Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Karmahívőktől kérdezem, hogy...

Karmahívőktől kérdezem, hogy saját hitvallásotok szerint van olyan, hogy olyan cselekedetnek akit az ember nagyon súlyosan rossznak könyvel el soha semmilyen következménye nem lesz? Sem ebben sem következő életben?

Figyelt kérdés

És lehet hogy csak következő életben lesz következménye?

Mivel olvastam már itt is most meg máshol is össze-vissza baromságot ezzel kapcsolatban, hogy nincs is jó meg rossz cselekedet, azt csak az ember éli meg jónak vagy rossznak, közben meg utána azt írták, hogy jó és rossz karmát vonz maga után.....

most akkor létezik a jó meg a rossz a karma világában vagy nem?

Mert ugyanaz az ember ezt a 2 külön dolgot írta...

De a lényeg amit kérdezni akarok: van olyan hogy súlyos cselekedetnek(nem egy csoki lopásnak vagy annak hogy valakinek azt irod hogy hülye vagy) mégsem lesz semmilyen negatív következménye arra nézve aki elkövette?

Ha évekig nincs akkor már nem is lesz?

tegnapelőtt 10:25
 1/10 anonim ***** válasza:

Annyira be vagy már kavarodva, hogy a kérdésbe is bele kavarodtál xD

A karmát teljesen csak egy Buddha láthatja át. Nekünk itt van ez a karma szó ami szándékot jelent. A buddhizmusban nem az van, hogy le van írva, megkell tanulni és akkor majd tudod. Mindent megfigyelünk és igazolunk. Nem azért nem ártok a többi lénynek mert van a karma, hanem azért mert nem akarok. Nekem sem jó érzés ha ártanak. Ennyi. Régóta buddhista vagyok, elolvastam amit lehetett a karmáról és kész vége. Elolvastam mások elképzeléseit de majd én megnézem, hogy mi az. A megvilágosodásról is hallottam már… :D Majd megnézem mi az.

Ha nagyon érdeklődsz a dolog iránt olvass szuttákat. Abból kezdetnek átjöhetnek dolgok, hogy a buddhisták, hogyan gondolkodnak a karmáról de konkrétumokat nem fogsz találni a Buddha beszédeiben. Nem fogja leírni, hogy ez és az a karma, így meg úgy működik. Ott van pl Angulimála története. Ajánlom figyelmedbe, film is van róla ( az ezerujj füzéres ) Megölt 999 embert aztán találkozott Sákjamunival, érdekes lesz.

Ez a buddhista hozzá állás. Majd a hinduk elmondják nekik mi.

tegnapelőtt 20:39
 2/10 anonim ***** válasza:
52%

Karma a macskának van. Ez egy tudatalatti program, könnyebb így az élet. Egy hit gyakorlatilag, akár Buddhista, akár más.

1! Ti miért hiszitek Buddhisták, hogy az ember alapvetően jó? Hogy egy magasztos teremtmény? Holott ha körbenéznél reálisan, akkor nagyon nem az. Ezt sosem értettem. Vagyis értettem, de kiváncsi lennék cáfolatra.

tegnapelőtt 23:16
 3/10 anonim ***** válasza:
A karma nem így működik, sokan félreértik. Amit kérdezel, az nem a karma, hanem az enegia törvénye - és erre épül nagyon sok vallás -, ha rosszat teszel büntetés jön, ha jót, akkor jutalom. A karma ezzel szemben teljesen más, arról szól, hogy mit tudsz megtanulni ebben az életben, és igen, azt is "ki kell próbálni", hogy rossz vagy, bár azért általában nem minősül jó megoldásnak, ha valaki ilyet tesz, ettől még nem fogja megbüntetni a karma, mert nem így működik.
tegnap 08:18
 4/10 anonim ***** válasza:
#2 a buddhisták azt szokták mondani, hogy minden lény alapvetően jó, igen. Én azt tudom, hogy a tudat természete az, hogy szabadságra és békére vágyik. Amikor valaki felismeri a szenvedést és kiutat keres belőle, az első ami megjelenik az együttérzés. Az ember elkezd a többi érző lénnyel kedvesebben bánni. Legyenek azok emberek, vagy állatok. Ez egy egységes jelenség, ilyen a tudat természete. Nem csak az emberre jellemző, az összes lényen megfigyelhetjük, a háziállatainkon is.
tegnap 11:08
 5/10 A kérdező kommentje:

3

Ja tehát nem fogja megbüntetni... akkor mi értelme van az egésznek?

