Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Wicca fekete vagy fehér mágia?

Wicca fekete vagy fehér mágia?

Figyelt kérdés
“Amíg senkinek nem ártasz, tégy, ahogy akarsz.”

nov. 17. 10:30
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Mágia elsődleges célja a megértés. Pontosan, milyen dolgoknak a megértése?
nov. 17. 18:31
 12/20 anonim ***** válasza:

Grimfox ügyesen fogalmazta meg a dolog lényegét, kiegészíteném csupán az általa elmondottakat.


Szerintem a mágia pszichológiai hatása a célszemély vonatkozásában is érvényesülhet. Ha pl. valakinek a tudomására hozzák, hogy megátkozták, akkor ő az átok működőképességébe vetett hite által képes megteremti annak minden negatív hozadékát az életében.

nov. 17. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 Grimfox ***** válasza:
100%

18:53 Ez igaz, de ehhez nem is kell a valóságban megpróbálni megátkozni, elég elhitetni vele, hogy megtetted.


Kérdező: A világ általános, és rejtett működése, és a működés mögött álló törvények megértése. Például a fenti példa megértése is ilyen. Ha valakivel elhitetik, hogy megátkozták, akkor az elméje produkálni fog tüneteket. A hit erősségétől függ a súlyosság. Ugyanígy azt is elhitetheted mással, hogy szerencsés, de az ember általában könnyebben reagál a negatív meggyőzésre. Hogy ez miért, és hogyan működik, vizsgálható a mágiával, bár a pszichológia is vizsgálja. Ez egy egyszerű példa. Attól függően, mire irányul az érdeklődésed, az emberekre, a természetre, a látszólag véletlenszerű eseményekre keresel választ a mágia filozófiáján keresztül. A tudományok ebből nőttek ki, így mondhatni, mindig is sikeres volt a dolog.

nov. 17. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 A kérdező kommentje:

13. Most hirtelen a kabbala jutott eszembe ott törekednek ilyen jellegű megértésre.(ha nem tévedek) De a wicca az nem teljesen erről szól a leírások alapján. Az inkább a természet őserőinek használatát célozza meg. Ezek szerint eddig a mágia fogalmát rosszul értelmeztem?

Mágia: Az események befolyásolásának módszere valamely jó célból

nov. 17. 19:20
 15/20 Grimfox ***** válasza:
64%

Ezért mondtam, hogy a wicca sok esetben nem tudja, mit csinál, és a módszerek egy jelentős része nem működik. Mert nem értik, hogy működik. Amíg eredményt produkálnak, általában nem is akarják. Ezért varázslás, nem mágia.

A mágia gyakorlata valóban az, hogy az eseményeket befolyásolod magadban, vagy magad körül, bár a cél nem mindig jó. Ha úgy döntesz, csak jó célra használod, az egy nehéz út, de mondhatni nemes döntés. De a mágia maga a filozófia, ami lehetővé teszi ezt a befolyásolást. Ez pedig a tudás. A mágia azért működik, mert tudod, mit miért csinálsz, és tudod, mit fog eredményezni. Nem egy előre megírt procedúrát követsz, hanem felhasználod az ismereteidet, és létrehozod a kívánt hatást. Ha előre megírt módszert használsz, azt is tudod, hogyan működik, mert előtte tanulmányozod. Ez igaz lehetne a wiccára is, mert a természet őserői olyan törvények alapján működnek, amiket a mágia filozófiája szintén kutat. A druidák, akiket a wiccák az elődeiknek tartanak nem csak papok, hanem tudósok is voltak. Ahogy minden pap az ókorban. A tudomány akkoriban még nem vált el a mágiától, egyetlen rendszert alkotott az összes tudomány, és filozófia. A wiccák között kevés az ilyen tudásorientált személy. Ahogy más állítólag mágikus, és ezoterikus rendszerekben is manapság.

nov. 17. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 A kérdező kommentje:
15# De hol találsz ilyen könyveket? Pl. a druidizmussal kapcsolatos hiteles forrást? Tudsz írni pár könyv címet ami szerinted érthetően leírja a mágia alaptörvényeit, működését és gyakorlati útmutatást ad.
nov. 17. 21:47
 17/20 Grimfox ***** válasza:
67%

A druidizmusról nem találsz túl sok hiteleset. A rómaiak nagyon alapos munkát végeztek, hogy a druidák minden nyomát eltűntessék. Ami mégis megmaradt, azt a kereszténység törölte el. Alig pár, nagyon elfogult leírást ismerünk, ami hitelesnek számít. Ezek nem könyvek, hanem pl kommentárok római hadvezérektől, és hasonlók.

