Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért az ételek minőségén...

Miért az ételek minőségén spórol sok étterem? Megy a panasz, hogy évről évre kevesebb a vendég, de a kaja ugyanolyan minőségtelen? Tapasztalatok?

Figyelt kérdés

Sok helyen tapasztaltam ezt már, és az ismerőseim is, de a Balaton ennek a kicsúcsosodása.

Méregdrága éttermek, horribilis éttermi árak, viszont a kaja 500 forintot nem ér, annyira a legolcsóbb és legsz@rabb minőségű termékekből készítik.

Mikre értem:

- disznóknak se való, olcsó mirelit krumpli a 400-szor felhasznált olajban kisütve

- kiszáradt, rágós, ízetlen hús

- csokoládészósz, ami nem is csokoládéból, hanem a legolcsóbb kakaóporból készül

- 600-700 forintos "forrócsoki" néven futó meleg kakaó

- Balatonon olyan hamburger, amin szó szerint érezni lehet, hogy a legolcsóbb cuccokból készült, és mindezt 1000 forintért

- sajtszósz, aminek minden íze volt, csak sajt nem

- Balatonon szalvéta vastagságú pizza, amin a feltéteknek sem volt semmi íze, mindezt 2000 forintért

- hatalmas adagok, melynél minden harapásnál érezni, hogy nem friss

- étlapon "friss palacsinta", miközben előkapják a fagyasztóból aztán gyors be a mikróba


És így tovább. Nektek vannak hasonló tapasztalataitok?


Én ezt nem érte. Megy a panasz, hogy nincs vagy kevés a vendég, hogy tehetséges szakácsok feléjük se köpnek, de azzal semmi gondjuk nincs, hogy az étel a minősíthetetlen vacak kategóriába tartozik?

Ha ők nem adnak a minőségre, csak a lehúzás a cél, akkor miért megy a panasz, hogy kevés a vendég? Így mégis hogy lenne több?

Miért kell ennyire a kaján spórolni? Nem lenne jobb, ha tényleg minőségit főznének? Mert akkor biztos, hogy a vendégek rendszeresen visszajönnének.


Nektek voltak tapasztalataitok a rossz,/mű/gyorskész (nem meki) kajákkal illetően? Szóvá tettétek?



2017. febr. 8. 23:14
 1/9 A kérdező kommentje:
Apám egyik ismerőse tehetséges és tapasztalt szakács, és ő azért hagyott ott egy éttermet, mert nem volt hajlandó minőségtelen alapanyagokat használni, a főnök meg nem értette, hogy mi ezzel a gond.
2017. febr. 8. 23:18
 2/9 anonim ***** válasza:
87%
Sajnos a Balatonon rengeteg ilyen csótány vállalkozó van akik úgy gondolkodnak hogya 3 hónapos szezonban megszerzik a megélhetést, ezért baromi rossz kajákat árulnak nagyon drágán. Üdülőövezetben ezt meg lehet csinálni mert mindig új arcok jönnek, sokszor külföldiek, ezek a helyek nem a visszajáró vendégekre fókuszálnak, az a lényeg hogy egy család egyszer költsön el egy vacsorát. A munkaerőt sem akarják megfizetni rendesen, ezért sírnak minden nyár elején hogy nincs ember a lángosoba meg nincsenek mosógatók. Persze, mert ő három hónap alatt ki akarja pipálni az évet, ezért mindenen spórol. Ezt pesten nem annyira lehet csinálni mert ott rengeteg a jó étterem, sok minőségi hely is becsődöl.
2017. febr. 8. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
71%
Ez 70%ban minden vendéglőre ráillik , kevés színvonalas hely van . Több kifőzde resti veri a puccos helyeket és itt nem Don pepére gondolok . A minőséget élményt keresni kell . Balcsira horgászni , szörfözni körül sétálni kell , nyaralni nem . De alap élelmek is egyre trébbek . Minden vagy túl sós vagy cukros de jellegtelen . Bevált pékségek gyatra ízetlen cuccokat kezdenek árulni . 2 éve nem ettem szezonban zamatos szabad termésű paradicsomot paprikát ,a cserkó meggy sárgabarack vagy lerohad a sok esőtől vagy a fán ég meg a hőségben . Most a narancsok aprók és vastag rostú szikkadt ízetlenek , talán megfagytak a hűtőházban . Remélem ez átmeneti mert nem bírnám ha ezt is vissza sírnánk ...
2017. febr. 9. 01:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Mert nem értenek hozzá.

