Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » Miért változik meg annyira a...

Miért változik meg annyira a személyisége az embereknek, miután vámpírra változnak a történetekben?

Figyelt kérdés

Mondjuk klasszikus eset Lucy Westenra, aki egy kedves, jószívű lány volt és miután átalakul gyerekeket öl meg (spoiler?).

És azóta lényegében minden vámpíros történetben.

Tényleg elkárhozik a lelkük vagy valamilyen démoni lény lesz a részük?2021. szept. 19. 22:38
 1/9 A kérdező kommentje:

*Illetve még arra gondoltam, hogy a halál annyira traumatikus, hogy átkattan valami.

Ugyanakkor Jézus nem lett rosszabb a halállal és feltámadással. Akkor a vámpírok miért?

2021. szept. 19. 22:39
 2/9 Grimfox ***** válasza:
92%

Az eredeti sztorikban a vámpír olyan halott, aki életében is rosszindulatú volt, a szelleme is az maradt, és nem tud békében nyugodni, ezért visszajár a testébe, és árt azoknak, akik az életében közel álltak hozzá.

A másik alapja a gonoszságnak, hogy a bibliában a vérivás a legnagyobb tabuk egyike. A vér a bibliában kizárólag istent illető áldozat, a lélek, és élet hordozója. Ha egy ember, akár élő, akár holtában visszatérő ezt magának követeli, a bibliai isten ellen követ el főbenjáró bűnt. Kiváltképp, mivel ember vérét issza.

Emellett bármi, ami tápláléknak tekinti az embert, az az ember szemszögéből csak gonosz lehet.

2021. szept. 19. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

#2

Tudtommal a vámpírok eredetileg vérszívó démonok voltak. És csak később lett néphiedelem, hogy emberek. És valószínűleg nagy hatása volt a Dracula című műnek is erre a képre.

2021. szept. 22. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Grimfox ***** válasza:
100%
Kultúrától függ. Voltak vérivó szellemek, szörnyek, de a tipikus élőhalott vámpír kelet-európai hiedelemvilágból ered. A gonosz szellemek, és szörnyek afrikából, a klasszikus görögországból, dél-amerikából, vagy épp kelet-ázsiából származnak. Az európai vámpír hiedelmeket inkább az élőhalott forma befolyásolta.
2021. szept. 22. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

3. El vannak átkozva. A vámpír szót nem használták, mert még nem létezett, de a démon szó is csalóka rájuk, mert az antik világban ez inkább közvetítő isten és ember között. Tehát nem egészen egy negatív lény. Ugyanakkor néha egy isten is lehet gonosz.

Pl ott van Lamia, aki a gyerekek vérét itta. De ez is egy átok. Lamia Zeusz egyik szeretője lett. Héra ezért bosszúból megátkozza, egy szörnyet csinál belőle, ami gyerekek vérére szomjazik, így megöli a saját gyerekeit is. Zeusz megszánja és pl. megajándékozza az alakváltás képességével, lehet innen jön, hogy a vámpír alakot tud váltani és felveheti pl. denevér vagy farkas formáját is.

De ez egy isten átka és inkább tartották szörnynek, mint démonnak. A démonnak csak később lesz negatív jelentéstartalma.


Ez hasonló, mint Medusa esete, aki szintén egy halandó ember volt és egy isten elátkozza őt, létrehozva egy szörnyet.

2021. szept. 22. 14:01
 6/9 Grimfox ***** válasza:
81%

A démon a kereszténység, és a görög kultúra találkozásakor válik negatívvá. A lamia úgy tudom, hogy időnként megpróbált férjhez menni fiatal, attraktív férfiakhoz is, de az esküvőt követően mindig megölte őket, és megitta a vérüket/felfalta őket. És ő nem szellemi lény volt, hanem testtel rendelkező, ahogy írod, egy elátkozott ember.

A medusa, vagy mint név Medusa azonban úgy tudom, eleve szörny volt. Három gorgo nővér született, de ebből csak Medusa volt halandó. Őt ölte meg...talán Perseus?

2021. szept. 22. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Történettől, mesélőtől függ szerintem.

Ovidius: Átváltozások c. művében (ami már igaz római) egy szűz, aki Athéné papnője. Papnő csak szűz lány lehet. Medusa egy igazán vonzó nő és Poszeidón megkívánja és megerőszakolja őt. Amikor Athéné ezt megtudja, akkor megátkozza Medusát.

2021. szept. 22. 15:07
 8/9 Grimfox ***** válasza:
100%
Ezt a változatot még nem is hallottam.
2021. szept. 22. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

7 eredetileg tengeri isteni nők voltak a nővéreivel! mondhatni nimfák vagy pedig oceanidok

visszatérve a lényeg szerintem azért amiért a pénz is ezt csinálja az emberrel!!! nem a pénztől lesz rossz valaki hanem csak előhozza az ember igazi mivoltját! a halál is előhozza az igazi mi voltot a lelkünk lényegét esszenciáját vagy aspektusát!

a vámpírság viszont egy nagyon összetett dolog! az ókorban széles világon voltak már elődei vérivó istenek éjszakai-varázs istennők feltámadt holtak draugr-ok életet ellopó szellemek/fantomok a klasszikus vámpír egyértelmű hogy európai dolog! de kicsit biblikus is! na meg sumér...

a lényeg sok legenda van amit vissza lehet következetteni pl cain/kain ádám testvére aki emberáldozatot tett aki elsőnek ölt embert és valamint feltételezések vannak hogy nem is éva gyermeke hanem lilith gyermeke aki pedig egyfajta démonná vált miután megtagadta istent és elhagyta ádámot!

valamint mivel isten azzal büntette kaint hogy ezentúl éljen a sötétben (hontalan és bujdosó leszel) és egy olyan jelet visel ami nem látszik de aki találkozik vele az egyből felismerje!

persze ez már kissé elvont (olyan valós történelmi alapja van viszont az egész kai ábel dolognak hogy abban az időben a pásztorok(ábel) és földművesek(kain) közt nézeteltérések voltak és kisebb belharcok majd a földművesek elvándoroltak palesztina-izrael területére!)

2021. okt. 6. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!