Nem a mágia alaptörvényeit kell keresni. A mágia az, amivel keresed az alaptörvényeket. A világét, az emberi létezését, a természetét, stb.

Nincs egy, vagy két könyv, ami összegyűjti neked ezt. Több száz könyvet kell átrágni, hogy összeszedegesd ami kell, és ez még nem garantálja, hogy érteni is fogod. Kezdetnek mindenképpen némi pszichológiát kéne tanulnod. Ha mindenképp a gyakorlatra akarsz fókuszálni, akkor önszuggesztiót. Könyv ehhez: Günter Krapf-Az autogén tréning gyakorlata. Ezen kívül érdemes megtanulnod valamilyen valódi meditációs módszert is. Lehetőleg olyat, ami passzol a személyiségedhez, mert ez befolyásolni fogja, hogy tudod e használni, vagy nem. Ha komolyan akarod venni, akkor csak olyan könyvek vannak, amik nem épp könnyű olvasmány kategóriába tartoznak. Corpus Hermeticum, ebben találhatsz utalásokat, sőt leírásokat is alaptörvényekről, csak nem lesz könnyű megtalálni, pontosan melyik is az. A Bhagavad Gíta az ok-okozat törvényét tárgyalja, jó hosszan. Vallási szöveg, nem egyszerű olvasmány, és általában hozzá csapnak egy rakás magyarázatot a különböző vallási irányzatok, ahogy ők értelmezik. Azzal nem mész sokra, ha más értelmezi helyetted. A szútrák is érdekes olvasmányok, és az ókori görög, és római filozófiai műveket is érdemes belevenni a listába. Ha meg akarsz maradni a mágia "fehér2 oldalán, akkor Seneca-De Ira című értekezése is hasznos lehet. Gyakorlati útmutatót nem tudok ajánlani. Nem azért mert nincs, hanem mert jobb ha te keresed össze magadnak azt, amit tudsz, és akarsz is használni. Ezekből is sokat érdemes összeszedni, és elolvasni, hogy legyen sejtésed, melyik fog működni, melyik nem. Amíg csak olvasol, addig nem lehet semmi gond. Akkor lehet gond, ha elkezded kipróbálni a gyakorlati útmutatásokat anélkül, hogy értenéd őket.

A mágia használatához meg kell értened a szimbolikus gondolkodást(nem mindenféle jelekről, pentagrammokról, stb van szó), mert ez a fajta gondolkodás szükséges a gyakorlathoz. Ha eleget olvasol a fenti művek közül, és nem hagyod ki a pszichológiai tanulmányokat sem, amiket az elején ajánlottam, akkor érteni fogod, miről van szó. Csodát nem fogsz tudni tenni. Az első 5-10 évben a megértés, és bizonyítás elég kell hogy legyen.

nov. 17. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszát.
nov. 18. 08:48
 19/20 Laylah ***** válasza:

Annyit tennék hozzá, hogy a Wicca misztériumvallás, amíg nem vagy beavatott, nem tudhatod teljes mértékben, hogy hogyan, milyen elméleti és gyakorlati irányok mentén működik egy-egy közösség (merthogy a Wicca sem egységes vallás, különböző ágazatai vannak, és azon belül is változó, hogy egy-egy csoport pl. melyik istenpárt tiszteli). Amikor pedig beavatást nyersz, akkor meg nem beszélhetsz róla kívülállóknak. Ami információ elérhető nyilvánosan, az nem titkos, ami pedig fontos, az nem lesz sosem nyilvános.

A mágia használatához pedig nem kell vallást köríteni, arra használod, amire akarod és tudod. Viszont ahogy Grimfox írta, mindenki sokkal jobban jár, ha érti, mit miért és hogyan csinál, hogy ne bolygasson olyat, amit nem kellene.

nov. 28. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 Laylah ***** válasza:
Még egy gondolat, jó és rossz mágia nem létezik, ahogy abszolút jó és abszolút rossz sem. Nem tudsz olyan rosszat tenni, ami valakinek ne lenne jó, és nem tudsz olyan jót tenni, ami valaki másnak a kárára ne lenne.
nov. 28. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!