Akkor ennyi erővel csinálhat amit akarsz, a főbűnök tömkelegét el lehet követni, csak élhetsz tovább...

Akkor mi értelme van bárminek?

Ha?

Akkor hogy mondhatjátok hogy létezik karma?

tegnap 21:36
 6/10 anonim ***** válasza:
4! Én azt látom, hogy azért mondják ezt a buddhisták, mert ha nem így lenne, akkor ők sem lennének jók, és ezzel nem mernek szembenézni, azaz kizárják a sötét oldalukat. Dualitás, stb. Hogy jók is és rosszak is, és így a lényük egy részét tagadják meg. Szenvedéstől szabadulni akarnak, ahogy írod is, de ez a világ nem olyan kb. legalábbis én igy látom. Még a természet sem jóságos, ezt is csak idealizálják, rengeteg példa van. Na meg ha minden ember, állat, stb. alaptermészete a jóság, akkor ez a földi lét nem ilyen lenne, akkor nem mehetettvl volna el ennyire másfelé.
tegnap 22:11
 7/10 anonim ***** válasza:
#6 láthatsz így is meg láthatsz úgy is, hogy felismered a látásmódod milyen feltételek mentén jön létre és, hogy ez a làtásmód amit felépítettél mire ösztönöz. Ez egy kimunkáltabb látás de ez befelé irányul nem pedig kifelé. Erre kevesen képesek. A véleményed nem egyedi, sokan látnak így és én fàradt gyakorló vagyok ahhoz, hogy mindenkit helyre tegyek. :D A buddhistàk 2500 éve tartják azt a véleményt, hogy nem kell mindenkinek buddhistának lennie. Sákjamuni amikor elérte a megvilágosodást azt mondta, hogy "ez a tan titkos, mély, alig észrevehető szikrányi fény, csak a nemesek számára elérhető". Ha benned nincs meg az indíttatás a gyakorlásra csak egy vallások felett elmélkedő ember vagy akkor sosem fogod megérteni a tant amit még a Sákja is nagy nehezen valósított meg.
tegnap 23:50
 8/10 anonim ***** válasza:
7! Igazából és sem győzködni akarlak, én is "fáradt" vagyok hozzá, én cáfolatot szeretnék, de nem jön, sehonnan sem, azt meg meredek lenne elhinni, hogy ennyien tévednek és fel sem ismerik, de nem jön cáfolat sajnos. Pontosan a látásmódról írtam és annak miértjéről, a buddhista látásmód emberi forrásáról. Nem tudom ki vagy mi az a Sákja, de honnan lehet tudni, hogy nem tévedett? Vagy Buddha nem tévedett? Ők is csak emberek voltak. Vagy, hogy 2500 év alatt mennyit torzult minden, lástmd Biblia. Ezek csak költői kérdések persze, nem kell semmire válasz, egyik feltevésre sem jött, így látszik, hogy javarészt hit alapon vagy, némi tapasztalással. Én a nulla hitet preferálom, csak tapasztalásra alapozva, sok "gyakorlással" a hátam mögött. Minden jót! :)
ma 00:28
 9/10 anonim ***** válasza:
Az ahogyan neked fogalmaztam tapasztalat volt nem pedig hitbéli :D A Sákja ( Sákjamuni Buddha aki elsőként, önerejéből érte el a megvilágosodást ) mindig azt mondta, még halálában is, hogy ne higyjünk neki, ellenőrizzünk mindent. A tan olyan mint a csónak, ha átérsz vele a túlpartra ne vedd a hátadra. A Zen 4 alapelvében is szerepel a nem támaszkodàs az írásra és a közvetlen a tudatra való irànyulás. A szatipatthána gyakorlatát végezve nincs szükség hitre, minden közvetlenül megtapasztalható. A "tévedhetnek" hozzààllàs teljesen jó csak ha nem tudsz kilépni a nézeteid bozótjàból akkor a tapasztalataid minden esetben színezetté vàlik. Az ahogyan most látsz biológiai, pszichológiai és szociális folyamatok eredménye. Az a gyakorlat amit Sákjamuni tanított arra tesz képessé, hogy ezeket a folyamatokat lásd anélkül, hogy magadénak tekintenéd.
ma 08:47
 10/10 A kérdező kommentje:
Az a nagyon nagy probléma hogyha a “karma” nem csinál semmit, akkor én fogok, akár az életemet kockáztatva, hiszen egy súlyos undorító bűnözőről van szó és még nagyobb bajom lesz belőle mint ami eddig lett többszörösen
ma 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!