Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Egy esküvő valóban drága...

Egy esküvő valóban drága manapság, de tényleg igaz lehet, hogy az utóbbi időben épp ezért kevesebb vendéget hívnak meg a nagy eseményre?

Figyelt kérdés

[link]

Már 2023-ban egy esküvőszervező úgy nyilatkozott: „Egy 80 fős esküvőt ma, ebben az évben megszervezni körülbelül 8 millió forint alatt nem nagyon lehet. 7-8 millió forint, és ebben akkor minden benne van tokkal-vonóval, de úgy semmi különlegesség vagy extra, illetve a szállás nincs benne.”

Ugyanakkor a potenciális házasulandókkal, a Z generációsokkal kapcsolatban egyébként is azt mondják a kutatások, hogy jóval előrelátóbbak és tudatosabbak, mint elődeik. Így aztán nem meglepő, hogy az sem probléma nekik, ha nem fér bele a hetedhét országra szóló lakodalom, inkább szűk körben ünnepelnek.

júl. 2. 12:51
A kérdező szavazást indított:
Igen, igaz lehet
Nem így tapasztalod
6 szavazat
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

2022-ben volt 50 fős esküvőnk - mondjuk lehet nem a Gundellel kell számolni, de cakumpúder a sminkemmel, öltönnyel, étel-ital-virággal, rokonok szállásával, vőféllyel, mindennel együtt, vendéglőben korlátlan italfogyasztással 1,5 millió forint.

Nézem az étterem árait, ugyanez az ellátás most kb a duplája lenne így 4 évre rá. Többi ár nem tudom, megduplázódott-e pl a virág, az öltöny, a fodrász azóta.

A 8 milliót picit erősnek tartom, hacsak tényleg nem valami drága budapesti helyszínen tartják.

júl. 2. 13:08
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Hülyeség.

Nem az esküvő a drága, hanem a lagzi, meg a rongyrázás. Persze hogy el lehet szórni milliókat az ezerféle körítésre.

júl. 2. 13:17
 3/14 A kérdező kommentje:
2-es de itt most gyűjtőfogalomként használták az egészre a körítéssel együtt, én is így értettem. Persze nem kötelező elem a körítés, csak az esküvő, ha már házasodni akarunk, és az jelentősen csökkenti a költségeket, ha ez nincs, ez így igaz. De nem mindenki mond le a körítésről
júl. 2. 13:21
 4/14 anonim ***** válasza:
82%

"Az esküvő" ingyen van. A körítés, ami drága tud lenni.

Nekünk tavaly 1millió körül jött ki nászúttal együtt(!) a dolog. Gyűrűt azt vettünk mert szerettük volna, én vettem egy ruhát (nem menyasszonyi ruhát, csak egy sima ruhát ruhaboltból, tizenpárezer forint volt), hivatali szertartás ingyen volt, utána elmentünk egy közeli étterembe kajálni, nem volt semmi extra az étteremben se, csak foglaltunk asztalt. Összesen 11-en voltunk, csak a legközelebbi családtagokat hívtuk. Kicsit még ezt is túlzásnak éreztem. :D Utána elmentünk egy egyhetes nászútra tengerparti helyre. Ha most újraszervezhetném az egészet, akkor a nászúton házasodnánk kettesben. :D Sose vágytam nagy felhajtásos lagzira.

(Millenial pár vagyunk, ha ez számít)

júl. 2. 13:28
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok

Ja, és a környezetemben sincsenek nagy esküvők, kb 10 éve voltam először és utoljára ilyen klasszikus nagy lagzin, az egyik rokonomén. Azóta még 1-2 esküvőn voltam, de vagy csak a szertartásra hívtak meg sok embert, vagy max ilyen pogácsázós állófogadás volt utána. A legtöbb ismerősöm aki házasodik, bemegy a hivatalba két tanúval meg a szülőkkel, aláírják és kész, max egy vacsi az említett jelenlévőkkel.

júl. 2. 13:30
 6/14 anonim ***** válasza:
74%

"„A szolgáltatók gyakran hónapokon keresztül egyeztetnek a párral, egyedi igényeket valósítanak meg, helyszínre szállítanak, építenek, bontanak, és sok esetben a rendezvény teljes időtartama alatt rendelkezésre állnak."

Nagy baj ha nekem ettől most hidegrázásom van? Ahol ennyire variálós és control freak a nő (remélem ez jelen esetben most nem hat szexizmusnak, mert ez ilyenkor tényleg inkább a nő szokott lenni), és ennyire kapar hogy instakompatibilis "tökéletes" legyen az esküvője, ott nagyon tudom sajnálni a leendő férjet. Meg a családot. Meg a barátokat. Meg a többi embert. Alkalmazottakat, szakikat, mindenkit akihez valaha is percnél tovább köze lesz.. :D