Ugyanúgy, ahogy melós is egyre kevesebb van, aki ért hozzá, olyan régi vágású épeszű vendéglátós is alig van már, aki átlátja ezt a problémát.


Én is szakács vagyok, és voltam már hasonló helyzetben mint az ismerősöd, csak én nem felmondtam, hanem tettem a dolgom jól, amíg tudtam, és megvártam, amíg kirúgnak.

Addig nem hagytam ott, de gányolni nem voltam hajlandó.


Meggyőződésem, hogy tisztességesen is meg lehet élni a vendéglátásból, nem kell lehúzni a vendéget, átverni, hazudozni neki.


Azért azt hozzáteszem, hogy az ízlés az változó, és pl a fent felsorolt "panaszok" egy része elég nagy baromság, és max szubjektív vélemény miatt lehet vele baj.


(pl csokimártás, ami nem csokiból készül... :D Mivel a csokiban ezer más dolog is van, többek között olyan állományjavító, ami alkalmatlanná teszi hogy öntet legyen belőle, illetve gusztustalanul fel kéne hígítani. A kakaópor meg 100%kakaótartalmú (nem meglepő módon) és ezerszer minőségibb csokiöntetet lehet belőle csinálni, mint a legtutibb, legmárkásabb csokiból, ami öntetnek megcsinálva egy hulladék fos)


De a problémát értem, sőt, azt hiszem, jobban belelátok a másik oldalba is.


Tény, hogy ezt az undorítóan nyerészkedő kapzsi hozzáállást siralmasan sokan folytatják, de az is tény, hogy bizonyos mértékig (persze nem ennyire) rá is vannak kényszerítve.


Annak, hogy mi mennyibe kerül, nyilván nem sok köze van ahhoz, mennyibe került az alapanyag.

Az a jéghegy csúcsa, az igazán nagy költség az összes többi.

Az adók, a bérek, a körülmények fenntartására, előírások betartására szánt összeg.


Pl egy nagyobb helyen kell egy külön adminisztrátor, aki napi 8 órában mást se csinál, csak teljesen értelmetlen papírokat tölt ki. Ez járulékokkal együtt minimum 200.000 ft, és ő is abból tud fizetést kapni, amit a bolt kitermel.


Vagy pl az egyik munkahelyemen olyan összegben vásároltam tisztítószereket (mert természetesen meg van határozva, milyet lehet használni) mint amennyit húsra költöttem!

És nem csirkefarháttal dolgoztunk, gondolhatod...

És ezt is csak a bevételből lehet kifizetni, máshonnan nincs pénz.



Ezek a költségek mind növelnék az eladási árat...

és itt a válasz a kérdésedre!

Növelnék, de nem tudják növelni!


Mert ahhoz a minőséghez, amiről te beszélsz, a mostaninál is 2-3-szor nagyobb eladási árak kellenének!!!


Nézz meg egy nyugat-európai éttermet!

Hány euróba kerül Rómában egy szalvéta vastagságú pizza?

Úgy elkérnek 15 eurót, mint a huzat.

És nem kerül többe előállítani, ugyanolyan élelmiszer árak vannak.


Félre ne érts, ha valaki, akkor én aztán pontosan tudom, hány lehúzós gyökér rontja a levegőt a szakmában.

Igen, 2000 ft-ból egész jó pizzát lehet csinálni. Minimális haszonnal!

És ha nem marhahúsból készül, akkor 1000 ft-ból is lehet jó burgert csinálni, illetve marhából is, csak elég kicsit. Olyan 3 harapásnyit. Ezek az árak ennyit érnek!


Szóval tény, hogy vannak lehúzások.


De az is tény, hogy jelenleg a szakának ez a legnagyobb problémája, ez évek óta erről megy a vita

(elsősorban a szakemberek külföldre vándorlása miatt, mert jó szakembert ilyen eladási árakból nem tudnak megfizetni)

hogy nem lesz más választás, mint brutális mértékben árat emelni.


Jó alapanyagokhoz, jó körülményekhez, jó szakemberekhez, ilyen adóterhek mellett , simán duplája eladási árak kellenének.

És itt nem a nagy haszonkulcsú ételekről beszélek, mint mondjuk a 700 ft-os forrócsoki, hanem átlag étterem átlag középkategóriás ételéről.


