Tényleg megérzi az ember?
A válasz egy kérdésemre (nem itteni kérdés): "Szemkontaktus és tekintetirány: Az ember ösztönösen megérzi, ha mereven nézik. Ha valaki közelében haladsz el, ne nézz közvetlenül a szemébe vagy az arcára. Tartsd a tekinteted a törzsén vagy a környezetén, mert a közvetlen nézés „veszélyérzetet” és figyelmet vált ki a másikban."
Hogy lehet érezni, hogy valaki figyel? Én is sokszor megérzem, de hogyan? Mi ez? Ezen sokat gondolkodtam már.
Vagyis ez egy rejtőzködési taktika, amikor sötétben vagy, és próbálsz "láthatatlan" maradni, és valaki közel van hozzád. Ne nézz rá, mert megérzi, és észrevesz.

válasza:

válasza:NEM, a legtöbb ember nem érzi meg.
Egyébként meg a legtöbb kulturában a másikkal illik rövid szemkontaktust felvenni (azaz a szemébe, arcára nézni röviden), és barátságos arcot mutatni (kis mosoly) ahhoz, hogy nem érezzék magukat veszélyeztetve.
A mereven a másik szemébe nézés viszont általába az agresszió jele.
Viszont a legtöbb ember nem érzi meg, ha valaki nézi, csak akkor veszi észre, ha tényleg látja is.

válasza:

válasza:Még itt a második pontban is írja:
Amint meghallod vagy megpillantod a váratlanul feltűnő személyt:
AZONNAL ÁLLJ MEG. Sose próbálj meg elugrani egy bokor vagy ajtó mögé a utolsó pillanatban! A mozgás az egyetlen dolog, amit a perifériás látás azonnal kiszúr. Egy álló, rossz helyen lévő alaknak nagyságrendekkel nagyobb esélye van láthatatlannak maradni, mint valakinek, aki épp lebukik egy kanapé mögé.
Ne nézz rá közvetlenül! Ha a szemébe nézel, az elméje megérzi, és ösztönösen feléd fordul. Tartsd a tekinteted a lábán vagy a mellette lévő tárgyon.
Hajtsd le a fejed / rejtsd el az arcod: Az emberi arc (az orr, a homlok és a szemek mintázata) a legkönnyebben felismerhető forma a világon. Ha lefelé nézel, vagy a karoddal takarod az arcod, elmosod az emberi kontúrt.

válasza:Nem mindenki érzi meg, és általában csak azt érzed meg, ha egy másik ember figyel. Ha állatok néznek, azt nem.
Figyeld meg az állatok szemét. Szinte az ember az egyetlen, akinél látszik a szem fehérje(sclera). Emiatt az ember szemén látszik, merre néz. Ezt akkor is észleled, nem tudatosan, amikor csak a szemed sarkából látod.
Az emberi testbeszédnek fontos része a szem, és a tekintet iránya, ezért az ember erre érzékenyebb, mint a legtöbb élőlény. A modern társadalomban nagyon tompult a testbeszéd észlelésének képessége(úgy általában az észlet ingerek tudatosságával együtt), ezért a tekintetet is kevesen érzik magukon.
Amikor a hátad mögött áll, és néz valaki, azt máshogy észleled, és ezt még kevesebben érzik meg. Más a mechanizmus. Ott nem a szem a fontos, hanem a mögötte rejlő figyelem.

válasza:Na!
Van ennek alapja, de nem teljesen úgy, ahogy hiszed.
Az ember megérzi azt, ha a közelében mozogsz, lihegsz, ha pedig látja a szemed, akkor az agya rögzíti azt is, ha ránézel. Ezek létfontosságú információk ahhoz, hogy meg akarod-e támadni. Már kis csecsemőkön is meg lehet mérni, hogy reagálnak arra, ha rájuk nézel (persze akkor, ha látják).
Tehát igen, BIZONYOS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT valóban meg lehet ezt érezni. Alvás közben is.
Ja, és nem tudatos. Csak hirtelen felrezzensz, hogy "valaki figyel".
Nem akartam iyen bőven kifejteni a kérdésem, de ugy látszk szükséges.
Engem sokminden érdekel. Ezesetben az álcázásnak, rejtőzködésnek néztem utánna, hogy hogyan kell hatékonyan rejtőzködni, hogy ne vegyenek észre. És ott írták, hogy teljes sötétségben valaki közel van hozzád (aki nem kéne hogy észrevegyen), akkor ne nézz rá, mert megérzi. Nem az van, hogy meglátja a szemedet, szemed fehérjét, hanem az, hogy nem látja meg, tégedet sem lát, de nem szabad ránézni, mert MEGÉRZI, és egyből odanéz és meglát. Érted? Nem lát belőled SEMMIT. Sem a szemed fehérjét sem semmit.
De teljesen igaz a szemfehéres dolog is, azt is leírták. Csak engem nem az érdekel. Most itt próbáltam érthetőbbé tenni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Földhözragadt realista ember vagyok, semmilyen ezoterikus dologban nem hiszek, és vallásos sem vagyok, hanem agnosztikus. Gyerekkoromban meggyőződésem volt, hogy 16 évig fogok élni, mert gyakran azt álmodtam éjszakánként, aztán ehhez képest már 20 évvel túléltem....
Elmentem egy ismerős mellett, és akkor éreztem, hogy hirtelen nagyon gyorsan kezdett verni a szíve, ez hogy lehet?
Én azzal a férfival álmodtam akihez nagyon vonzódom. Nem igazán értek a dologhoz ezért tettem fel a kérdést.
Az egyik idős szomszédom azt mondta, hogy azért beszél a gyerekkoràról, mert nemsokára megfog halni. A néni 85 éves egészséges asszony. Lehet nem jó témakörbe tettem a kérdést, de máshova nem tudtam tenni.
úgy érzem mintha már csak napjaim lennének hátra. Nem vagyok beteg meg semmi, csak egyszerűen úgy érzem, hogy valami rossz fog történni velem. A jövőt sem tudom elképzelni mert úgy érzem nem lesz olyan. Egyébként ez az érzés fiatal korom óta bennem van, 22/l
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!