1-es és 4-es respekt, lehet ezt normálisan is, jó ilyen értelmes és józan női példákat látni :)

júl. 2. 13:46
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
2023-ban volt az esküvőnk, vidéki megyeszékhely, 4 millióból kijött az egész. Ja, mondjuk magunknak szerveztük és nem esküvőszervezővel, aki csípőből 6 milliót mondott.
júl. 2. 13:57
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Ja, az esküvőszervező persze, hogy azt mondja, minél drágább cuccot szerez be a pár, neki annál nagyobb a jutaléka az adott szolgáltatónál... Barátnőm is esküvőszervezővel kezdte, aztán amikor megkérdezte tőle, hogy a dekorhoz miért egészen más színt akar rendelni, mint amit megbeszéltek, a csaj csípőből rávágta, hogy "márpedig ez ilyen lesz, majd tetszeni fog", és egyébként a duplájába kerül, mint az eredeti ár. Na akkor barátnőm közölte vele, hogy akkor sztornó, felejtsék el egymást.
júl. 2. 15:29
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Van benne igazság, de a végkövetkeztetés hamis - meg kicsit talán képmutató is. Igaz, én úgy 10 éve láttam utoljára lagzi szervezést közelről, de ha valaki szerint nem lehet kihozni egy 80 fős lakodalmat 8M ft alatt, azt képen röhögöm.

Egyrészt elszálltak az elvárások, de nagyon. A helyszín legyen exkluzív, a szertartás legyen a helyszínen, naplementében, a koszorúslányok legyenek egyforma ruhában, profi videós, drónfelvétel, a kaja a kedvenc éttermemből, a gyerekeknek animátor...

Egyik sem luxizás, mindegyik megdobja az élményt, egyik sem megfizethetetlen, ugyanakkor együttesen egy másfeles-dupla szorzót is felcsaphatnak az árra.

Ez az a pont, ahol a pár eldöntni, hogy miből farag le: az extrákból, vagy a vendégekből. És ezen a téren változott meg a világ, meg a lakodalom szerepe is.

Egy klasszikus falusi lagzi kicsit még egy törzsi szertartásra emlékeztetett, ahol a közösség útjára indította a párt. Ebből jön a sok pénzes szokás is - meg az is, hogy kicsit jobban szólt a vendégekről, mint a párról.

Egy mai lagzinak ettől eltér a funkciója. Egyre kevésbé szeretnek pénzt kérni, egyszerűen csak ünnepelni akarják saját magukat. Így nyilván erősebb szempont, hogy arra költik a pénzüket, aminek ők maguk örülnek.

Ez tök érthető is, csak nem kell úgy eladni, hogy ennél olcsóbban nem lehet. Valójában a negyedéből is meg lehet csinálni egy 80 fős lagzit, de a feléből szerintem kényelmesen.

júl. 2. 15:44
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

9-el egyetértek.

Persze, sosem volt olcsó egy esküvő, de inkább arról van szó, hogy mindenféle külső helyszínen tóparton egy rakat dekorral, drága videóssal, fotókkal, külön szertartásvezetővel tartják az esküvőt.

Ilyen esküvőre szerintem nem is szoktak olyan sok vendéget hívni, mert hát utazást meg kell oldani, van ahol szállás is illik fizetni, meg hát oldja meg a násznép, hogy egész hétvégén ott legyen, erre meg inkább csak a szűkebb baráti kör hajlandó..

júl. 2. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Érdekel megkèrdezem,valóban van ilyen nő?

Hallottam egy baráti társaságot beszélgetni egy helyen ahol az egyik csávó azt mondja hogy esküvője lesz 7 milliójába fáj a nő.

Kedves Papok! Valóban nem vagyunk megtérve mi protestánsok?

A mai napon beszélgettem katolikus párommal, és mesélte nekem, hogy az esküvőhöz nekem reformátusként alá kell írni egy papírt, miszerint a gyermekeink nem mehetnek református templomba, csak katolikusba. Azt mondta, ez azért van, mert a katolikus egyház azt hiszi,...

Valóban legalább fél évvel előbb kell az egyházi esküvőre bejelentkezni?

2,5 hónap múlva szeretnénk az esküvőnket tartani, azonban a neten mindenhol olyanokat látok, hogy fél vagy egy évvel az esküvő előbb kell bejelentkezni. Akinek esetleg ezzel volt tapasztalata, az legyen szíves leírni.

Valóban tilos a fekete, piros ruha?

Légyszi, ne szedjétek le a fejem, még soha nem voltam esküvőn. Azt hallottam, olvastam, hogy a fekete, piros ruhák ki vannak zárva. A fehér az jogos, értem, de ezek miért? Szokott olyan lenni, ti már láttatok olyat, hogy valaki ezek színek egyikébe volt? Ha...

Esküvő az ország másik végében? Valóban bunkóság lenne?

Vas megyében élek és a vőlegényem is vas megyei, ahogy a vendégeink 90%-a is, a maradék környékbeli vagy pesti. Nekem kislány korom óta van egy álmom, hogy mely kastélyban szeretnék férjhez menni (van is ott erre lehetőség), annyi a bibi, hogy az ország másik végén...

Valóban bánni fogom, hogy nem menyasszonyi ruhában mentem férjhez?

Saját döntésből adódóan nem szerettem volna abroncsos, hercegnő ruhát, mert nem tudom elképzelni magam egy ilyenben. Tipikusan az az eset lettem volna, amikor a ruha elnyomja a viselőjét.Hosszú, de egyszerű szabásút szerettem volna, ilyesmit: Mivel sajnos nem találtam...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!