshelyünk van, ahova huszonpár éve rendszeresen járunk, ott szoktunk adni mert ott mindig odateszik magukat.
2/10 anonim 

válasza:

Ahol nincs szervizdíj, és elégedett vagyok a szolgáltatással, ott igen. De már tényleg majdnem mindenhol van szervizdíj.
3/10 anonim 

válasza:

Ha munkabol atmegyunk valamelyik helyi etterembe akkor nem, eleve onkiszolgalok ezek, lekartyazom az arat, aztan megyek enni. De attol meg ez is etterem. Ha felesegemmel elmegyunk valahova es eltoltunk egy-masfel orat egy helyen a vacsoraval, akkor szoktam hagyni. Ilyenkor nem szoktam nezegetni azt se hogy mit szamoltak fel a szamlaban. Nem gyakran megyunk ki, belefer plusz 1-2 ezer.
4/10 anonim 

válasza:

Igazából el kellene felejteni ezt a borravalózást mindenhol. Se étterembe, se fodrásznál, se sehol nem kellene adni. Megkérik az árát, kifizeted. Esetleg, ha tényleg nagyon elégedett vagy és úgy érzed, hogy honorálni szeretnéd, akkor adsz. De sajnos egyenlőre úgy állunk, hogy pofákat vágnak, ha nem adsz, de ha nem vág pofát, akkor is megjegyzni magának, hogy te vagy a nem borravalós vendég/ügyfél. A másik oldal meg a munkaadó, aki eleve beleszámolja a bérükbe, hogy fognak kapni borravalót .... Tehát az eladó/felszolgáló, stb. sarokba van szorítva, mert kellene neki a borravaló, mert azzal együtt lesz elfogadható bére. Hivatalosan be kellene tiltani, ugyan úgy, mint a hálapénzt! Büntetni azt is,a ki adja, meg azt is, aki elfogadja. Kapjanak normálisan bejelentett fizetést, akinek meg az kevés, az menjen máshová dolgozni.
5/10 anonim 

válasza:

Soha, sehol, ugyanis van szervizdíj, plusz kb már elvárás adni, ami meg egyenesen nevetséges.
De miért kellene? Pl én sem kapok plusz "borravalót" a fizetésemen kívül csak mert elvégzem a munkámat.
6/10 anonim 

válasza:

Engem is idegesít az egész. A szervízdíj is, betiltanám mind a kettőt. Adja hozzá az étel árához és akkor össze lehet hasonlítani hol mennyi a kaja. Valahol a fogyasztóvédelmi elvek is ezt jelentenék, de mióta bűnözők vezetik az országot nem számít a tisztesség sehol.
7/10 anonim 

válasza:

Maximum olyan helyen, ahol végig egy pincér szolgál ki és átlagon felül. Ahová hétköznap ebédelni szoktam menni (semmi flanc, menüzni szoktam), ott nem adok sose, el sem tudnám dönteni, kinek adjam: valakinél megrendelem, egy másik lány hozza az italt, egy harmadik a főételt, megint más a számlát, aki éppen ráér. Sokszor megyek egyedül, a pincérek (különösen a férfiak) meg szeretnek ignorálni egy magányosan ücsörgő nőt, szóval általában mínuszról indulnak. Azt meg egyenesen utálom, ahol előre kérik, mert ilyen is van már, ahol előre fizetés van sokszor van egy kis tablet a fizetés véglegesítése előtt, hogy ikszeljem be, mennyi a jatt. Na tudod mikor, eddig annyi történt, hogy felvették a rendelést, mire fel adjak borravalót?
8/10 anonim 

válasza:

6 Marmint melyik orszagot? Szervizdij es borravalo is van egy rakas helyen a vilagon, mindenhol bunozok vannak kormanyon miota is?
9/10 anonim 

válasza:

Mivel legtöbbször kártyával fizetek és arra főleg van szervízdíj, így hagyjuk. Most már legtöbb helyen direkt ezért kártyás fizetéshez van szervízdíj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!