Most próbálkozik az állam áfa csökkentéssel, a la carte konyhákon ott fogyasztásnál 18%-ra csökkentette, és úgy tudom, pár év alatt 5-re akarja csökkenteni, hogy több pénz maradjon a vállalkozóknál.


Nincs más út, tényleg nagy problémák vannak.

Vagy áremelés, vagy az adók jelentős csökkentése, vagy mind a kettő, de egyszerűen ha így marad, akkor minden vállalkozó csak 1 dologhoz tud nyúlni, ott spórol, ahol tud.

2017. febr. 9. 02:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ja, ami a balatoni kicsúcsosodást illeti, az se véletlen.

És természetesen az is a csóróság miatti kényszerhelyzetből adódik.


Csak józan paraszt ésszel gondolj bele.

A legtöbb ottani vállalkozónak 4 hónap alatt kell megkeresni az éves bevételét.

Erre jön még rá a rendszerváltás utáni maffiatevékenység, ami azt eredményezte, hogy elég lefedett a piac, és a vállalkozások nagy része bérlemény.


Tehát mínusz x millió ft-ról indul minden egyes hónap, van, hogy egy étterem egy hónapban 2 hétig csak a bérleti díjra termel.

Úgyhogy nincs min csodálkozni, mindent bevetnek , azt is, hogy betanított munkásokkal gányoltatnak valami szart, és azt próbálják eladni.

2017. febr. 9. 02:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát nem tudom. Mi 2 napra utaztunk el a balatonra és ezalatt 3 étteremben ettünk. Finom volt minden, csak az egyik helyen kicsik voltak az adagok, legalábbis egy libamájból nem mikroszkopikus mennyiséget szerettem volna enni, de az ízével nem volt baj. Azt nem mondanám, hogy olcsó lett volna, mert Siófokon minden rohadt drága (100 méter taxival 2000 Ft :D) de pl. az egyik helyen még vittünk is haza a kajából, mert a fele megmaradt, és tök finom volt.
2017. febr. 9. 03:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
33%
A minőség drágább, mint a fenti árak. Egy tisztességes burger valami alap körettel nem jön ki 2000 alatt. Moszkva tér burger igen, de akkor arra a minőségre kell számítani. Egy rendes étteremben evés 6-8k/főtől indul, ez az a szint, ahol már relatíve kicsi az esély a szemétre (persze ez csak a kaját tartalmazza). A Balaton meg olyan, amilyen, kb a Kistücsök meg a Márga a két értékelhető egység az egész tó körül, azon kívül undormány zsírbüfék, amiket amúgy azért lehet szeretni egy lángos meg egy sör erejéig, csak hát nem kell csodálkozni, ha rettenet az étel, nagyon rossz ár-érték aránnyal.
2017. febr. 9. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
83%

Remélem, csak figyelmetlenséged okozza fogalmazásod félreérthetőségét!

(A "minőségtelen" pedig eddig nem ismert szó, hiszen annak is van minősége, csak jelzője "rossz", azaz "rossz minőségű".)

Nem a minőségen spórolnak, hanem a spórólás eredménye a rosszabb minőség!

(Nem rosszat akar adni, hogy spóroljon, hanem a spórolása miatt nem lesz jó minőségű!)

.

Sok mindent figyelembe kell venni.

A legtöbb balatoni kajáldának a főidényben kell kidolgoznia az egész évre szóló hasznot, hiszen holtidényben még a rezsit sem tudná kitermelni.

.

Vételkényszer nincs.

Ha tudod, hogy kicsi és ízetlen a pizza, miért veszed meg?

Amennyiben válogatnának a vevők, rákényszerítenék a szolgáltatót a mimőségre.

Példáid sántítanak, mert mekkora sorok lennének, (és ez miatt felháborodás!), ha te sültkrumplit rendelsz - és akkor kezdenék késsel pucolni?

A sokszor haszált olaj illata/szaga messziről érződik. Miért ott akarsz mégis lángost venni?

2017. febr. 9. 08:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Rengeteg étterem van, ami nem ilyen. Amit írsz az kb a parti büfék színvonala, de ott kb lehet is rá számítani.


Lehet hogy hülye vagyok, engem az zavar ha gigászi az adag. Inkább legyen jó, de kicsit kevesebb (nem erre gondolok azért... [link] ).

2017. febr. 9. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!